Impozitarea super-profiturilor companiilor din energie

UPDATE Guvernul a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei, a declarat, miercuri, Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la finalul şedinţei de Guvern.

„Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea ministrului de Finanţe, Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului 1854 pe 2022 al Consiliului, din 6 octombrie 2022, privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurile ridicate la energie. Aşa cum menţionează inclusiv titlul, Regulamentul este recent aprobat de către Consiliu în data de 6 octombrie 2022. Principalul motiv este pe de o parte de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă, parte obiectivul principal al Guvernului României şi inclusiv cel stipulat în Regulamentul european este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile. Aşadar, avem de a face cu o transpunere a unui regulament european care vizează toate statele membre. Olanda, Franţa, Germania, spre exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extra-profituri sau să le zicem super-profituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda şi ea a transpus Regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75%, Italia a ales 50% din profiturile pe anul 2023. Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60%, Grecia 90%. Aşadar, toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze ca membru al Uniunii Europene la acest Regulament. Vorbim de super-profituri în domeniu, în vremuri în care preţurile la produsele energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire nu e cazul României, resursele sunt dificil de identificat şi populaţia are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate”, a spus Mihai Diaconu.

Potrivit secretarului de stat, companiile vizate sunt companiile solide, cu profituri considerabile, „cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, aşa cum a stipulat Regulamentul European, să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea”.

Contribuabili sunt societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

„Aşa cum stipulează şi Regulamentul, România a transpus mot a mot, ca să zic aşa, această prevedere. Cota de impozitare este de 60% din extra-profitul care depăşeşte cu 20% media. Iar, ce este foarte important, aşa cum am menţionat şi mai devreme, din această sumă colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat, 2022, şi 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023”, a explicat Mihai Diaconu.

El a menţionat că proiectul a obţinut miercuri avizul Consiliului Economic şi Social (CES).

Întrebat cum se împart banii, secretarul de stat a precizat că ordonanţa stabileşte doar „temeiul primar”, iar prin Hotărâre de Guvern, la propunerile Ministerului Energiei, vor fi definite criteriile şi mecanismul concret. Banii vor sta într-un cont de disponibil la Trezorerie şi vor fi accesaţi pe măsură ce se vor realiza investiţiile. Investiţiile pot fi realizate inclusiv de către companiile care sunt contribuabile. Scopul principal al măsurii îl constituie încurajarea investiţiilor.

De asemenea, întrebat despre sumele care s-ar putea strânge în fondul respectiv, Mihai Diaconu a afirmat că estimările Ministerului de Finanţe sunt mai degrabă pesimiste, de minimum 3,9 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

  1. 1. In decembrie 1989 Romania producea o cantitate de energie electrica mai mare cu 180 de MWh fata de decembrie 2022. Cam cu 20 la suta mai mult, cu toate ca tehnologia a evoluat mult in 32 de ani…2. In decembrie 1989 Romania producea o cantitate de gaz natural de 3 ori mai mare fata de decembrie 2022. Desigur, toata industria de
    productie si transport a energiei electrice, de extractie si prelucrare gaz si petrol era romaneasca.

  2. …mereu, o lege complicata, cu sute de portite…toate in avantajul hotului…solutia simpla, ce nu da loc la interpretari: impozitarea cu 99% a profitului din acest an dupa care nationalizarea…restul sunt povesti…pe banci, confiscarea veniturilor obtinute din dobanzile nesimtite aplicate la creditele facute de romani, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, dobanzi peste media celor practicate de aceleasi banci pt imprumuturile acordate persoanelor din tara de bastina…pe asigurari, dupa dovedirea intelegerii intre firmele de asigurare, sanctionarea acestora cu 40%din cifra de afaceri, inclusiv arestarea si condamnarea conducerilor, indiferent de etnie….sau cetatenie…puncte de lucru permanente la portile bustenarilor pt politia economica, garda mediu, anaf etc la portile lemnarilor, arestarea soferilor cu posibilitatea condamnarii acestora la cel putin zece ani-sper ca se intelege efectul acestei pedepse extrem de dure, aparent incorecta-confiscarea vehiculelor si ulterior, a tuturor activelor furnizorului, concomitent cu condamnarea reprezentantilor si protectorilor la minim 25 ani inchisoare…pe pariu, intr-un an de zile am fi iarasi cu zero datorii…ah!am uitat, avem tradatori in fruntea tarii!…

  3. Cand Romania a vandut Petrom NU a iesit nimeni in strada, nu a protestat nici un ruman. Cred ca eram singurul suparat…..In schimb, recent, cu Senghenu foarte multi s – au basicat, s – au indignat….O vorba inteleapta auzita de la Dan Puric la TV, al carui fan NU sunt….Spune – mi pentru ce protestezi ca sa iti spun ce caracter ai!….

  4. OMV trebuie lovit financiar pana realizeaza ca Romania nu mai suporta jugul si jaful austriac si se retrage din Romania cu Schengenul infipt in dinapoi
    Vrem padurea si petrolul romanilor inapoi!Vrem banci romanesti 100%
    Sa cerem sa fie sistat orice export de lemn,sa fie inchise fabricile Timber(Schweighofer) inclusiv toate firmele cu capital austriac ..

  5. @ axon 11,14…1)In anul 1989 energia electrica NU exista in Romania,lumina era stinsa in toata tara,pe strazi,apartamente,cinema…2)In anul 1989 gazul natural NU exista in Romania,la aragaz pentru preparat mancarea decat dupa ora 23,butelia de aragaz era AUR daca o aveai umpluta. Lasa-te de propaganda comunista ceausista din anii ’80.

  6. Anuntul din 14.12.2022 de retragere a conturilor din BCR+Raiffeisen Bank Austria si mutarea lor la CEC Romania,facut de CNAIR +Ad.Port Constanta +Ad.Aeroport Bucuresti, a ramas pana azi doar VORBE GOALE !.

  7. Nu trebuie marita impozitarea profiturilor, care pot fi facute sa tinda la zero. Eventual 3% pe cifra de afaceri. Trebuie insa pusa taxa de redventa de 80% pe petrolul si gazul extrase, pentru ca resursele apartin Romaniei si nu firmelor extractoare.

  8. Din 89 și până azi lepra trădătoare de tara incompetenta și corupta distrug și fur tot ce s a construit cu sacrificii. Suprataxarea profitului a fost stabilită de UE nu de trădătorii ăștia și va fi fara nici un efect daca statul nu verifică aceste companii care exploatează resursele României. Prin contracte de consultanta dispare tot profitul.concesiunile vândute starinilor trebuie verificate , pentru că de 15 ani ele rămân neexploatate

  9. Jefuitorii de la transelectrica și-au tras prime de 20.0000 lei și fraierii plătesc cu facturi umflate. Și la transgaz hoții au furat cu acte în regulă. Aici sunt banii dumneavoastră fraierilor care plătiți facturi umflate de 10 ori. Jefuitorii de la vârf jefuiesc cu spor!

  10. praf aruncat in ochii populatiei infuriate de jaful generalizat dar fara nici un efect asupra jefuitorilor (care vor avea un motiv in plus sa creasca costurile care se vor regasi in preturi!)…fara nationalizare imediata si fara echivoc a acestor afaceri care ne spoliaza efectul este doar imagine pentru vandutii care permit sa fim jefuiti si pentru jefuitori…ipocrizie maxima!!

  11. Avea perfecta dreptate ce spunea Dan Diaconescu,,pana cand romanii nu se vor da cu capul de tocul usii,nu se vor trezi la realitate,, si nici nu vor reactiona in vreun fel. Impozitarea pe nimic[profitul 0] este nimic.Praf in ochii romanului ,fraierit!

  12. Citisem nu de mult, cica in 2004 prim ministru ar fi primit cam un miliard shi austriecii au cashtigat vreo 60 de miliarde. hitler a ajuns la Paris cu benzinaria franceza. In Singapore guvernele ca la noi erau mazilite.

  13. E de rau, cea mai recenta incercare s-a soldat cu puscarie pentru curajos.

  14. OMV conduce în Romania pentru că a uns toate rotitele sistemului corupt

  15. O megaminciuna! Pana la 1 ian, 2023, profitul companiilor va fi aproape de zero. Praf in ochii oamenilor simpli si diversiune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.