Împotriva cui se înarmează Germania?

Una dintre virtuțile teutonice este graba cu care elitele de la Berlin se grăbesc să acuze alte țări pentru lipsa lor de ”berechenbar”, adică de ”predictibilitate”. Din cauza aceasta, recentele schimbări de politică din Germania sunt greu de argumentat chiar de către cei care le-au întreprins.

Atacul asupra Ucrainei a făcut mai ușoare condamnarea lui Putin, apelul pentru reducerea dependenței energetice de Rusia și solicitările pentru trimiterea de armament în Ucraina. NATO a alungat fantasmele unei apărări europene. Ucrainei i s-a oferit un drum, fie el și foarte lung, către UE. Toate evoluțiile de mai sus sunt uluitoare, dacă este să ne gândim cât de mult diferă de consensul din perioada Angelei Merkel și a predecesorilor ei”, scrie economistul și istoricul polonez Matthew Olex-Szczytowski, consilier al mai multor premieri de la Varșovia.

Însă schimbarea cea mai mare din Germania este decizia de a renunța la deceniile de pacifism și de a investi foarte mult în forțele armate. La începutul lunii iunie, politicienii germani au început să se felicite pentru că au votat pentru o investiție de 100 de miliarde de euro în forțele armate. A fost un vot aproape unanim. Guvernul lui Olaf Scholz a fost susținut de opoziția creștin-democrată. În Germania și la nivel internațional, votul a fost considerat o dovadă a noii maturități geopolitice a Berlinului.

Însă, pentru moment, totul este un nonsens. Politicienii au acționat înainte să gândească cu adevărat. Mașinăria statului nu a avut timp să conceapă o nouă doctrină de Securitate pe care să o prezinte publicului. Este o situație similară cu renunțarea de către Angela Merkel la energia nucleară și cu decizia ei de a deschide frontierele în fața imigranților.

Ceea ce face Germania cu armata ei este crucial: pentru aliați, pentru vecini, pentru Putin și pentru lume. Prin urmare, în timp ce analizăm actualele politici ale Germaniei, ar trebui să ne amintim cât de efemere pot fi ele. Războiul nu este predictibil, impactul întreruperii gazului din Rusia nu este predictibil, iar clasa politica germană este profund scindată în ce privește apărarea.

Este simptomatic războiul din cadrul coaliției în ce privește trimiterea de arme în Ucraina. Ministrul de Externe (ecologist) și cel de Finanțe (liberal) s-au luptat cu ministrul Apărării (social-democrat). Iar în mijlocul acestui haos a fost cancelarul Scholz însuși, care s-a opus trimiterii unor tancuri.

La UE, la G7 si NATO, Scholz a jurat să susțină Ucraina. Însă credibilitatea sa a fost subminată de propriul consilier pentru politica externă, care a spus că scopul Germaniei este să își asigure viitoarele legături cu Rusia. Nu e nicio surpriză aici: aparatul Partidului Social Democrat are o fixație sadomasochistă legată de Moscova. Scholz însuși a iubit Rusia când era șef în Tineretul social-democrat, în anii 1980. Era un marxist fanatic, pro-sovietic, care nu-și dorea democrație în Europa Centrală. A avut o ascensiune politică în perioada cancelarului Schroeder, devenit ulterior lobbist plătit de Putin. În acest context, liderii străini au ridicat din sprâncene când actualul șef al Partidului Social Democrat, Lars Klingbeil, a spus că Germania trebuie să se pregătească să devină o putere conducătoare a lumii. Implicațiile militare sunt evidente, însă nu au fost explicate.

Asta trebuie să ne facă să aruncăm o privire asupra Bundeswehrului. Cei 100 de miliarde sunt mai puțin de o treime din totalul cheltuit de Germania pentru apărare în ultimii șase ani. În 2014, toate statele NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare, însă Germania nu s-a ținut de cuvânt. A cheltuit în jur de 1,3%. 2% ar fi însemnat 520 de miliarde de euro, iar 3% ar fi fost 780 de miliarde. Procentul Americii este de 3,5%. Adjunctul comandantului NATO în Europa în timpul cancelarei Merkel nu este impresionat de cât oferă acum Germania pentru apărare. Mi-a spus: «Este foarte probabil ca Putin să fi renunțat la aventurile lui, dacă cele mai mari economii din Europa, Marea Britanie, Franța, dar în special Germania, nu s-ar fi distrat pe gratis și ar fi investit cum trebuie în apărare».

În tot cazul, nu putem fi siguri că cei 100 de miliarde vor fi investiți cum trebuie. Echipamentele militare moderne ajung să coste mult mai mult decât prețul de achiziție, atunci când se adaugă mentenanța și utilizarea lor propriu-zisă. Lista de achiziții este una, iar utilizare și mentenanța sunt alta și, cel mai probabil, Germania va trebui să aloce 3% din PIB. Problema este că nu există susținere nici măcar pentru 2%, nici din partea Ministerului de Finanțe condus de liberalii cei zgârciți, nici din partea pacifiștilor social-democrați sau din partea populației.

Să trecem apoi la motivație și la moralul militarilor. Bundeswehrul are acum 100.000 de militari combatanți și un total de 183.000. Dacă numărul va crește, se va face pe seama landurilor din fosta RDG, unde este șomaj puternic, însă unde este și susținere pentru extrema-dreaptă. Este un lucru ce nu poate fi trecut cu vederea: armata a fost penetrată de extrema dreaptă.

Îngrijorător este că Bundeswehrul a început să distorsioneze trecutul nazist. Asta se vede și într-un sondaj realizat de Die Zeit: jumătate din populația Germaniei este convinsă că naziștii erau un grup mic care a capturat întreaga țară, iar majoritatea germanilor nu sunt vinovați pentru Holocaust și război (84% dintre susținătorii extremei drepte – Alternativa pentru Germania – gândesc astfel). 30% dintre germani cred, nebunește, că bunicii și străbunicii lor au rezistat. Circa două treimi cred că țara nu a fost înfrântă, ci eliberată în 1945. Circa 60%, si 80% din susținătorii AfD, consideră că alte țări sunt la fel de vinovate ca Germania pentru războaiele naziștilor și crimele lor. Pe măsură ce Bundeswehrul se va extinde, această gândire va fi tot mai prezentă la nivelul armatei.

Acum că Germania a început să se reînarmeze, am face bine să analizăm doctrinele și narațiunile pe care le dezvoltă, la fel și tehnologia pe care o folosește. Scepticismul cel mai mare va fi în rândul statelor NATO și UE din Europa Centrală. Aici, oamenii sunt consternați de modul în care Germania începe să-și regândească istoria. Exista și îngrijorări privind modul în care Bundeswehrul va respecta Articolul 5 din Tratatul NATO. Înainte de războiul din Ucraina, doar 34% din germani spuneau că ar sări în ajutorul unei țări aliate atacate de Rusia.

Nu știm dacă astăzi ar face asta mai mulți sau mai puțini germani. Indiferent de procentul lor, ce ar putea însemna ascensiunea Germaniei la statutul de putere conducătoare, de Fuhrungsmacht? La Varșovia sau la Praga, mulți sunt convinși că statul german profund, nu doar social-democrații, este de partea Rusiei și dorește ca Ucraina să fie înfrântă. Asta pentru că o Ucraină victorioasă (plus Moldova și Georgia) ar deveni membre UE. Împreună cu Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est, ar putea forma un bloc pro-atlantist reprezentând o treime din populația UE, iar asta ar ruina planurile hegemonice ale Germaniei. Jaroslaw Kaczysnki, liderul de la Varșovia, a făcut recent o glumă când s-a întrebat dacă Germania se înarmează împotriva lui Putin sau a Poloniei. Poate că nu a fost o glumă bună, dar cu siguranță a fost una amară.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

29 de Comentarii

  1. Nu inteleg de ce ne tot prefacem a nu sti ca Germania este sub ocupatie militara americana. Germania face CE-I COMANDA americanii. Asa ca, schimbati intrebarea din titlu.

  2. … ne tirez pas !” … Cred ca cel mai mult se bucura francezii, mai ales cei din Alsacia si Lorena … limba germana e demult vorbita in familii, asa ca mai ramine doar arborarea drapelelor germane si a batistelor albe, semn ca „ne predam, ca stim deja cum se face !”, cit si schimbarea ultrarapida in primariile regiunilor in cauza a portretului lui Macron cu cel al Kaiser-ului !

  3. Pe Germania o mananca la dos, vrea suturi. 500 de ani n-ar mai trebui sa aiba armata criminalii astia. Au avut noroc ukranii ca nu i-a atacat germanii, Polonia ar fi fost plina deja de lagare de exterminare, 84 !

  4. „statul german profund este cu Rusia” dar si cu Ungaria ! Germania sprijina pe ascuns Ungaria in U.E., in Parlamentul European, in Comisie unde multi „tehnocrati” sunt germani, in diversele directorate . Intr-o disputa Romania-Ungaria germanii ar sprijini Ungaria !

  5. Germania face foarte bine ca se inarmeaza, a revenit politica tarista de cucerirea altor popoare la Kremlin!Daca in armata tarista lupta azi idiotii ceceni,care nu au nimic,dar NIMIC in comun cu slavii sau mongolii rusi, cecenii sunt de origine turca, poate chiar basca cu care limba lor e destul de asemanatoare
    In Europa Unita , in afara Frantei care are ceva armament atomic, sofisticat dar nu cantitativ,nu exista forta de contrapondere a Rusiei Tariste,dar Germania + Franta au garantia ca au mai ajuns in Istorie la Moscova:))Daca au ocazia, speram sa si ramana acolo
    Bravo Germania !

  6. Matthew Olex-Szczytowski:
    „Politicienii [germani] au acționat înainte să gândească”.

    Ceea ce s-ar traduce – Olaf, un fel de Merkel pan-pan-americana..

  7. Impotriva cui? Impotriva cetatenilor care traiesc in nemturia si a celor care vor mai veni! Sa nu uitam ca sunt infractori duri in orice tara si, cum nemturia a deschis usa la orice nationalitate la fel si franta, au mai aparut si ucrainienii, va inchipuiti ce dezastru va fi. Apoi, cetatenii care traiesc in nemturia ca si in frantuca, nu au un nivel de trai sau confortul acceptabil din care sa supravetuiasca. Dar sa nu uitam ca pe dedesubt se fac cartile pentru o armata europeana, pentru actiuni la secunda.

  8. I.potriva NOASTRĂ a saravilor Ewropei.Ne domină prin saracire continuă. Si da, cred ca le ar place sa faca ce fac ricanii francii, albionicii, aleșii, si, ultimii pe lista, cu voia dvs, rusii: sa duca RĂZBOAIE inafara granitelor proprii.

  9. I.potriva NOASTRĂ, a saravilor Ewropei si ai Lumii.Ne domină prin saracire continuă. Si da, cred ca le ar place sa faca ce fac ricanii francii, albionicii, aleșii, si, ultimii pe lista, cu voia dvs, rusii: sa duca RĂZBOAIE inafara granitelor proprii.

  10. Eu cred ca, cum zice un mare analist politic norteamerican, razboiul Rusia- Ucrania pornit de USA, NATO folosindu- l de condon pe Zelenski, nu este impotriva Rusiei, ci impotriva Germaniei si EU. E vorba sa le slaveasca total si sa impiedice orice convorbire UE Germania cu Rusia. USA este in faliment si nu poate permite o alianta intre Germania si Rusia, urmata de o alianta intre UE si Rusia. Daca in plus rusii ii conving si pe chinezii sa participe, USA e kaput. Poate nemtii se inarmeaza impotriva unei agresiune din partea USA.

  11. Euractiv relatează : „Reconstrucția țării distruse de război va costa aproximativ 750 de miliarde de dolari, a precizat Ucraina, prin vocea președintelui ei, Volodymyr Zelenskyy Zelenski, în cadrul unei conferințe internaționale. Zelenski a afirmat clar că reconstrucția Ucrainei și contribuția financiară aferentă este datoria comună a lumii democratice. Acuma , după acest anunț decretat de ovre…., pardon, croitorașul cel viteaz prin care toți cetățenii noului URSS, adică UE vor trebui să scoată din buzunare ceva euroi pentru a reconstrui proprietățile lui Rottschild, sau Rockfeller, că nu prea-i mai poți deosebi între ei, dar până la urmă , tot un drac, vorba aia, sunt curios câți dintre europeni ar mai vrea să câștige UA, de fapt SUEA și nu Rusia !? ? Că doar nu ne dau banii afară din casă, dar mai ales că pentru unii dintre noi, dezmembrarea acestui stat confecționat ca un puzzle mai întâi de Stalin și apoi de Hrușciov prin rapturi teritoriale, s-ar putea să ne redea teritoriile pierdute ! Așa că afară Zelenski , cu tot neamul tău de hămesiți !

  12. Obiectivitatea unui analist polonez este, din punctul meu de vedere, egala cu ZERO!!! De-a lungul istoriei intre cele doua natii au fost razboaie indelungate si sangeroase. Atunci cand Confederatia polono-lituianiana domnina Europa, atat estul Europei, cat si vestul au fost insangerate de acest imperiu. Polonia se teme ca daca Germania va fi puternica isi va revendica partile din Prusia care sunt incluse in Polonia. Harta Europei este de fapt o harta a unor state ARTIFICIALE, care cuprind teritorii care istoric si ca etnicitate au apartinut altor tari. UE ar fi trbuit sa elimine aceasta problema, dar se pare ca de fapt a accentuat-o prin incercarea de a crea un stat federal care de fapt NU exista in Tratate si fara sa consulte serios statele componente. In plus, o mare greseala a UE a fost ca a incercat sa ucida sentimentul national. Ca de obicei ceea ce interzici devine atractiv. Unificarea Europei nu se face prin egalizare culturala, ci prin valorificare tuturor culturilor componente.

    Cand o vezi pe Ursula van der Keyen, comortandu-se parca ar fi egala in functie cu presedintele Joe Biden, te apuca groaza. Ea nu este presedintele UE cu puteri discretionare, dar lasi sefi de guverne tac malca in fata ei ca si in fata lui Biden. Cu cat marim UE, cu ata samburele destramarii sale devine mai mare din cauza lipsei de idealuri comune…

    UE este departat de idealurile fondatorilor si a devenit un conglomerat cu picioare de lut, care se clatina tot mai tare, cu fiecare aderare. Principiile pe baza carora o tara era primita in UE, a fost inlocuita cu consideratii politicianiste ale momentului. Astfel in loc sa intarim UE, o slabim!!!

  13. Nu numai Germania se inarmeaza ,daca priviti mai atent cam toate tarile au trecut acum pe investitii cu tehnica militara.Daca pana acum era liniste si oamenii nu se gindeau la razboi sau la cine stie cine vine sa atace,acum de cind cu ocuparea aproape in totalitate a tarilor europene de catre NATO ,ne-au spalat atit de mult creierii ,incit ne gindim numai la razboi si la pregatiri militare.Comertul cu arme este destul de profitabil pt. americani asa ca ei au tot interesul sa ne vinda noua tot felul de armament speriindu-ne ca trebue sa fim pregatiti in cazul ca Sfintul Sisoe ne va ataca .Cit de fraieri si credului putem fi ca sa cadem asa in capcana lor atit de usor.Si ca sa ne demonstreze noua europenilor ca avem si dusmani care ne pot ataca ,au planificat acest conflict intre Ukraina si Rusia iar acum ne sperie toata ziua cu rusii.

  14. In ziua in care Polonia a fost acceptata in Uniunea Europeana un coleg de serviciu de origine poloneza mi-a spus:” Eu nu pot sa concep un frate german.”

  15. Ce nu au reușit kaiserul și fuhrerul va reuși oare leberwurstul ?

  16. China incearca de zeci de ani sa isi reformeze armata dintr-una de aparare a teritoriului national cum a fost gandita de pe vremea lui Mao, sa poata rivaliza global cu americanii. Pe moment Germania are probleme sa se apare singura fara ajutor un extern crucial.

  17. zxz – de cine sa se apere Germania incit are chiar nevoe asa cum gindesti dumneata ,de un ajutor extern crucial ? Nu uitati ca acest ajutor extern crucial il are din 1945 ,de 77 de ani si nici nu au de gind sa plece din Germania ,atat de bine o duc acolo acolo aceste ajutoare externe.Statul german le plateste totul inclusi familiilor care locuesc ,invata si traiesc in Germania.

  18. Ce nu vor sa înțleagă mulți generali și politicieni de pretutindeni, care de fapt poate înțeleg dar se mișcă numai pt profit și armamentul este foarte lucrativ, este adevărul evident ca de cînd u$a a lansat nucleara istoria s-a schimbat total. Următorul razboi nu o sa fie hibrid cu lovituri economice ci ATOMIC. Bă voi pricepeți a t o m i c ! În meniu o sa fie de toate : lovituri mici (tactice), bomba H, neutroni, puls electromagnetic in ionosferă, și încă cîteva arome… Armamentul clasic practic nu mai valorează nimic, da nimic, zero, nada. Mai scapă cîțiva pe Marte si Lună, prin buncăre adînci care la final mor de foame și ei cu ecosistemul distrus.

  19. M-am tot intrebat de ce s-a renuntat atat de usor la armatele „populare” si s-a ales calea mercenariatului.
    Acum incep sa-mi dau seama: razboaiele pentru care sunt pregatite aceste grupari armate vor fi impotriva maselor de cetateni revoltati de saracie si asuprire, nu impotriva altor armate.

  20. Depinde de unde cumpara Germania armele…Si atunci vedem cine vrea si ce interese sunt la mijloc.

  21. Germania se inarmeaza pt. ca asa au dispus cei de peste ocean .Tot astia care acum tropaie in toate tarile Europei ,spalindu-ne creierii ca sint prezenti doar ca sa ne apere de eventualii cotropitori,ne va aduce dezastrul si poate chiar finalul vietii noastre.

  22. Raspuns: împotriva nimănui! Doar fură, la disperare! A mai căzut un mit.

  23. Bine, @Marchievici draga, dar pe altcineva decât un polonez PROMETEIST (Polonia abia renascuta dupa WW1 se suie cu sete si înca o data pe prometeismul, intermarium-ul ei „traditional”, belicos si revansard, pentru care si fusese-mpatita de vreo trei ori în istoria ei – între Austria, Prusia si Rusia- , si care, daca s-ar fi înfaptuit, prin cotropiri de teritorii si Cavaleri Teutoni, România n-ar mai fi existat). Polonezii au fost nazisti cu sute de ani înaintea regimul vremelnic al lui Hitler, în Germania. Ai nevoie de-alti Brzezinski, Appelbaum-Sikorski, si restul, ce-au „produs” pâna acuma polonezii-n istoria Europei (si lumii) n-ajunge?!! Auschwitz în Polonia a fost si-a ramas, înaintea lui Hitler tot lagar fiind, si tot pentru „rase inferioare”, decât ca nu era decât un lagar de munca si detentie, nu si de moarte … Robinette fiind, acuma, la Casa Alba, la fel lui Obama, din vina acelorasi polonezi americani, clientela Democratilor! Daca situatia actuala din lume, ea e din cauza exclusiva a polonezilor americani, ai caror clienti sunt Democratii, Robinette gândindu-se ca-si arata, el, muschii lui Putin, numai c-alegându-se cu-n Waterloo, cu al doilea Afganistan … singurii care pot sa vorbeasca legitim, acuma, privind Ucraina fiind rusii. Polonezul pe care-l citezi nu se informeaza, habar n-are pe ce lume traieste, tot în prometeismul lui obsesiv a ramas (si spre nefericirea-ntregii Europe). Habar n-are, precum se vede, nici de mercenarii trimisi de Polonia-n NV fost polonez al Ucrainei actuale, si retrasi, dupa cum s-ar bârfi, la cererea lui Robinette … si asta, chiar daca prezenta armata poloneza-n Ucraina se justifica, si NV tarii ar trebui sa-i revina Poloniei. Cretinovici din articol uita ca actualul teritoriu însusi al Poloniei e si rodul Rusiei, care-a sustinut-o dupa WW2 (pâna la Waleça, cel putin).

  24. @IR: Iar ai baut dimineata altceva in loc de cafea, ba inca ai tinut-o si peste zi, de ai luat-o iar razna cu Polonia, Prometeismul, doctrina moarta de zeci de ani de care doar istoricii specializati mai stiu ceva, nazisti care exista si in Vest, ba inca si in Rusia, care a ajuat asa de mult Polonia incit a mutat-o spre vest.

  25. În Europa și atunci si acum, partidele cu potențial belic sunt cele socialiste. PPE are o funcție secularizat-ecumenică; Renew, mai nou de factură franceză(republică), ține la principiile valorilor federale tradiționale(ALDE) lăsate de Marea Britanie(imperiu), S&D mimează frământările sociale de atunci pe linia de plutire de acum. Orice prefix/sufix național adăugat lângă socialist poate regăsi războiul. Unde mai pui că Ucraina, cu nonșalanța stupidului e în stare să adauge „național” și la verzi și la roz și la curcubeu. Germania se inarmeaza de rușine: ar fi culmea să-i zici că e aparată de Georgia, băgată in UE de UEFA și reclamele de la marginea terenului.

  26. Nu doar Germania ci multe alte state sau țări se înarmează pentru un foarte posibil și oarecum previzibil război interconfesional de care omenirea a mai avut parte de foarte multe ori de la scindarea creștinismului, doar că acum nu se mai produce cu binecuvântarea Papei de la Roma sau Patriarhului de la Constantinopol ci a celor care au interesul de a ocupa teritoriile, mările, oceanele și văzduhul părții adverse. A întoarce
    și celălalt obraz este desigur creștinesc dar se pare că numai o parte dintre creștini au făcut și fac asta. Cealaltă, doar lovește și după atâtea sute de ani, ambele gesturi s-au transformat in adiții. Acum toate autoritățile religioase par depășite de situație așa că subiectul a devenit eminamente politic, comercial sau chiar militar. Dacă nu se înțelege asta și nu se găsesc căi diplomatice de revalorizare a păcii, catastrofa ar putea deveni inevitabilă. Aceasta este o opinie strict personală.

  27. Se pare ca politicienii duc omenirea spre autodistrugere, acum cu asemenea arme. De fapt sunt aproape inutili cu activismul lor, shi mai ales lipsa de eficientza. Au distrus structuri interne shi externe care cit de cit asigurau sigurantza natzionala shi chiar a omenirii. Ex ce rost are ONU cu parazitzii lor, de fapt DeGaulle a shi spus in drum spre ei, ce rost are dracia asta? Conflictele se rezolvau simplu acolo, nu trebuia dominatzia marilor puterii, ci de fapt a tzarilor in totalitate, samd. Deci prin tratate secrete cu invingatori fixattzi din start, s-a inceput WW2, marele macel Pobeda de macelarire a omenirii, numai ca allo!geniu Hitler sa puna la dispozitzie aurul necesar Crearii Boului de Aur. Acum allo!genii din est shi vest, repeta scenariul, ignorind faptul ca 2 imperii foste tzariste se bat ca sa omoare cit >. Ukraina, spera ca noua tzara, sa arate democratic, nerecunoscind drepturi , mai ales ca au belit inpreuna cu rushii Europa. Ei urmeaza pe Polonezii la cerintzele lor, dar trebuie puse la punct infectzia balS Shevica cu razboie inghetzate, shi tzarile jupuite de teritorii au dreptul sa-shi refaca trecutul lor shi istoria lor. Acum s-a declanshat acest razboi care aduce ghisheft doar la oligarhi=gloabeleshti, s-a shi comunicat ca $$750 md ajung sa colecteze de a moaka, mai ales ca toata lumea intra in criza, shi tzari ca Romania, suporta costuri adiacente grele pentru economia noastra. Dpdv politic, politicienii nu abordeaza Adevarul, ca sa fie reparate greshelile trecutului. Ciudat ca singurul argument este Atomika…Deci cineva din umbra vor Raul cit>
    O zi placuta.
    Con
    P.S.Zelea & Rothschild, etc.curind vor afla ca de pe LUNA unde steagul lor=proprietarii ei, Dragonul le va dicta soarta lor shi a omenirii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.