Inflația începe să muște din nou

A Russian trader looks into computer screens during the session at MICEX stock exchange in Moscow, December 15, 2004. Once Russia's largest listed firm, YUKOS is now worth less than $2 billion, down from a peak of over $40 billion last year and its shares slumped another 12 percent before being suspended from trade by Moscow's MICEX exchange. REUTERS/Alexander Natruskin

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, se arată într-o informare a Institutului Național de Statistică. Se conturează astfel o tendință de creștere, după ce în luna mai rata inflației a coborât sub 2,5%. De atunci, lună de lună avem nivele mai ridicate.

„Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%”, se spune în document.

Cele mai mari scumpiri, raportat la începutul anului, au fost înregistrate la fructe proaspete (24%), citrice (11%), fasole (12%), făină (7%), bilete de avion (17%), servicii poştale (12%). În schimb, combustibilii s-au ieftinit cu 8%, ouăle cu 5%, iar gazele şi energia electrică cu 1-2%.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022”, se menţionează în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Numai Citu sta cu masca(prezervativul) pe mecla acoperindu-i ochii si urechile sa nu vada sau auda in ce hal au crescut preturile! Eu pot sa fac comparatie intre romania si alta tara ca preturi si ca salarii, Citu nu are dreptul, nu are voie! El trebuie sa puna in practica legislatia si punct! Citu bate campii cand spune despre preturi si salarii din alte tari, la fel si panarama maidaneza hOrban! Astia plus cativa, te chiorasc de la ochi, ai vovrigul in mana si ei spun ca nu e covrig, nu il ai! Atat de idioti sunt!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.