Inedit: Augustin Lazăr și Cristina Tarcea, urecheați de „un inculpat de rang mic”

Senatorul PSD Șerban Nicolae i-a luat la rost marți în timpul dezbaterilor pe buget din comisiile juridice reunite din Parlament, pe procurorul general Augustin Lazăr și președinta instanței supreme, Cristina Tarcea.

Nicolae i-a reproșat, în termeni ironici, lui Augustin Lazăr afirmația făcută potrivit căreia „inculpați de rang înalt” îi hărțuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.

„Bănuiesc că fac parte dintre inculpații de rang înalt, întrucât mi-am permis să convoc în fața unei comisii parlamentare procurorul-șef al DNA, care a refuzat instituțional să se prezinte. Bănuiesc că toți membrii comisiei, deși nu au dosare penale, sunt generic inculpați de rang înalt. Nu țin neapărat la rang. Pot să fiu și un inculpat de rang mic, dacă procurorul general al României își permite o asemenea declarație. Din fericire pentru Ministerul Public, eu nu iau aceste declarații iresponsabile în nume personal și nu mă răzbun pe instituție. Pun autoritatea funcțiilor publice mai presus de asemenea patimi și orgolii meschine și jenante. Aș vrea să înțelegeți că este o insultă ceea ce v-ați permis să declarați și așa ceva este inadmisibil. În orice stat democratic și civilizat ați fi fost destituit și supus unei anchete disciplinare”, i-a spus Nicolae procurorului general.

În replică, Augustin Lazăr a declarat, la ieșirea din ședința comisiilor juridice, că nu „polemizează cu politicienii”.

„Politicienii pot să facă declarațiile pe care le apreciază necesare. Pentru ca Ministerul Public să-și poată desfășura activitatea în condiții optime este necesar ca procurorii să stea la biroul lor, la muncă și nu să fie convocați în fața unor comisii speciale, unde să vină oameni care au fost trimiși în judecată și să prezinte o cerere de convocare a unor magistrați în fața unei astfel de comisii speciale. Aceasta era ideea. Rolul procurorului este cel prevăzut în Constituție, adică să apere ordinea de drept, să reprezinte interesele generale ale societății, să apere drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor și doar în situații excepționale să meargă în fața unei comisii parlamentare, în condițiile pe care Curtea Constituțională le-a stabilit, dar nu să avem o listă de procurori care să fie citați la comisii speciale, în condițiile în care acea problemă este deja lămurită pe cale judiciară. Este un dosar care a fost rezolvat și soluția respectivă poate fi atacată pe cale judiciară, dacă este cineva nemulțumit. (…) Ministerul Public respectă Parlamentul României”, a spus Augustin Lazăr.

Șerban Nicolae a avut un reproș în ședință și la adresa Cristinei Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„În cursul anului trecut, Guvernul a adoptat Strategia Națională Anticorupție, printr-o hotărâre de Guvern. Autoritatea judecătorească, un an mai târziu, probabil a avut nevoie de consultări, a aderat la această strategie, la măsurile dispuse de un Guvern. Dincolo că nu am găsit nicăieri în legislație, nici măcar în Constituție, atribuții ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sau Ministerului Public legate de aderarea sau implementarea unor măsuri guvernamentale, presupun că ați inclus în proiectul de buget acele costuri necesare aderării la această luptă anticorupție. Bănuiesc că și judecătorii de civil aderă la lupta anticorupție și eu cred că vă refereați la lupta anticorupție din interiorul sistemului judiciar, din interiorul Justiției. (…) Unde anume în atribuțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție apare aderarea la o strategie guvernamentală și protocol de colaborare cu Ministerul Public, unde anume în Constituție Justiția se înfăptuiește prin asemenea protocoale? Este rușinos și inacceptabil acest protocol și această declarație semnată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu CSM și Ministerul Public”, a afirmat senatorul PSD.

Judecătoarea a amintit că, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, SNA este o obligație impusă printr-o hotărâre de Guvern și Înaltei Curți de Casație și Justiție, care se referă la unificarea practicilor judiciare, redactarea la termen a hotărârilor judecătorești, implementarea unui sistem pentru a face publice hotărârile CEDO.

„Prin hotărârea de Guvern s-a impus tuturor instituțiilor care au obligații stabilite prin Strategia Națională Anticorupție să dea o declarație de aderare. Nu mă întrebați cât este de bună sau cât este de ridicolă o astfel de prevedere, dar, din păcate, ea există. Noi nu am avut altceva decât să ne conformăm. (…) Ar fi normal ca puterea judecătorească să nu se supună hotărârilor de Guvern, dar toată legislația este implementată prin legislație secundară, care înseamnă hotărâre de Guvern. Mi se pare foarte periculos să afirmăm faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție nu trebuie să respecte hotărârile de Guvern”, a explicat Tarcea.

Foto: luju.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8553 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Avem o singura sansa: Presedintele Romaniei va trimite aceste Mizerii de Modificare a Legilor Justitiei(Votate sa-i scape de puscarie pe Dragnea si Tariceanu!) la Comisia de la Venetia, conform Constitutiei Johannis are la dispozitie 20 de zile, iar Comisia de la Venetia(Organism al Comisiei Europene!) are in Regulament Proceduri de URGENTA, cum ar fi acest caz!
    Succes Johannis!
    Atunci, vom vedea cum a MINTIT Tudorel Toader in legatura cu Comisia de la Venetia si cum Dragnea si Tariceanu NU vor lua in Considerare Observatiile Comisiei de la Venetia si nici ale GRECO si nici ale UE si vor continua cu aceste LEGI, ca sa NU ajunga la JILAVA!
    JILAVA e durerea lor, nu Justitia si Statul de drept!
    JILAVA ii da fiori lui Dragnea, e DISPERAT, uitati-va ca NU mai apare, se ascunde, el care zi de zi de dimineata pana seara era la TOATE TVurile si ne MINTEA cum vor trai Romanii can PAMPAS, adica cum vor creste Salariile si pensiile iar acum vedem ca TOATE sunt PROROGATE la Sf Asteapta, doar salariile si pensiile Speciale ale Parlamnetarilor lui Dragnea au CRESCUT de la 1 Iulie 2017!
    Pentru RESTUL, la Sfantu’ asteapta, adica la anul 2222!
    Merge la votantii lui Dragnea!
    Succes, dle Johannis!

    • Alo, tanti gălăgie, deranjam cu o întrebare, doua: ce te faci daca-ti creste leafa sau pensia, ori, mai știi, ajutorul ptr orice lipsuri si/sau handicap vei fi având matale? La fel, ce-o sa mai zici daca Dragnea va fi achitat? Te-ntoarci la gazeta sa împărtășești sau nu esti acoperită de stipendie decât la grohăit/buc. comment. Ati fost compromisi bre, acum va vedem.

    • @Radu
      N-o sa cresca nici o leafa sau pensie in termeni reali, deja preturile au explodat si nu vor da inapoi, dimpotriva. Asa ca in urma masurilor PSD-iste puterea de cumparare va scadea sensibil. Te imbeti cu apa rece.

  2. „legislaţie secundară” ???, MCV =”obligaţie” ??? nicio bulă papală=obligaţie, niciun bileţel roz = legislaţie secundară???

  3. S Nicolae a rămas singurul comunicator articulat si convingător din PSD. Omul are 7 clase peste toți trogloditii din partidul lui, nemaivorbind de cei din quasi imbecila opoziție (chichirau neinclusa, ca TVA-ul la prestațiile de rimming)

    • Nu numai ca fostul sculier de la Mecanica Fina este cel mai cel „comunicator” de la ciumarosie, dar este si laudat de Sputnik, oficina aia de propaganda antiromaneasca, alaturi de pleshcoianu, olgutza si mai nou si agentul cu vechi stadii Tarry inima zburdalnica

  4. @ Strategiile în domenii în care guvernul nu are abilitarea de a reglementa considerați că trebuiesc promovate prin votarea lor în parlament, altfel rămânând doar la nivelul de propuneri ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.