The Guardian:

Începutul sfârşitului pentru „ultimul dictator al Europei”?

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se confruntă cu proteste masive şi are dispute cu Rusia, în contextul în care încearcă să obţină un nou mandat, comentează cotidianul britanic The Guardian, observând că liderul autoritarist de la Minsk este supus unor presiuni fără precedent.

„Aleksandr Lukaşenko este supus unor presiuni mai mari ca niciodată. În ultima săptămână, în Belarus au avut loc scene uimitoare: un miting al opoziţiei considerat cel mai mare de după destrămarea URSS; în plus, 33 de mercenari ruşi care ar fi fost trimişi să destabilieze ţara au fost arestaţi; iar Lukaşenko a recunoscut că este infectat cu noul coronavirus, după câteva luni în care a minimizat epidemia”, comentează cotidianul The Guardian într-un articol intitulat „Este acesta începutul sfârşitului pentru «ultimul dictator al Europei»? / Aleksandr Lukaşenko, liderul din Belarus, este vizat de ameninţări din toate părţile, în contextul în care naţiunea decide dacă îi oferă al şaselea mandat de preşedinte”.

Este foarte probabil ca preşedintele Lukaşenko, aflat la putere de 25 de ani, să revendice victoria în scrutinul din 9 august şi să rămână la putere. „Dar este în defensivă, confruntându-se cu o opoziţie energizată pe fondul disputelor dure cu Rusia, din cauza integrării economice, şi cu Occidentul, din cauza situaţiei drepturilor omului. Este cel mai dificil moment al carierei sale”, observă The Guardian.

„Pentru prima dată, Aleksandr Lukaşenko luptă într-un război pe trei fronturi. Nu ştie spre ce să se îndrepte”, afirmă Alexander Feduta, un analist politic care a fost consilier al liderului belarus în anii 1990.

Chiar dacă va obţine o nouă victorie electorală, actualele lupte îl vor însoţi pe Lukaşenko în al şaselea mandat prezidenţial.

În ultimele zile, liderul regimului de la Minsk a vizitat baze militare şi ale forţelor de ordine publică, cerându-le autorităţilor să nu permită proteste de stradă. Mesajul adresat opoziţiei a fost clar: să se gândească de două ori înainte de a contesta rezultatul scrutinului prezidenţial. Totuşi, tacticile de intimidare nu par să fi oprit mitingurile opoziţiei.

„Acţiunile au rolul de a speria cetăţenii pentru a nu mai protesta. Dar, cu cât încearcă mai mult să îi sperie, cu atât efectul este invers. Acum, încearcă să convingă pe toată lumea că se va ordona deschiderea focului. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi slăbit. Dar, dacă vor fi trase focuri de armă, va urma moartea sa politică”, apreciază Alexander Feduta.

Protestele de contestare a rezultatului scrutinului prezidenţial par inevitabile. Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei unite, a declarat că nu va face apel la organizarea de proteste, dar va participa la demonstraţii dacă vor izbucni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Mai vedem! Au fost destule cazuri redirectionate invers prin santaj si manipulare crasa la vedere.

  2. Belarus, acelasi rus! Insa Funesta Russalca oripileaza pe oricine. Are ochi de ciclop, memorie de elefant si rabdare. La momentul potrivit, tarul Farmazoanei Rasiste iti da cu omuletii verzi in cap, cu tancul, cu racheta balistica, cu Covidul, cu trolii, cu fel de fel de vi-rusi. Oricum, dictatorul Lukasenco va castiga. Ce-i nasol e ca, dupa, sfaraind in saliva, Lukasenco va merge cocosat la Sublima Poarta din Piata Roscata, ca sa linga besafonul tarului liliPutin. Cioca, boca la Kremlin. Hai, deschide, RassPhutin. Eu valetul, tu stapanul…

  3. O fi adevarat dacă spuneți aia cu dictator. Spunți-o totuși și pe aia cu industria din Belarus este nemișcată, nu a ajuns vândută la fier vechi în Grecia și Turcia ca industria României, grație democraților români, ba de stânga ba de dreapta iaca iaca șa, care s-au peridat de 30 de ani la putere. Și nici nu s-a destabilizat țara ca Ucraina ca să zburde afacerile familiei indiscutabil democrate Biden.

  4. in Belarus(ce nume!), nivelul de trai este ca stalpii de telegraf, uneori, chiar mai rar…

  5. Am vazut pozele de la „proteste”. Aceasi tflisti prostovani, luminand cu telefoanele si sarind in sus si recitand mantrele de pe feibuci. Deci organizatorul e clar. Eu pariez c-o iau in mana ca si in Polonia recent, unde la fel ii cantau progresistii lui soros prohodul lui Duda. S-a saturat lumea de excrementele astea neomarxiste. Belarusii n-au decat sa se uite la ce a ajuns ukraina si le trece de uie si „democratia” licuriceasca.

  6. Conform fotografiei, am crezut ca este vorba de cei doi, ca ultimii Dictatori, pe aici pe la noi prin Europa. Mai ramine sa se inventeze unul necesar ca Hitlerica, ca afacerea sa mearga uns. Mai avem de asteptat, Rusii ca fetele mari la maritat, din lipsa de Teheran, Yalta, Malta, ca de altfel tov.Putin tot ameninta lumea cu WW3, ca alelalte WW1+2, tot de acolo au pornit. Omenirea si Popoarele ei ar trebui sa fie repuse in Creatia Divina a popoarelor, nu sa fie la dispozitia unor Neandertalieni, care habar nu au pe ce lume traiesc. S-ar putea ca forta divina a virusului, de care cred ca acum si tov.Lenin este contaminat, din lipsa de ingrijire adecvata, sa stavileasca navalirea Mongoloida, gen Hibrid, si blamare vesnica a victimilor lor.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Vorba aceia, din victorie in victorie pina la victoria finala. Succes „eliberatorilor”

  7. Lukasenko a afirmat ca FMI si Banca Mondiala i-au oferit imprumuturi conditionate de restrictii severe impuse populatiei motivate de pandemie, asa numitul lockdown. Lucru pe care el nu l-a acceptat si l-a facut public. Acum vedem ca se intampla dintr-o data protestele si toate lucrurile astea impotriva lui. Coincidente…

  8. Citesc zilnic Guardian! Pe linga articolele oneste, isi fac loc si analize oribile, partinice, tipice propagandei imperiale britanice! Oricum, spatiul mare rusesc, e format din rusii de la margine, ucraineni, rusi albi, adica bielorusii si veliko rusi-moskovitii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.