Import de gaze din trei direcții

România importă astăzi din toate direcțiile posibile, un total de 4,5 milioane metri cubi de gaze, potrivit datelor Transgaz. Livrările de gaze vin din Bulgaria, prin punctele Negru Vodă și Giurgiu, și din Ungaria. Spre deosebire de zilele trecute, noutate este importul pe la Giurgiu. Nu există vreun export, așadar, toate gazele rămân pentru consumul intern.

Penntru că s-a mai încălzit afară, consumul României a scăzut, ajungând acum la 51 milioane mc, de la aproape 57 milioane, zilele trecute. Extracția din depozite a scăzut și ea, la 22 milioane mc, de la 28 milioane mc, zilele trecute. Practic, a scăzut presiunea pusă pe depozitele subterane pentru că acestea nu pot fi exploatate la capacitatea maximă (cca. 30 milioane mc zilnic decât) pentru o perioadă scurtă de timp. Importul de gaze se face acum din motive pur comerciale, pentru că este mai avantajos pentru furnizorii interni să aducă gaze din afară, fiecare cu înțelegerile pe care le are. Potrivit directorului Transgaz, Ion Sterian, operatorul Sistemul Național de Transport, este bine că se importă pentru că scade presiunea pusă pe SNT de a folosi doar resurse interne. „Iarna e lungă. Dacă am fi folosit acum gaze mai multe din depozite, presiunea ar fi scăzut, iar spre finalul lunii februarie am fi putut extrage mai puțin din depozite”, a afirmat recent Sterian, citat de Hotnews.ro.

În urmă cu 10-15 ani, în episoade de iarnă cu ger, consumul ajungea și la 70 de milioane de mc, pentru că încă aveam o industrie energointensivă funcțională. Acum, aceasta este în mare parte închisă. Ultimul mare consumator, Azomureș, anunța că și-a sistat producția, de luna trecută, după o scurtă reluare a ei pe timpul verii trecute.

Și în trecut, și în prezent, România a avut nevoie de importuri de gaze pentru a asigura consumul de iarnă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ce abureli! Mi-e silă să mai zic ceva.
    Nu uitați, avem energie destulă, infrastuctură nu numai construită dar și amortizată ca să nu plătim nimic pe curent, gaze, benzină, motorină.

  2. Deci Șefu v-a dat interviu *in ingliș și voi ne tălmăciți . INDUSTRIA ENERGOINTENSIVĂ putea fi :în FUNCȚIUNE , ca în Socialism sau *fiare vechi * ca în Capitalism . FUNCȚIONAL/ Ă ăăă avem destui analfabeți/e , nu ne mai *trebă și INDUSTRIE . DECÂT NUMAI INDUSTRII ANTROPOFAGE nu energofage: Videochat, Amanet , Pariuri , Păcănele … Luâm tractoare , îngrășăminte , fier-beton , anvelope , polietilenă de la *pretini pe datorie , bașca ne mai dau și la supliment rable , gunoaie etc. Acum că n-avem cu ce le plăti ( cum zic fermierii) , NU-I BAI ! parcă ce ăia de lucrau în industria aia energointensivă și acum stau acas* în cort în sufragerie , au cu ce plăti factura la gaze ? / Șefu , da cănd era pe ^sponci , matale chiar băgai CODOI pe țavă? Era subvenționat tot din Bujetu lui Ciolacu , că noi oricum îl plăteam ca la Bursa de la Amsterdam ,tare bun era, poate o mai fi rămas CEVA?

  3. „Să vină investitorii străini” urlau toți trădătorii, începând cu Petre Neulander Roman şi guvernul său e ticăloşi. Au dat țara pe nimic, au distrus toată industria, au prăduit agricultura şi au vândut pământul la străini şi acum toți ticăloşii de la Banca Antinațională şi guvernele care s-au succedat ne spun că o ducem prost şi că perspectivele sunt sumbre fiindcă trebuie să trăim pe împrumuturi de miliarde de euro, lunar, pe care nu le vom putea plăti. Azomureşul era companie srategică, producea îngrăşămintele pentru agricultură, dar a fost distrusă ca să cumpărăm din străinătate, de la cele câteva firme globale, din SUA (Monsanto, Cargill, vă sună cunoscut? de Ucraina ați auzit? ați văzut ce s-a întâmplat după „Maidan” şi în special cu „Servitorul Poporului” la putere?). Evident că suntem obligați să cumpărăm îngăşăminte la prețuri uriaşe, astfel încât agricultorii naționali să intre în faliment şi să predea pământurile aceloraşi firme care i-au ucis. Aceeaşi situație pentru toate ramurile industriale: siderurgie, construcții de maşini etc. Cumpărăm totul din afară, pe bani împrumutați. Chiar şi ce mai suntem încă în stare să fabricăm în țară, UE şi licuriciul ne obligă să importăm iar producătorii români falimentează.
    Ne uităm cum e acaparată acum Republica Moldova, pe față şi fără ruşine, dar şi la noi e fix la fel, doar că pe scară mai mare.
    Mare bucurie că facem economie de gaze!

  4. Sa importi gaze din Ungaria este cea mai mare realizare a Romaniei lui Johanis. Sterica ar fi fost aplaudat daca in loc de trei directii ar fi vorbit doar de una: directia proprie interna. Romania chiar nu mai are deloc gaze in proprietate?

  5. Daca gazele din depozite au fost cumparate asta vara cu 60 euro/MWh iar astea importate acum costa 30/MWh (mai putin decat anul trecut pe vremea asta), consumul zilnic fiind cam jumate-jumate, atunci de ce nu a scazut pretul facturat pe MWh, conform articolelor 5 si 6 din OUG 27/2022 la care se face referire in contractul dintre furnizor si consumator?

  6. Gazele transportate via Turkish Stream – Ungaria vin de la producatori din est, nord-est. Noi de fapt acum cumpararam gaz metan Z ieftin?

  7. Deci…, importam gaze rusesti, via Ungaria, la preturi triple, cel putin.
    Celelalte, din Bulgaria, venite din SUA prin grecia si Bulgaria sunt de peste 5 ori mai scumpe decat cele din Rusia…
    Asa ca nu ma mai mir ca pe decembrie 2023 am dat peste 500 lei la factura de gaze desi am consumat mai putin decat in Decembrie 2022, cand am platit sub 350 lei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.