În căutarea vinovatului: „O golănie de doi bani”

Cine-i de vină pentru creșterea prețului la gaze și energie? Au adoptat guvernanții soluțiile potrivite? Sunt  întrebări care au primit diverse răspunsuri și în cazul cărora populația încă mai așteaptă lămuriri.
Economistul Cristian Păun, profesor la ASE, afirmă că de vină pentru situația actuală e „incompetența și ignoranța politicienilor, nu liberalizarea sau piața”. Potrivit acestuia, să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze e „o golănie de doi bani”.
România are azi doi producători de gaz:
– Un producător privat care are o producție în scădere de la an la an, motivând epuizarea și îmbătrânirea rezervelor pe care le deține în exploatare – OMV Petrom (scăderea e substanțială și evidentă în ultimii ani, de la circa 5-6 mld. mc la doar 3,7 mld. mc în 2021);
– Un producător de stat care și-a menținut constantă producția în toată această perioadă, fără vreun semn că o va crește în contextul acesta de criză (a rămas în jur de 5-6 mld. mc pe an).
Operatorul de stat are o producție cu circa 1,3 mld. mc / an mai mare decât operatorul privat (azi, cam 60% din producție e la Romgaz și 40% este la OMV Petrom, alții nu contează).
Adăugăm, pentru context, și problema gazelor de la Marea Neagră, în care mai avem un jucător ce va intra pe piață anul acesta (cel mai mic dintre ei) cu circa 10% din producția totală, și tot cei doi jucători de mai sus care încă o bâlbâie rău cu producția din larg.
Concluzia 1: O astfel de ”piață” nu are cum să nu fie disfuncțională din start. Concurența și mecanismele de piață sunt mimate de un jucător care dictează totul pe piață. Și care nu a schițat niciun gest că ar dori micșorarea prețului de vânzare și livrare a gazului de pe piața internă.
Jucătorii din energie sunt și ei puțini și, în mare, tot ai statului, nu privați. Au închis 2 facilități de producție de energie pe gaz de curând, neavând fonduri pentru investiții, fiind jupuiți sistematic de profitul acumulat, an de an. Investiția de la Iernut e și ea neterminată, trebuia să producă și ea energie tot pe gaz. Închiderea producției de energie pe cărbune, din considerente de mediu, ne-a lăsat și ea fără circa 1/3 din producție.
Concluzia 2: Piața energiei, dominată și ea tot de jucători de stat, a fost victima sigură a unor decizii la fel de proaste luate de companiile de stat de pe piață, ca și piața gazelor (corelată fiind cu aceasta în bună măsură). O astfel de piață nu are cum să funcționeze normal, cu un număr mic de producători, toți de stat și foarte diverși în privința costurilor de producție.
La toate acestea se adaugă:
– Un reglementator năuc și incompetent care se uită la piața de gaz și energie și nu înțelege mare lucru;
– Un exportator de gaz (Rusia) care nu poate produce cât gaz se cere la nivel european. Mai nou este și belicos și zăgăne armele la granița cu Ucraina, punând și mai multe paie pe foc;
– Un ministru extrem de slab, într-un guvern complet depășit de problemă și care nu prea mai are la dispoziție multe soluții corecte;
– O Europă care se dorește a fi mai verde decât este cazul, având în vedere că amprenta sa de carbon este foarte redusă și disproporționat împărțită între țările membre.
În concluzie, să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze mi se pare o golănie de doi bani. Și trădează clar o lipsă acută de logică și educație economică.
Anularea liberalizării prin reglementarea prețului, subvenții, plafonări, jecmănirea în continuare de profit a companiilor de stat din energie și gaze nu face decât să continue balamucul. Nu să îl rezolve.
Din păcate, bâlbâielile se vor sparge exclusiv în capul liberalilor. De neînțeles de ce au optat pentru Ministerul Energie și de ce au continuat cu același incompetent pe subiect – Virgil Popescu. Minim 5% din electorat au pierdut pe mâna lui. Și vor mai pierde…
Până atunci, desigur, piața și liberalismul sunt câh și duc numai la nenorociri. Socialismul și intervenționismul aduc doar lapte și miere. Iar ”liberalii” de stânga sunt mai preocupați să snopească femei decât să apere cu argumente lucruri evidente și logice!
Hai, liniște prin CA-urile alea din energie și gaze!, a scris Păun.
În același scandal, avocatul Gheorghe Piperea a făcut trimitere la OUG nr.114/2018, zisă și ordonanța lăcomiei.

Reamintesc că OUG nr.114/2018 plafona prețurile la gaze și punea o taxă pe profiturile excesive, pe activele bancare și pe comisioanele administratorilor de fonduri de pensii. Actul normativ respectiv fost torpilat ca și când ar fi fost amenințarea capitală contra “capitaliștilor” noștri de cumetrie.

Imediat ce a venit la guvernare, Orban, ajutat de unul dintre postacii din poză, a desființat toate aceste dispoziții care, azi, ar fi putut fi o plasă de siguranță pentru sărăciții României. Cîțu, cel mai rău și guraliv dușman plătit al acestei legi, era pe atunci ministru de finanțe. Și el, și Orban, au fost înfipți în acele posturi de K. Werner Iohannis, deși serviciile secrete știau că sunt și bețivi, și cu trecut infracțional. Și sponsorii lor corporatiști știau, dar exact astea i-au recomandat: vocea, talentul și vulnerabilitățile trecutului.
Asta ca să știți de unde vi se trage ceea ce pățiți acum și ceea ce veți îndura în următorii 2-3 ani.
Creșterea aberantă a facturilor la gaze și electricitate este cauzată de modul greșit în care cei trei, mai sus enunțați, și consultanții lor, au conceput “liberalizarea”, arăta Piperea într-un mesaj publicat luni de Cotidianul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ioana Radu 8531 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. vinovatul fara vina….totul se intampla pentru ca romanii accepta. o natie care se „descurca”. hai ca merge s-asa maaah!

  2. Ei na,. Doi bani, doi bani,.tot hoție,.Insă treaba-i utilă, căci rade romania,. din orice competiție, sau chiar și de pe hartă..

  3. Acest Paun a fost consilierul lui orban.Acum acuza golania politicienilor. A celor pe care i-a consiliat. Deducem ca este sau golan sau golan si el.

  4. golanie pentru ca nimeni nu vrea sa intre peste OMV:
    -pentru inceput sa vedem daca intradevar scad resursele Romaniei!
    (discutia e mai larga:
    daca „razboiul de Independenta” nu a fost prematur cu 40 de ani
    sau daca primul razboi mondial nu a intarziat cu 40 de ani:
    40 de ani de sclavie in imperialismul austriac,la asta se rezuma,
    asta ne-o spunea si Eminescu;”trendul a continuat”,
    putem afirma fara sa gresim ca „viena e intruchiparea incestului”,
    intruchiparea incestului evropean,
    de fapt trebuie intrat peste Viena!)

  5. A I U R E L I !!!
    ,,Doi bani”-i aceia au insemnat in aceste doua luni niste profituri imense ptr talharii care ne vand prin specula curentul si gazele.
    Toata disertatia din acest articol in care se sustine ca liberalizarea nu este vinovata de aceasta situatie este total NEFONDATA. Cum sa liberalizezi o piata in care nu exista decat doi furnizori principali de gaze, cateva zeci de intermediari si sa-i lasi sa faca ce vor ei?
    Acelasi rezultat (specula) s-a obtinut prin liberalizarea necontrolata pe tot ansamblul pietei romanesti, indiferent de domeniul sau produsul vandut populatiei: curent, hrana, carburanti, servicii. Si la taraba din piata omul este speculat la orice patlagica sau castravete.
    Deci cauza speculei se afla in sistem. Sistemul permite asemenea jaf asuptra cetateanului.
    Comunistii n-au fost prosti cand au inventat mercurialul si aprobarea ordinului de pret bazata pe argumente solid fondate.

  6. Ăi dă driapta au vrut musai piață liberă pentru energie. Propaganda și babuinii votanți i-au susținut în mod isteric.
    Și iaca avem piață liberă. E ca o oglindă. Care ce ne spune? Că suntem proști cu spume.
    Acum tragem concluzia că oglinda-i defectă. Putem s-o și spargem, că prostia tot rămâne.

  7. Golanii, negolanii – liberali creaza cadru jafului si speculei, profitorii (ce-si zic afaceristi -autohtoni/ straini cu loby-ul maxim) incaseaza si externalizeaza, pe off shore-uri, gras, sponsorizeaza la alde Johanis- Catu & Co, multimea doar murmura si isi plange de mila, nici presa nu-i straina – platita guvernamental canta in struna bagabontilor de la butoane si se da lovita de grija napastuitilor (cata ipocrizie, si ce lipsa de maturitate).

  8. O golănie pe foarte mulți bani! Mintia se vinde la bucată, pe șest, finanțarea la Iernut a fost oprită, termocentrala Paroșeni funcționează în regim de avarie, la cărbune am renunțat aproape de bunăvoie, de vreun reactor nou pe la Porțile de Fier nu mai pomenește nimeni , poi fraților noi putem spune că avem vreun ministru al energiei în funcție? Dacă avem cu ce se ocupă?

  9. Îmi cer scuze, făceam referire la reactorul doi de la Cernavodă

  10. evident ca utilitatile, ca si conditie a calitatii vietii, trebuie sa fie sub controlul populatiei prin reprezentantii sai. in aceasta situatie, potentialul Romaniei trebuie exploatat exclusiv in interesul cetatenilor romani si nu in interesul profitului unor terti care mint si fura. asta inseamna ca singurul indreptatit sa reglementeze, in interesul romanilor, este statul roman decapusat de lichelele care-l conduc de peste 30 de ani. toate firmele striane, care opereaza utilitati, trebuie sa ramina fara clienti. statul are la indemina infiintarea de companii, ong-uri etc (exista baza legala) care sa gestioneze utilitatile care sa fie in acord cu interesele cetatenilor. restul sint povesti fara finalitate.

  11. mai exista varianta solidaritatii tuturor romanilor prin refuzul platii facturilor la apa, curent, gaze pina ce statul nu va reglemnta in interesul cetatenilor. inca mai sper ca romanii sa descopere solidaritatea in interese comune!

  12. Bey tovarasi,decat sa ne uitam la unii care bat campii cu teorii de liberalizare si piatza libera acolo unde nu este cazul acum cand punerea teoriei astora in practica in energie duce clar si implacabil la faliment general si dezastru social,mai bine inapoi la fara liberalizare si fara piatza libera in energie si fara bani dati aiurea,bani tot ai statului,pentru plafonari si compensatii,bani care pleaca tot in conturi particulare unde privatu intermediar,dupa cum s-a vazut deja de ani de zile,nu creaza nimic in plus in domeniul productiei,decat aduna miliarde pentru viatza lor de lux Banii care sunt dati aiurea sub forma de compensatii cu sutele de milioane de dragul de a mentine in energie o liberalizare,mai bine ar fi dati de stat direct in investitii pentru noi capacitati de productie,ca la cati bani s-au imprumutat si s-au imprastiat aiurea,se terminau toate reactoarele la Cernavoda si se mai facea inca o centrala asemanatoare undeva pe Dunare,plus altele prin tzara,care macar sa acopere consumul mai mare de iarna. Degeaba inca are Romania rezerve pentru productia de energie,asa cum altii nu au,daca noi pierdem timp si bani aiurea,impiedicandu-ne de un Gica-Contra Catzu si gasca lui de spagari,in loc sa trecem la treaba de maine dimineata acum cand nu este prea tarziu.Ca a baga banii in aventuri doar cu panouri solare si eoliene este pentru necesitatile tzarii doar o frectie la un picior de lemn.Si sa o mai lase alesii cu ordinele venite de afara de la aia care trebuie sa stie ca si branza noastra este pe banii.

  13. Baliverne cu piața.
    Ce-l oprește pe Romgaz, sau OMV, să vîndă scump pe piața spot mai scump decît ar vinde românilor dacă-i piață europeană? Cum poate minții Păun fără să-i cadă limba? Toți cei afișați pe toate gardurile sînt slugile celor ce conduc din umbră.
    Ce caută cuvîntul „științe” în numele ASE? De cînd economia este știință? Numiți o singură lege specifică economiei! Sîntem mințiți la fiecare pas.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (Eminescu, 1874)

  14. Își mai aduce aminte cineva, cu ce tupeu, ne spunea dl Virgil Popescu despre marea liberalizare a pieței de gaze și energie ca ne va aduce ieftiniri și facturi mai mici?
    Ce face d_l Virgil Popescu acum?… Ne anunță că o mireasa virgina cu valul pe ochi ca ne un mare rahat de plafonare….pt unii. Pt ceilalți sa suporte scumpirile ca noi ne facem campanie electorala ca dam și plafonam tot din banii proștilor… Mizerabilul nu are bunul simt sa_si dea demisia iar ăștia din opoziție dorm… Alo aur Virgil Popescu Ne_a vaccinat cu prostie pe toți… So pa el baaaaa…. Noapte bună Usr.

  15. Eu imi amintesc foarte clar respectiva promisiune a dlui Virgil Popescu, cum m-a lasat cu gura cascata si mi-am pus serioase intrebari daca individul este in toate mintile. Orice liberalizari de pereturi de la noi s-au terminat automat cu majorari de preturi.
    Marturisesc insa ca nu m-am asteptat atunci sa vad scumpirile de o asemenea amploare. Uitasem ca traiesc in tara hotilor.

  16. „De cînd economia este știință?”

    De cand a zis Manole, turnatorul de la BNR, ca stiinta se ocupa cu studiul emotiei si al lacomiei. De ex.: valoare de lista a actiunilor tale a scazut, vinde-le de emotia care te-a cuprins, ca la capatul celalalt e un lacom care sa cumpere dupa ce-a vorbit sa fie scazut pretul lor, care apoi urca la stele. ‘ntelegi, stiinta, nu gluma ?

  17. Un mare ipocrit Păun ăsta! E consilierul lui Sică Mandolină, unul dintre principalii vinovați alături de Cîțu, Iohannis și usr, pentru explozia prețurilor la facturile la gaze și energie electrică!

  18. Si baietii securitatii unde sunt? Poate numai despre ei ar fi trebuit vorbit pentru ca sa prieceapa si romanii esenta.

  19. Dragnea a fost cel mai tare ,dar ați văzut ce repede l au inchis,cine oare

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.