Întreg Occidentul, cu ochii pe Rusia

Aproximativ 110 milioane de ruși sunt chemaţi să aleagă cei 450 de deputaţi din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară).

În cadrul actualei Camere, aleasă în 2007, Partidul Rusia Unită al lui Vladimir, din care fac parte numeroşi „aparatcik”, oficiali locali sau federali şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri apropiate puterii, a obţinut 315 mandate de deputat, constituind o majoritate constituţională de două treimi.

Într-o țară în care totul este controlat de Putere,  partidul Rusia Unită, aflat la guvernare, este sigur că va câştiga alegerile.

Însă, potrivit sondajelor, partidul a înregistrat o scădere de popularitate şi nu va reuşi să menţină o majoritate zdrobitoare de două treimi în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), care să îi permită, în cazul în care consideră necesar, să schimbe Constituţia. Conform ultimului sondaj al Institutului independent Levada, partidul premierului rus Vladimir Putin, care îl are drept cap de listă pe preşedintele Dmitri Medvedev, era creditat în noiembrie cu 56 la sută din intenţiile de vot, după ce a pierdut 12 puncte procentuale într-o singură lună.

Partidul liberal de opoziţie Iabloko are puţine şanse să intre în Duma de Stat. Partidul liberal de opoziţie Parnass, îndepărtat din alegeri, a lansat un apel, la fel ca opoziţia radicală, la boicotarea alegerilor sau la vot nul prin însemnarea buletinului de vot în semn de protest. De altfel, campania electorală a fost presărată cu nenumărate acuzații la adresa partidului lui Putin.

Un ONG rus, Golos, care relevă fraude electorale a intrat în colimatorul puterii chiar înaintea alegerilor legislative, după ce Vladimir Putin i-a atribuit un rol de „Iuda”, iar Parchetul a deschis o anchetă.

Observatorii Golos (Glas), o asociaţie finanţată cu fonduri occidentale, care monitorizează de mai mulţi ani desfăşurarea scrutinelor din Rusia, au afirmat că nu au mai fost niciodată supuşi la asemenea presiuni. „Se adevereşte că lui Putin îi este frică de noi, lucru care mă miră chiar şi pe mine”, a declarat, pentru AFP, Arkadi Liubarev.

Alegeri și în Croația și Slovenia

Și Croația organizează astăzi alegerile legislative pe fondul unor dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie care ar urma să afecteze partidul aflat la putere, Uniunea Democratică Croată (HDZ).

Partidul Social Democrat (SDP, centru-stânga) care domină o coaliţie de opoziţie, ar urma, dacă nu vor exista surprize, să câştige scrutinul de duminică, potrivit unor sondaje publicate în ultimele săptămâni. Coaliţia va moşteni o situaţie economică delicată şi fragilă, a spus liderul acesteia şi probabil viitorul premier croat, Zoran Milanovici.

„Anul viitor va fi dificil. Sunt conştient de dificultăţile cu care ne confruntăm”, a declarat Milanovici, în vârstă de 45 de ani, într-un interviu pentru cotidianul Jutarnji List.

„Cu toţii vom angaja un (nou) regim”, a avertizat el, dând asigurări că cel puţin coaliţia sa va conduce ţara într-un „mod mai onest şi mai eficient”.

Tot duminică Slovenia organizează primele alegeri legislative din istoria țării care ar urma să aducă dreapta la putere, după eşecul social-democratului Borut Pahor de a impune reforme.

Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT (08.00 ora României), iar scrutinul se va închide la ora 18.00 GMT (20.00 ora României).

Fostul premier conservator Janez Jansa şi Partidul Democrat Sloven (SDS, centru-dreapta) sunt creditaţi ca favoriţi în sondajele de opinie, potrivit Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.