Închisoare după protestele din Piața Victoriei

Mai multe persoane care s-au implicat în acțiuni violente împotriva forțelor de ordine la protestul din 1 februarie 2017 – organizat după promulgarea OUG 13 – au fost sancționate cu amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la 4 ani. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Tribunalul București.

Mai multe persoane au primit pedepse cuprinse între șase luni și 2 ani de închisoare pentru infracțiuni de ultraj, tulburarea liniștii și ordinii publice. Celor condamnați la pedepse cu suspendare, instanța de fond le-a interzis ca pedeapsă complementară drepturile civile de a alege sau de a fi ales. De la caz la caz, instanța a instituit și anumite interdicții, după cum urmează: „dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme; dreptul de a se afla la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acțiuni de protest organizate sau spontane, cu excepția celor impuse de desfășurarea activității academice sau profesionale”.

Cea mai aspră pedeapsă pronunțată în acest dosar este de 4 ani și jumătate de închisoare cu executare.

În seara zilei de 1 februarie 2017, mii de bucureșteni au ieșit să protesteze în Piața Victoriei, după ce ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, a anunțat intrarea în vigoare a OUG 13, care viza modificarea Legilor Justiției, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu.

„În noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care in zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice”, se arată în probatoriul procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie 2017, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, cărora le-au făcut publice numele, dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

8 Comentarii

  1. Astia sunt adevaratii penali. De fapt hotul striga hotii.
    Asteptam cu interes si lotul 10 august.

  2. Itreb ca un prost ce sunt, procurorii patrioti i-au stras de momite pe nazistii platiti de SOROS sa spuna de unde au primit banii ca sa plimbe cateii prin Piata Victoriei si sa-l aplaude la scena deschiza pe dezbinatorul Romaniei imbracat in jaka rosie?

  3. Asta presupune ca deabia peste 10 luni poate vom afla si pedepsele luate de jandarmii care au aruncat cu gazee in femei si copii si au batut oamenii alergind dupa ei inafara perimetrului unde se desfasurase protestul.
    Pana atunci vedem doar ca ministra de interne doamna Carmen Dan la inaintat in functie pt. fapte deosebit facute pe colonelul Paraschiv in timpul protestelor .

    • Aurica …când o să vezi jandarmii in uniformă chiar fara că se duc așa de nebuni la un concert sau la un miting legal sau intr-un azil de bătrâni sau in grădinițe de copii și bat acolo si dau gaze lacrimogene in gradinite atunci sa spui cat te ține gura …in rest ce susții ești un penibil prost că nu te crede nimeni care are coloana verticala …că țara avem prostii noștrii dar neam de prosti nu suntem …

  4. ok, pe cand pedepse pentru cei care de 2 ani ataca justitia, organismele europene?

  5. bravo.. uite ca se poate aplica legea! sa speram ca nu o intorc la curtea de apel

  6. Citez: ”au aruncat cugaze in femei si copii”, ai desconsiderat femeia, ea nu este mai slaba decat un barbat sunt tari in care femeile fac armata si au si cariera militara. Conform legilor tari parintii si tutori au responsabilitatea de a asigura protectia minorilor, deci de a nu-i expune unor pericole. Este inuman sa mergi cu un copil mic in zone aglomerate, fie chiar si un mall. Se poate contamina cu virusi, iar in situati limta, sa speram rare, un incendiu sau alt tip de accident, cand se pot produce ambuscade, viata copilului este in pericol. Din acest punct atata timp cat exisa in lege expresia:”decaderea din drepturile parintesti”, ar trebui ca aceasta fraza sa se puna in discutie pentru toti cei care au folosit copiii ca scut viu pt. a se proteja pe ei. Un parinte adevarat nu risca viata copilului de dragul unor convingeri politice sau religioase, nu mai suntem in preistorie cand erau jertfiti copiii.

  7. Intrebare: citi din aia inculpati pentru februarie 2017, au participat si la „protestul” din 10 august 2018! Chiar ca ar fi foarte grav, insa sunt sigur ca au fost!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.