In memoriam Ilinca Tomoroveanu

Televiziunea Română îi aduce un respectuos omagiu actriţei Ilinca Tomoroveanu printr-o serie de producţii dedicate celei care a fost una dintre personalităţile marcante ale teatrului românesc.

Ilinca Tomoroveanu va rămâne veşnic în amintirea publicului prin piesele de teatru, filmele şi momentele artistice păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române. Televiziunea publică păstrează în arhiva sa adevărate bijuterii teatrale, Ilinca Tomoroveanu dând viaţă multor personaje în spectacole precum: „Nopţi în care nu se doarme” (regia: Domniţa Munteanu); serialul Tv „Ochii care nu se văd” (regia: Dan Necşulea); „Titanic Vals” (regia: Horea Popescu); „Comisarul şi înalta societate” (regia: Eugen Todoran); „Un fluture pe lampa” (regia şi adaptarea TV: Horea Popescu); „Moartea unui artist” (adaptare pentru televiziune: Horia Popescu);  „Teatru cu bile” (spectacol de teatru filmat în studio, în regia lui Cornel Todea)

În prima zi de weekend, sâmbătă, 4 mai a.c, de la ora 23.55, TVR 2 difuzează spectacolul „Ochii care nu se văd”, în regia lui Dan Necşulea. Ne dau întâlnire actorii: Ilinca Tomoroveanu, Mariana Buruiana, Raluca Penu, Dana Mladin, Mihai Voicu, Eugenia Bosanceanu, Virgil Andriescu, Mircea Albulescu, Ana Ciontea, Răzvan Vasilescu, Rodica Popescu-Bitănescu, Adrian Păduraru, Dodi Caian Rusu, Catrinel Paraschivescu, Dorina Done, Violeta Verbiuc, Monica Modreanu.

De asemenea, ieri, 3 mai 2019, de la ora 17.00, TVR 2 a programat emisiunea „Confesiuni” (2012), realizată de Iuliana Marciuc, având-o ca invitată pe Ilinca Tomoroveanu.  Producţia prezintă imagini din arhivă, cu debutul marii actriţe, dar şi imagini mai recente, cu familia şi cu soţul său – actorul Traian Stănescu. „M-a impresionat foarte mult seriozitatea cu care Ilinca Tomoroveanu a tratat întâlnirea cu telespectatorii. Aproape că nici nu am putut să îi fac o surpriză, cu un artist care îi plăcea”, îşi aminteşte Iuliana Marciuc. „Încă de la început s-a pregătit foarte bine, a vrut să ştie toate detaliile legate de emisiune, invitaţi, imagini. Mai mult, Ilinca Tomoroveanu a invitat-o alături de ea, în emisiune, pe actriţa Ana Ciontea, tocmai pentru că era o mare susţinătoare a tinerilor actori, avea o grijă deosebită pentru colegii ei mai tineri”, îşi aminteşte Iuliana.

De la ora 19.00, pe TVR 3, sub genericul „Teatrul Naţional de Televiziune”, a fost programată Gâlceava Zeilor , spectacol de Radu  Stanca, adaptat pentru televiziune de regizorul Silviu Jicman. Din distribuţie, alături de Ilinca Tomoroveanu, mai fac parte: Virgil Ogăşeanu, Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Tania Filip, Constantin Dinulecu, Marian Râlea, Răzvan Popa, Valentin Teodosiu, Andrei Duban, Constantin Răşchitor,  Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni. Având ca pretext o tânără şi fermecătoare muritoare – pe ateniana Critis – Gâlceava zeilor este o lucrare de mare farmec şi originalitate, în care sursa comicului o constituie conflictul  între lumea zeilor Olimpici şi cea a „muritorilor”, văzut din perspectivă contemporană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. – O mare stea din galeria de aur a filmului si teatrului romanesc si o mare doamna a neamului romanesc ne-a parasit !Dumnezeu s-o primeasca si s-o odihneasca in pace !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.