Invitaţie în universul dansului, teatrului şi cărţilor pentru copii

Luna poveştilor la Operă

Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la Opera Naţională Bucureşti pe toata perioada lunii iunie! Sărbătoarea începe vineri, 1 iunie, odată cu spectacolul “Cenuşăreasa”, cu o distribuţie de excepţie, urmând ca pe scena ONB să prindă viaţă câteva dintre cele mai noi producţii pentru copii.

Sub genericul „Luna copiilor la Operă”, la finalul tuturor evenimentelor lunii iunie ce le sunt dedicate, toţi copiii care trec pragul Operei vor primi dulciuri din partea teatrului.

Câteva dintre cele mai îndrăgite spectacole pentru copii vor prinde viaţă în luna iunie, la ONB.

Camera Copiilor

Duminică, 3 iunie, la ora 11.00, la ONB va avea loc spectacolul muzical-coregrafic “Camera copiilor”. Cei mici sunt aşteptaţi în Sala Studio, unde poveştile prind viaţă şi unde Pianul Năzdrăvanul (pianista Mădălina Florescu) îi învaţă pe spectatori într-un mod amuzant notele muzicale. Soprana Marta Sandu (Fetiţa) şi actriţa Monica Mihăescu (Doica) vă invită în “Camera copiilor”, un spectacol realizat pentru preşcolari, o incursiune în lumea copilăriei, pe muzica lui M.P. Musorgski.

Nu lipsiţi, miercuri, 6 iunie, ora 19.00, la Gala Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”. Este timpul ca balerinii liceului din Bucureşti să îşi prezinte performanţele într-un spectacol de Gală în regia lui Rosemarine Bot Stocec şi scenografia Adrianei Urmuzescu. Astfel, stelele de mâine ale baletului românesc se vor prezenta în faţa publicului cu fragmente celebre de dans academic şi contemporan.

Cutia cu jucării

Sâmbătă, 9 iunie, la ora 11.00, la Sala Studio, se redeschide “Cutia cu jucării” pe muzica lui Claude Debussy, o cutie magică în care păpuşile prind viaţă şi se luptă pentru dragoste. Cei mici, dar şi cei mari, sunt invitaţi în lumea minunată a jucăriilor, în acest spectacol plin de culoare, în care muzica şi dansul se împletesc cu proiecţiile şi personajele de poveste.

Din distribuţie fac parte artişti şi colaboratori ai ONB: Marta Sandu (Soprana), Iulian Gliţă (Maestrul de ceremonii), Mihai Mezei (Soldăţelul), Carmen Lupei (Păpuşa 1), Marian Horhotă (Pulcinella), Marina Minoiu (Pierrot), Jelena de Roeck (Păpuşa 2), Sena Hidaka (Arlecchino).

Harap-Alb

Duminică, 10 iunie, ora 11.00, nu rataţi încântătorul spectacol de balet „Magazinul de păpuşi”, în coregrafia Magdalenei Rovinescu. Micii balerini ai Şcolii de Balet „Studio M” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti prezintă un spectacol special, alcătuit din fragmente celebre de balet, dans de societate şi dans contemporan. Şcoala de Balet „Studio M” pregăteşte copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Toţi iubitorii baletului sunt astfel invitaţi să-i vadă pe micuţii artişti la primii paşi pe scenă!

Sâmbătă, 16 iunie, la ora 11.00, voinicii lui Harap-Alb se adună la Opera Naţională Bucureşti într-o misiune importantă, aceea de a câştiga pentru prietenul lor mâna fiicei Împăratului Roşu. Ei trebuie să treacă mai multe piedici şi să ţină piept intrigilor Spânului cel rău, totul într-o suită de dansuri în coregrafia Mariei Popa.

Duminică 17 iunie, ONB prezintă o incitantă poducţie pentru copii, cunoscuta poveste “Hansel şi Gretel”, transpusă muzical de Engelbert. Humperdinck. Apreciată pe toate marile scene lirice din lume, opera redă celebrul basm într-o manieră romantică, încărcată de semnificaţii atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Din distribuţie mai fac parte Vasile Chişiu (Peter), Ana Maria Comşa (Gertrud), Maria Jinga (Hansel), Ioana Mitu (Gretel), Adriana Alexandru (Vrăjitoarea), Simonida Luţescu (Zâna nopţii), Valentina Tudose (Zâna zorilor). Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Vlad Conta.

Bianca Fota şi Gigel Ungureanu în Frumoasa din pădurea adormită

Duminică, 24 iunie, prinţul Tamino se trezeşte într-un ţinut magic în căutarea dragostei adevărate. O întâlneşte pe Pamina, dar, pentru a-i câştiga inima, trebuie să treacă peste piedici nebănuite. Toate în spectacolul de operă pentru copii “Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess”.

Din distribuţie fac parte artiştii: Liviu Indricău (Tamino), Daniel Filipescu (Papageno), Pompeiu Hărăşteanu (Sarastro), Valentina Tudose (Pamina), Valentin Racoveanu (Monostatos), Cristina Eremia (Papagena), Angela Stratulat (Doamna I), Georgeta Andrieş (Doamna II), Andreea Iftimescu (Doamna III). Coordonarea muzicală îi aparţine Smarandei Morgovan.

„TEATRU, STRADĂ ŞI COPIL”

Teatrul de Animaţie “Ţăndărică”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi sub egida UNIMA România, are deosebita plăcere şi onoare de a vă invita să-i fiţi alături în perioada 31 mai – 16 septembrie 2012 la cea de a doua ediţie a Festivalului de vară “TEATRU, STRADĂ ŞI COPIL”.

Aflat sub motto-ul „Fă ceva diferit! Ia un copil şi du-l azi la teatru!”, Festivalul de vară “TEATRU, STRADĂ ŞI COPIL” este o manifestare cu caracter social care va reuni la start atât teatre din ţară (Bucureşti, Alba Iulia, Braşov, Bacău, Galaţi, Piteşti, Constanţa şi Ploieşti), cât şi trupe din străinătate (Bulgaria, Cehia, Turcia). Teatrul de Animaţie “Ţăndărică” va participa cu spectacole proprii, lecturi îndrăgite din repertoiul clasic românesc şi universal. Noutatea din acest an o constituie extensia festivalului în câteva oraşe din ţară care nu au teatre pentru copii şi tineret: Caracal, Câmpina, Călălaşi şi Buzău.

„La acest festival, «TEATRU, STRADĂ ŞI COPIL», au muncit în doi ani zeci de oameni, sute de ore, pentru îndeplinirea misiunii, aceea de a duce cultura acolo unde ea nu este o prezenţă obişnuită sau lipseşte cu desăvârşire. Ca atare, putem spune că acest festival este creaţia unui efort colectiv care l-a făcut să devină un puternic promotor al educaţiei prin artă, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Anul viitor, la a 3-a ediţie, Teatrul Ţăndărică va fi integrat cu Festivalul «TEATRU, STRADĂ ŞI COPIL» în reţeaua ASSITEJ, prin care va dobândi vizibilitate internaţională”.

Din data de 19 mai au avut loc o serie de manifestări desfăşurate în Parcul „Cireşarii”, care au precedat lansarea oficială a Festivalului. În perioada de desfăşurare a festivalului vor avea loc spectacole de teatru care se vor juca la sediul din Lahovari şi la Teatrul Itinerant aflat în Parcurile „Lumea Copiilor” – Sector 4, „Alexandru Ioan Cuza” – Sector 3 şi „Crângaşi” – Sector 6, şi lansări de carte. De asemenea, se vor ţine ateliere destinate copiilor: cursuri de îndemânare, de socializare şi de dezvoltare a personalităţii, susţinute de “SOS-Maşina cu Jucării”. Odată ajunşi la teatru, copiii vor intra în ţara personajelor, unde vor petrece momente deosebite în compania celor mai îndrăgiţi eroi ai poveştilor şi basmelor.

“Jurnalul unui puşti. Jurnalul meu”, o carte fermecătoare

De 1 iunie, Editura Arthur vă face cea mai frumoasă surpriză: un nou volum din seria “Jurnalul unui puşti”, de Jeff Kinney, care va fi lansat vineri, 1 iunie, de la ora 18.00, în standul Editurii “Art” de la Târgul de Carte “Bookfest”. „A fermecat chiar şi pe copiii care nu se omoară cu cititul”, nota cronicarul de la “USA Today”. „O serie care revoluţionează cărţile pentru copii… o formulă plină de umor, care nu dă greş”, scria în “Publishers Weekly”.

Acum poţi fi chiar tu autorul unui bestseller!

„În primul rând, să ne lămurim: acesta este un JURNAL, nu un jurnal intim.”

„Jurnalul unui puşti” îţi dă ocazia să fii autor, ilustrator şi personaj principal. Cu o mulţime de pagini interactive, dar şi cu suficient spaţiu în care să scrii povestea vieţii tale, această carte este tot ce-ţi trebuie pentru a crea propria capodoperă. Dar, după ce termini, ai grijă s-o pui într-un loc sigur. Pentru că, atunci când vei fi bogat şi faimos, chestia asta o să valoreze o avere.

Conţine benzi desenate color!

În 2009, autorul Jeff Kinney a figurat pe lista Celor mai influenţi 100 de oameni a revistei “Time”.

Jeff Kinney (n. 1971), designer american de jocuri online şi autor al hipercelebrei serii de romane în benzi desenate pentru copii, “The Diary of a Wimpy Kid”, şi-a început cariera de ilustrator încă din liceu. Personajul Greg Heffley, în jurul căruia este construită întreaga acţiune din “Jurnalul unui puşti”, a fost creat în 1998, versiunea iniţială a textului, postată online pe Funbrain.com, atrăgând, din 2006 până acum, peste 80 de milioane de vizitatori, zilnic aproximativ 70.000 de copii accesându-i benzile desenate.

Publicată în 2007, seria de romane în benzi desenate care îl au ca protagonist pe Greg a ajuns în scurt timp bestsellerul numărul 1 în Lista “The New York Times” dedicată literaturii pentru copii, cărţile vânzându-se în zeci de milioane de exemplare. De curând, peripeţiile din “Jurnalul unui puşti” au fost transpuse într-un lungmetraj pentru copii, “The Diary of the Wimpy Kid”.

Din aceeaşi serie, la Editura “Arthur” au mai apărut: “Jurnalul unui puşti 1”, “Jurnalul unui puşti 2. Rodrick e cel mai tare”, “Jurnalul unui puşti 3. Ultima picătură”, “Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.