Inflația nu va fi tranzitorie

Șeful Federal Reserve Bank a declarat mai întâi că inflația va fi tranzitorie și bursele au rămas liniștite. A revenit și a spus că inflația nu va fi tranzitorie, ceea ce înseamnă că prețurile vor continua să crească pentru că prețul produselor energetice va crește. Șeful FED nu vede însă când se vor opri din creșterea lor prețurile din domeniul energiei.

Aceste realități erau previzibile și pentru Rusia, care a găsit în acest context un prilej pentru a forța negocieri cu SUA în privința extinderii NATO. Extinderea acestei organizații în Georgia a fost oprită printr-un război de anexare de teritorii. Extinderea în Ucraina a fost tulburată prin anexarea Crimeii și prin mobilizarea separatismului în teritoriile din Est. Acum, Rusia a amenințat cu anexarea Estului pentru a forța începerea negocierilor cu SUA pentru non-extinderea NATO în Ucraina.

Gorbaciov a fost păcălit de promisiunea SUA că NATO nu se va extinde în țările ce vor deveni ex-sovietice. Kaghebiștii din generația Putin nu cred că Gorbaciov a fost păcălit, ci că a jucat rolul unui agent al Occidentului. Cert este că au avut nevoie de 30 de ani, iată, ca să apară contextul în care să poată repara ceea ce Gorbaciov a stricat. Negocierile ruso-americane din 1989 nu au condus la garanții. Acum, Putin vrea garanții solide că NATO nu va înainta și mai mult către țările ex-sovietice.

Îndrăzneala rușilor în acest moment se bazează pe predicția creșterii prețurilor la petrol și gaze, așadar pe faptul că inflația nu va fi tranzitorie. Acest context va duce la creșterea veniturilor la bugetul Rusiei, așadar și la creșterea bugetelor militare. În tranziția netranzitorie, puterea de cumpărare a dolarului american are să slăbească, și acesta are a fi un context în care familiile din SUA nu vor fi bucuroase să-și trimită fiii pe front pentru a apăra speranța ucrainenilor că vor fi primiți în NATO.

Negocierile s-au arătat a fi inevitabile îndată ce FED a tipărit mii de miliarde de dolari ca să contracareze efectele economice ale pandemiei. Putin a înțeles că inflația care începe cu pandemia are a fi o oportunitate geostrategică pentru Rusia. N-a mai fost necesar decât un pas: să împingă UE către Green Deal. Că acest pas a fost făcut înainte de pandemie, ne obligă să reelaborăm scenarii despre… predictibilitatea acestui context sanitar și despre influența Rusiei asupra deciziilor radicale ale progresiștilor europeni (ecologiștii, de astă dată).

După decenii în care puterea de cumpărare a crescut constant prin dezvoltare, iată resetarea: urmează o epocă în care vechile standarde de consum nu vor mai putea fi susținute prin dezvoltare, ci numai printr-o schimbare de mentalitate. Ne vom ceda proprietățile unui fond care va tipări bani în numele acestor patrimonii și va garanta un venit lunar menit să facă sustenabile vechile standarde. Dependenți de acest venit, vom deveni roboți ai finanței globale. Dezvoltarea, câtă va mai fi, are a fi planificată centralizat. Cei lipsiți de capital (proprietăți) vor participa la dividendele acestei etape noi a globalizării din condiția de sărăcime. Statele însele vor dori să participe la aceste dividende punând la comun (în Fondul Global) ceea ce au în proprietatea lor: terenuri (citește: resurse naturale), forță de muncă (indivizi) și imobile (clădiri). Un creier electronic are a calcula online care va fi valoarea lunară a venitului garantat.

Gândirea materialismului a considerat întotdeauna că dizarmoniile sociale și războaiele își au originea în lipsa de armonie a averilor (citește: resurselor). Cu atât mai mult acum, când proprietarii de resurse fosile vor determina o tranziție netranzitorie, din criză în criză, această axiomă materialistă are a se autoconfirma spre confirmarea valabilității vechii utopii de tip socialist. Socialismul global are a se valida pe seama miliardelor de pământeni care nu au în proprietate personală (transferabilă către cea comună) decât forța lor de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Păcat că opiniile dv. – f.solide – nu ajung la factorii de decizie. O linie directă…?

  2. Oricat s-ar vorbi in Romania de roexit, asa ceva nu mai e posibil dupa ce te-au despuiat de economie si resurse si astfel Romania a devenit o colonie (stat) ce traieste din dividendele (firimiturile) UE. Viitorul deja il traim azi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.