În plină criză energetică, Germania închide 3 centrale nucleare

Jumătate din capacităţile nucleare ale Germaniei, 3 din 6 centrale atomice, vor fi scoase din funcţiune vineri, nemții continuând neabătuți drumul lor de a renunța la nuclear, chiar dacă momentul este unul critic, Europa trecând prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa, transmite AFP.

Cele 3 trei unităţi sunt situate în apropiere de oraşele germane Brokdorf (nord), Grohnde (centru) şi Gundremmingen (sud) și vor înceta să mai funcţioneze la trecerea în anul 2022. Cele trei reactoare au împreună o putere instalată de aproximativ 4.000 MW.

La finele anului 2022 are urma să fie oprite şi restul de trei reactoare nucleare din Germania, amplasate la Neckarwestheim (sud), Isar 2 (sud) şi Emsland (nord), ceea ce va însemna de asemenea eliminarea din reţea a încă 4.000 MW. Catastrofa nucleară de la Fukushima din 2011 a convins pe fostul cancelar, Angela Merkel, să demareze procesul de renunţare la energia nucleară în Germania.

În pofida renunţării la o sursă de energie care este responsabilă pentru aproximativ 11% din electricitatea generată în 2020, „securitatea aprovizionării rămâne garantată în Germania”, a declarat marţi ministrul Economiei şi Protecţiei Mediului, Robert Habeck.

Pentru a compensa oprirea celor trei reactoare, în aşteptarea momentul în care energiile regenerabile vor acoperi în totalitate deficitul, Germania foloseşte cantităţi mari de combustibili fosili, în special gaze naturale. Însă această securitate energetică are un preţ: cotaţiile europene la gaze naturale au explodat în ultimele luni, ca urmare a tensiunilor geopolitice cu Rusia, principalul furnizor al Europei. Unele state europene bănuiesc că Moscova reduce intenţionat livrările spre Europa pentru a face presiuni, în contextul unor ample tensiuni geopolitice cu privire la manevrele militare ruseşti la frontiera Ucrainei.

Noul guvern german a avertizat recent Moscova că oprirea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania via Marea Baltică, ar putea fi ordonată în cazul în care situaţia militară va escalada.

Un alt motiv pentru creşterea cotaţiilor la gaze este faptul că stocurile de gaze din Europa sunt în prezent la un nivel redus, ca urmare a iernii prelungite din 2020. Refacerea stocurilor se anunţă a fi complicată de cererea puternică de energie ca urmare a relansării puternice a economiilor după criza provocată de Covid-19.

La acestea se adaugă faptul că, din motive meteorologice, sursele de energie regenerabilă, precum cea eoliană sau fotovoltaică, nu funcţionează la capacitate maximă.

În aceste condiţii, Sebastian Herold, profesor de politică energetică la Universitatea din Darmstadt, crede că abandonarea energiei nucleare în Germania va face ca preţurile să crească şi mai mult. „Pe termen lung, sperăm că majorarea energiilor regenerabilă va echilibra balanţa, însă asta nu va fi cazul pe termen scurt. Germania ar urma să rămână şi mai dependentă de gazele naturale, cel puţin pe termen scurt, şi deci mai dependentă de Rusia”, estimează profesorul Sebastian Herold.

Spre deosebire de Germania, România încearcă să-și dezvolte industria energeticii nucleare. U1 Cernavodă va intra, în doi ani, în proces de reabilitare, pentru a-i prelungi durata de viață iar statul român a încheiat un parteneriat cu firme din SUA, Canada și Franța pentru a finanța și integra la Cernavodă încă două unități nucleare. Nuclearul și gazul încă nu au fost stabilite definitiv drept combuStibili de tranziție, dar ultimele semnale de la Bruxelles arată că așa va fi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Să fim solidari si să inchidem și noi 3 grupuri. A, n-avem 3 grupuri…
    Nu-i numic, nici n-o sa avem vreodata 3 grupuri nu 3 centrale…
    Probabil nemților le expiră centralele nucleare si costurile modernizarii lor sunt nesustendbile.

  2. Pana la urma, fiecare tara are propria politica energetica. Germania renunta la energia nucleara, pentru Franta este prima optiune.

  3. Corecta decizie, nu se renunta la o resursa sigura pana nu se epuizeaza ! Nu pe toata lumea o cheama Grete.

  4. Germania știe că gazoductul de nord este vital pentru ei,.Rusul la fel e mult mai de incredere decît yankeul, care ține mîna neamțului spre a semna acordul și a primi gaz. E la mintea prostului jocul tembel care se face,. și a căriu rezultat este clar sărăcirea europeanului și distrugerea industriei europene.. Politicul de stînga a lui Mutti urmat de prostănacii de acum, nu cred că votați, duce la efecte grave.. Scapă cine poate,.

  5. Germania şi Japonia în privința tehnologiei sînt în frunte. Cu toate acestea nu par a fi interesate de explorarea spațiului comic. Cu toate acestea prima închide centralele nucleare de tot iar a doua mai are puține.
    Şi explorarea spațiului comic şi energia nucleară sint minciuni precum PLANdemia.

  6. JERMANIA TATA TRACTOR,TARA VINOVATA PENTRU ATROCITATILE MONDIALE DIN CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE SI NU NUMAI ESTE TARA A CAROR CETATENI DORESC CA SI RUSII SA SUPUNA ALTE STATE.NUMAI HOTII, DERBEDEII,BATAUSII SI MARLANII GANDESC CONSTANT ACEST LUCRU.PACTUL RIBENTROP-MOLOTOV SE APLICA SI ACUM PRIN RELATIILE STRASE DINTRE JERMANIA SI RUSIA.CONCLUZIA ESTE UNA SINGURA – NU MAI STATI CU GURA CASCATA LA CE SPUN SI FAC ACESTE JIGODII ALE ISTORIEI.TARILE EST EUROPENE SA SE UNEASCA INTRE ELE SI SA FORMEZE O UNIUNE CARE IN FRUNTE CU POLONOA POATE DEPASI FOARTE USOR ECONOMIILE VESTICE CU CONDITIA CA TRADATORII DE NEAM SI TARA SA MAI UNELTEASCA IMPOTRIVA TARILOR LOR.POLONIA IN URMATORII 30-40 DE ANI VA INTRECE TARA TRACTOR ASA CUM ESTE CONSEMNAT IN TOATE PREVIZIUNILE MARILOR ANALISTI POLITICI SI ECONOMICI AI PLANETEI.CU CAT TARILE EST EUROPENE VOR FI MAI UNITE SI MAI INCREZATOARE IN ELE CU ATAT PUTEREA LOR VA CRESTE EXPONENTIAL.NU VA MAI UITATI IN GURA DERBEDEILOR DIN JERMANIA CA PUTE RAU.

  7. ENERGIA DIN CENTRALE NUCLEARE N-ARE A FACE CU CO2,SAU CU INCALZIREA GLOBALA !,DAR NEMTII ISI CUNOSC INTERESUL SI AU REPORNIT CAPACITATILE ENERGETICE PE CARBUNE !, VAD ALTFEL DECAT IDIOTII DIN ROMANIA CARE AU OPRIT MINTIA ! IN PLINA CRIZA ENERGETICA.
    CUM STAM CU ENERGIA VERDE ?,ASTA-I PENTRU IDIOTII CARE STAU IN GENUNCHI LA COMANDA BRUXELLES.

  8. In felul ei si Germania e o colonie. E adevarat una care are niste subordonati mai mici precum Romania. Baietii smekeri care conduc America deci si lumea vor sa mai faca un ban gramada si din specularea cu energie. Ca doar asta sunt la baza, speculanti.

  9. Și asta cu „salvăm pământul” de bășini începe să semene cu tesla-ncoaie..
    E ieftine, bro..

  10. Fiți convinși ca germanii spre deosebire de actorii politici de la noi ,au o strategie energetica pe termen lung.Vor inchide centrale atomice, dar au pornit nu demult una mare pe cărbune…..Funcțională până 2030.Au contract cu gazpromul tot tot pe termen lung cu preț bineînțeles mic și-l pompează Poloniei și Ucrainei la pret de 3-4 ori mai mare….Asta arătând de fapt cine-i germania si cu ce se manancă.Poluarea,auto electrice sunt doa.r dargarisme pentru inlesnirea afacerilor , atât si nimic mai mult, atât timp cât , actorii economici mondiali, China, Rusia, India, SUA folosec carbune la greu.In concluzie, chiar dacă toata Europa devine verde, pe plan global efectul e egal cu zero .

  11. Stocurile europene de gaze sunt la un nivel redus din cauza iernii prelungite din 2020 ! Intradevar puteti explica orice ! Sunteti geniali in explicatii , sa vedem insa pana cand ,ca deja nici seful vostru nu va mai crede , dapa-i oamenii . Hai sictir !

  12. Nemtii inainte sa inchida centralele nucleare s-au pregatit pentru asta , in sensul ca au calculat, precis, daca isi pot permite lucrul acesta , tara ca tara sa intre in criza energetica In Romania , intai inchidem „termoelectrica” ,ca asa vrea UE si apoi se gandeste ce o sa facem , cand si cum , ca sa compensam lipsa de energie astefel creiata ! Ca d’aia suntem romani , specialisti in distrugeri fara sa punem nimic in loc , vezi Azomures , Alro Slatina , Alum Tulcea , etc .,etc. etc. Ce facem cu oamenii ? Cui ii pasa ? Sa-si paraseasca patria , sa plece in pribegie si sa munceasca pentru prosperitatea altora! Asta-i tara ; 30 de ani de minciuna , distrugere , coruptie si jaf !

  13. Nemtii au facut bine ca nu au renuntat la centralele pe carbune. Paradoxul e ca renunta la cele atomice, care sunt mult mai putin poluante.

    Noi nu trebuia sa inchidem Mintia. Si nu doar Mintia a fost inchisa in ultimii ani. Am ajuns sa avem deficit de energie electrica si sa importam, dar ce vom face cand nici vecinii nu vor mai avea excedent ca sa ne vanda? Intram in blackout? Deja industria aluminiului si a ingrasamintelor chimice au fost ingenuncheate. Urmarea se va vedea in alte industrii, dar mai ales in productia agricola scazuta, deci efectul va fi in farfurie.

    Greta ne ureaza un an nou fericit.

  14. Tot o dau cu poluarea, cu gazele masii, se va dovedi ca sunt manipulari crase in cel mai scurt timp! Intreb si eu, avand la baza cateva cunostinte de logica dar si faptele sau actiunile vizibile:
    – Cum vor astia sa reduca totul daca se fabrica si foloseste orice porcarie contra naturii? S-a uitat cineva dupa exploziile cu petarde, explozii armament, explozii orice, in ce hal arata aerul si cat de infect este pentru inspirat si respirat? S-au luat masuri, cumva? Canci!

  15. japonia si germania la un loc nu au nici jumatate din pibul SUA, de aia nu se ocupa de explorarea spatiului cosmic la nivelul SUA. Ca n-au cu ce bani. Dar contribuie colaboreaza si participa la programea gen statia spatiala internationala.

  16. Auzi bre, de ce ai pățit ieri, Un tren cu vre-o 20 de vagoane pline de ingrășăminte era să explodeze, căci din prea multă competență și mentenanță trenul a luat foc, din mers,.INSĂ, nu realizezi patriotismul bre,.Ca pe cind ai inchis Azomureș din criza de gaz,..și cu urlete de ”văleleu, hauleu, moare agricultura, din lipsă de ingrășăminte”, uite cum patriotic era transportat produsul azomureș la Constanța pentru export,.Deci realizezi cât contezi ca nație in ochii patriotici ai unora,. care apucă in gheare patriotic industria chimică.

  17. @Marele urs (jeg ungur)…baa MAIMUTOI batran de ungur ,tu nu ai „dreptul” sa folosesti cuvantul „patriot”,in gura ta „pute” acest cuvant. Si lasa bautura la 70 de ani.

  18. Foarte bine ca renunta la centrale nucleare Germania in anul 2022. Uite asa o sa devina DEPENDENTA de gazul Rusesc.

  19. Înțelegeți că lumea este condusă de aceleași familii de sute de ani. Împărțeala în țări, sefere de influență, regimuri, este prosteală, de ochii lumii, ca turma să nu se prindă.
    Dacă țările ar fi cum credeți, cum ne-au învățat la școală, cum credeți că germanii, cei mai tari tehnologic și, poate, științific, se-mpușcă singuri, cu bună știință, în picior. Germania este pe locul șase în lume la rezervele de cărbune dar vrea gaze de la muscali.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.