Ideile crețe ale guvernanților, desființate de Crețu: „Limitează drastic”!

La vremuri noi, aceleași soluții controversate în criza spitalelor, gândite și de Guvernul Cîțu. Premierul Florin Cîţu a declarat luni că Executivul va trebui să găsească, pe termen scurt, o modalitate pentru proiecte în parteneriat public-privat privind construcţia sau modernizarea spitalelor, având în vedere că acestea nu se pot realiza „peste noapte” din fonduri europene. Declarația sa a stârnit deja reacții.

Fostul comisar european Corina Crețu a argumentat într-o postare pe Facebook de ce soluția nu ar fi una bună.

Militez pentru un sistem public de sănătate accesibil tuturor cetățenilor țării, indiferent de veniturile lor
În legătură cu cele mai recente declarații ale Premierului Florin Cîțu prin care își exprima preferința folosirii Parteneriatului Public-Privat în domeniul sănătății, aș vrea să fac următoarele precizări:
Realizarea Spitalelor Regionale la Iasi, Cluj și Craiova, prin fonduri europene nerambursabile, poate fi accelerată. Contractele de finanțare, studiile de fezabilitate și amplasamentele sunt aprobate. Ultima etapă care mai trebuie parcursă este cea a licitațiilor și a construcției. Există o majoritate politică în Parlamentul României, așadar se poate adopta o lege privind reducerea termenelor înăuntrul cărora să se desfășoare licitațiile și să se rezolve eventualele contestații. Polonia, de exemplu, a făcut acest lucru, reducând termenele la maximum 6 luni. După această perioadă, se poate trece la realizarea propriu-zisă a spitalelor. Sunt propuneri pe care le-am mai făcut și, în general, nu trebuie să reinventăm roata. E suficient să vedem care sunt practicile în alte țări europene și cum le putem adapta astfel încât să eficientizăm acest proces și în România.
În general, Parteneriatul Public-Privat nu este o soluție în domeniul sănătății, pentru că nu face altceva decât să limiteze drastic accesul la servicii medicale persoanelor cu venituri scăzute și foarte scăzute. Chiar nu cred că într-o țară atât de săracă precum România ne permitem să transformăm aceste spitale – gândite ca fiind deschise tuturor – în spitale private, la care să poată apela doar persoanele de la un anumit venit în sus.
De fapt, ideea introducerii Parteneriatului Public-Privat în domeniul sănătății nu este una nouă și a stat la baza rupturii mele de fostele Guverne ale României, care nu au înțeles importanța strategică a Spitalelor Regionale, gândite tocmai pentru a asigura accesul tuturor la servicii de sănătate decente.
Evident, salut prezența clinicilor private și performanța lor. M-am bucurat că, de pildă, Spitalul ”Regina Maria” a obținut un împrumut de dezvoltare prin Planul Juncker. Dar aceste apeluri au fost deschise și către unitățile de stat, care din păcate nu au folosit această oportunitate. De altfel, România a folosit sub 1% din totalul sumei de 350 miliarde EUR puse la dispoziția Statelor Membre prin Planul Juncker. Așadar, apreciez munca spitalelor private, dar cred cu toată ființa că România are nevoie urgentă de un sistem public de sănătate dezvoltat, performant și echitabil”, a scris Corina Crețu luni seara pe pagina sa de Facebook.
Ce a declarat Cîțu

„Nu poţi să modernizezi peste noapte cu bani europeni, e mai complicat. Eu vă spun că sunt acele spitale regionale care se fac cu bani europeni, durează. Pe fonduri europene durează. Va trebui să găsim o strategie, o modalitate de a construi rapid sau de a moderniza rapid cu bani jumătate de la buget, jumătate, poate, din privat. Să revenim la parteneriat public-privat, pentru că lucrurile merg mult mai rapid în acea formulă, dacă se poate. Trebuie să ne uităm şi la această variantă pe termen scurt”, a afirmat luni Cîţu, înainte de şedinţa conducerii PNL.

El a adăugat că, pe termen mediu, se folosesc fonduri europene, aşa cum s-a procedat şi anul trecut.

„Pe termen mediu, e adevărat, folosim fonduri europene şi am făcut şi anul trecut. Revin la buget, pentru că aceasta este discuţia în această perioadă. Anul trecut, investiţii record de la buget în economie, mai mult, a fost aproape 46% din finanţare, a venit din fonduri europene, anul acesta creştem investiţiile în buget. Deci, este al doilea an, o să fie investiţii record şi creştem iarăşi procentul pentru fonduri europene”, a precizat prim-ministrul, întrebat ce s-a întâmplat cu strategia concepută după tragedia de la Spitalul judeţean de la Piatra Neamţ privind modernizarea spitalelor din bani europeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

12 Comentarii

  1. dar zicea Dragnea ca face 8 spitale regionale, pac pac, ca programul de guvernare e lege si cine nu-l aplica, va raspunde. avem spitale? nici macar fundatia la ele.

  2. Actuala coalitie securista monstruoasa PNDL,USR,PLUS si UDMR se dovedeste a fi mai mafiota si mai hoata decat a fost guvernarea lui Petrov cu capararul Boc. Atunci s-a furat ca la balamuc pe termen scurt, dar cu borfasii de acum vine apocalipsa. Aia ai lui Dragnea au fost chiar cinstiti pe langa puii astia de securisti.

  3. S-a început construcția Spitalului Municipal. PNL-istul Bușoi știe să facă ce face PNL mai bine să pună bețe-n roate și să fure.

    Bușoi, Cîțu, Turcan, Mandolină aceiași oameni la aceiași calitate.

  4. Industria și agricultura au fost „privatizate”. Acum privatizează ce a mai rămas neprivatizat sănătatatea. Țeapă.

  5. Fondurile europene nu pot tapeta conturile din off shore-uri, asta-i toata problema si de aceea militeaza cu gura plina, pentru interesul privat, mediocrul pus sa administreze statul (sectorul public).

  6. Riscul de a muri de mâna medicilor în SUA este pe locul trei, după boli de inimă și cancere.(studiu american)
    Închipuiți-vă ce urmeză după modernizarea spitalelor!

  7. Va trebui sa găsiți o strategie….dar de doi ani ce faceți, catzule, stati pe oua Sau dormiți pe imprumuturi ? Ne vreți morti si saraci,ca de tâmpiți a avut grija anisie si acum câmpeanu …rusine,hoților si neispravitilor,lipitori nesatule ce sunteti!

  8. Speriati de amenintarea cu puscaria , liderii PSD stau ascunsi si chitaie ca prostii cand sunt intrebati de ce nu reactioneaza la hotiile „guvernului meu „. Ei nu stiu ca nu vor mai da ochii cu procente de favorabilitate formate din doua cifre ?
    PSD-ul ca partid se va duce intr-un con de umbra pana la disparitie. Ciolacu ameninta ieri ca va protesta chiar si pe contul sa de facebook. Ha, ha, ha , asa se intampla cand analfabetii se cred instruiti si creatori de standarde de moralitate.
    Ramane de vazut cum vor evolua cei de la AUR.
    Pana una alta, lupta politica s-a mutat in strada, cu poalele-n cap si se pare ca este singura cale cu care poporul rezoneaza.
    Corina Cretu are dreptate cand spune ca suntem prea saraci ca sa privatizam sanatatea in Romania. De fapt suntem prea saraci si prea putini capabili sa ne platim sanatatea pentru a putea asigura venituri celor ce vor sa puna mana pe ea. Privatizarea sanatatii ar duce la colapsul societatii romanesti. Emigratia va fi atunci un fenomen de siguranta nationala cu efecte profund negative perceptibile chiar si pentru inertii de la Cotroceni si Palatul Victoria. Caci fara taxe si fara platitori de taxe, ce dreacu’sa mai privatizezi ?
    Singura solutie viabila pentru stapanii lui V.Voiculescu ar fi sa stea in umbra si sa fure bani de la CNAS (ca si pana acum) pe diferite programe de boli si medicamente, altfel vor omori chiar ei gaina cu oua de aur.
    In ceea ce-l priveste pe Catu , acesta ar trebui sa aibe parte de programul anti-bug. Deja am vorbit prea mult despre aceasta forma parazitara de viata.

  9. Istoria cu privatizarea serviciilor publice e un concept clasic promovat de banda lui Browder, zisa si ‘baietii destepti de la Harvard’.
    Ideea fiind ca orice bun sau valoare care e publica, e a nimanui si in consecinta e a primului care pune mana pe ea. Un fel de ‘ce-am gasit sa fie-al meu’, varianta cu jaful economiilor etatiste. De aici si nu din alta parte vin miliardele care le ingroasa averea unor Gates, Bezos, Soros, Browder, Hunter Biden si lista e lunga. Din torpilarea, din dinamitarea statelor, incepand desigur cu suveranitatea lor.
    Mai e de remarcat si faptul ca Putin i-a cam invitat afara pe acesti ‘oameni de afaceri’ de teapa celor de mai sus, care facusera ravagii in Rusia lui Eltin. Rezultatul- mass-media il portretizeaza pe Putin ca pe un vampir plin de sange.
    La noi, neexistand opozitie nationala la astfel de proiecte genocidare venite de la minti stralucite, dar deloc binevoitoare din afara, statul se prabuseste incet-incet, minat fiind din interior de aceste capuse care au ajuns sa detina practic totul.
    Iata deci si explicatia atacului asupra sanatatii. E prea ieftin la stat! Nu mai bine le dai miliardarilor niste bani in plus, si in schimb vei beneficia de…nimic?
    Valabil si pentru piata energiei, alimentara si cam toata economia.
    Aceste bande de talhari nu pleaca dintr-o tara decat sub amenintarea fortei. Iata de ce s-a avut grija ca Armata sa nu mai reprezinte un pericol.

  10. Nu este nimic rau in notiunea de sanatate privata – spial privat. Da, este foarte scumpa – cel putin in Romania – am simtit-o pe piele mea in octombrie 2020, dar este o alternativa civilizata la spitalele publice conduse de niste tembeli , in care dai spaga in dementza si iei nosocomiale la pachet. Si sistemul public (chiar daca criminal in functionare) este excelent: pentru oamenii cu venituri sub medie sau pt cine tine mortis sa mearga la public. Ar trebui sa poti sa alegi sa platesti asigurarile de sanatate: 1. integral la stat sau 2. 50-50% , la stat dar si la sistemul privat de asigurari si tratament pe care l-ai ales TU si nu altcineva.
    Stiu, este de nerealizat si mai stiu, da, ca voi lua scuipati la greu de la baietii de stanga. Dar nu mi se pare normal sa am nevoie urgenta de operatie si sa nu pot patrunde in sistemul public – desi platesc de 3o de ani la el – pentru ca niste oligofreni precum criminalul Ara_at(h), ReptilaRafila, foreinaruShershel, Mahler, Musta si alti mizerabili au busit totul pe motiv de gugububuvirus.

  11. Exprimarea Catului este plina de pauze de exprimare care traduc o gandire perversa de tip Alba-Neagra ! Excrocul asta, speculator bancar pe moneda nationala, proprietar dubios de terenuri in varful muntelui a ajuns Prim Ministru al Romaniei !?! Asta-i tot ce a avut mai bun de propus PNL care se pretinde urmasul Bratienilor ? Catu, Turcanca, etc. ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.