Inteligența Artificială amenință milioane de locuri de muncă

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie înlocuite de inteligenţa artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform unui studiu al băncii centrale naţionale, publicat joi, transmite AFP.

Progresele rapide în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) au stârnit îngrijorări în întreaga lume, variind de la potenţiale disponibilizări, până la atacuri cibernetice şi chiar pierderea controlului de către oameni asupra sistemelor pe care le-au proiectat.

Un nou studiu realizat de Banca Coreei estimează că aproximativ 3,9 milioane de locuri de muncă din ţara asiatică aflată în prima linie a noilor tehnologii vor fi în pericol, pe măsură ce adoptarea IA creşte la nivel naţional, medicii, avocaţii, contabilii şi chimiştii numărându-se printre profesiile cele mai ameninţate.

„Profesioniştii cu venituri ridicate şi cu studii superioare sunt mai expuşi la (riscul) IA şi au o probabilitate mai mare de a fi înlocuiţi”, se arată în studiu.

Angajaţii cu gulere albe sunt cei mai expuşi acestui risc, IA putând îndeplini cu uşurinţă sarcini analitice şi cognitive, conform textului.

În schimb, potrivit studiului, persoanele cele mai puţin susceptibile de a-şi pierde locul de muncă din cauza progresului tehnologic sunt cele care lucrează în domeniile care ţin de religie, alimentaţie şi învăţământ.

Raportul realizat de Banca Coreei subliniază că, deşi tehnologiile IA reprezintă o ameninţare pentru locurile de muncă existente, ele creează, totodată, noi oportunităţi de angajare, în special pentru inginerii care dezvoltă şi întreţin sisteme IA, precum şi în start-upurile asociate cu IA.

Însă, deoarece noile posturi sunt „concentrate” într-un domeniu specific, „unii angajaţi pot întâmpina dificultăţi în procesul de tranziţie profesională cauzate de introducerea IA”, se precizează în studiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Agenda 2030🤨🤔.SIMPLU!Pai de ce milioanele de lucratori nu ameninta INTELIGENTA ARTIFICIALA si pe Cei Ca VOR S.O IMPUNA?Valoreaza mai mult milioanele Sau intelligenza artificiale?

  2. Cei care au inventato si vor s.o IMPUNA sa se izoleze pe o insula Sau continet si sa o foloseasca pentru ei si pe noi sa ne lase in pace,Sau nu o sa.i lasam noi in pace🤔?

  3. As vrea sa vad si eu , Roboti , la Cules Sparanghel , Cartofi , Ceapa , Usturoi , Pepeni , Dovleci si altele de la Culesul Campului .

  4. „Inteligenta Aiuritoare” sau „Inteligenta Aroganților”, nu prezintă niciun risc pentru Romania, risc pentru Romania e tot ce înseamnă clasa politica și jurnaliști din televiziuni, pentru că, niciunii nu sunt alaturi de cetățeni și tara, sunt doar executanti de orice oridin a oricui și de oriunde apare, pare că lipsa discernământului pentru realitatea din tara, sunt total.

  5. De pe vremea lui Pareto, prima jumătate a sec XX, era de ajuns dacă lucrau 20% și pt restul de 80%. De aici vestitul raport 20/80. Atunci femeile aveau grijă de casă. Azi cu robotizare și automatizare e măcar 10/90.
    Majoritatea, peste 90% am avut, avem sau vom avea slujbe nefolositoare, inventate pt a ne ține ocupați. S-a văzut la plan-demie că majoriatea putem sta acasă.

  6. Robotii sunt Buni la Vopsitorie Auto , la Asamblari de Autoturisme la Fabrici de Autoturisme , la Fabrici de Imbracaminte , la Croitorie , Dar este mai greu la Agricultura ca Umplii Robotii de Praf de Pamant ! Si nu mai vad Nimic Robotii ! Si Robotii nu mai au Comenzi la Agricultura !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.