Ioan Oltean, avertisment în stil Udrea

Camera Deputaților a început miercuri la prânz dezbaterile pe cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu în noul dosar ANRP. Oltean s-a apărat în fața colegilor susținând că e „nemernică” solicitarea de arestare preventivă.

UPDATE La ieșirea din sala de plen, Oltean a spus că nu are nicio speranță că va fi salvat de votul colegilor și a precizat că este pregătit pentru orice și nu îi este teamă.

„Nu mai am nicio speranță, nu mi-e teamă, sunt pregătit pentru orice, mi-am făcut bagajul”, a afirmat Oltean, după ce și-a susținut discursul în fața deputaților.

UPDATE Avertisment în stil Udrea: „Ceea ce mi s-a întâmplat mie vi se poate întâmpla și dvs”

Deputatul PNL Ioan Oltean le-a spus colegilor săi parlamentari să se gândească că ceea ce i se întâmplă lui li se poate întâmpla și lor.

Este regretabil că după 25 de ani de muncă politică, de membru al Camerei Deputaţilor, de vicepreşedinte al Camerei, să vin în asemenea postură. Vă cer scuze pentru această stare de fapt. Viaţă oferă şi asemenea situaţii şi este important să fii demn. Intervenţia mea nu se dorest a fi o pledoarie în favoarea nevinovăţiei. Acest lucru îl vori face în faţa instanţei de judecată. O asemenea măsură excepţională nu este în interesul cauzei, justiţiei şi dreptăţii. Am să fac o scurtă trecere în revista a stării de fapt. Evenimentele sunt într-un conflict cu democraţia, cu statul de drept, cu o justiţie dreaptă. Am susţinut statul de drept. Am susţinut fără nicio reţinere justiţia (…). Mă voi prezenta la DNA ori de câte ori voi fi chemat pentru a colabora și a da toate informațiile necesare rezolvării acestei cauze. Vă asigur că această cerere de încuviințare a arestării mele este una nejustificată, că este un abuz pe care îl resping cu vehemență. Sunt pregătit pentru orice măsură, sunt pregătit să fac față la orice urmează de azi încolo, sunt un om care are responsabilitatea gesturilor și a greșelilor, sunt un om care îmi asumă ceva atunci când greșește așa cum pot să-mi asum și votul care va fi indiferent ce va spune el. Nu vă cer să votați într-un fel sau altul, vă cer să vă gândiți că ceea ce mi s-a întâmplat mie vi se poate întâmpla și dvs. Dacă aici se va pune punct colaborării noastre vă doresc să aveți sărbători fericite”, le-a spus Oltean colegilor săi deputați.

Anterior, Ioan Oltean și-a susținut nevinovăţia într-un comunicat transmis presei.

„Subsemnatul Oltean Ioan, membru al Camerei Deputaţilor, în legătură cu acuzaţiile formulate împotriva mea în dosarul nr. 660/P/2014, informez opinia publică cu următoarele:

1. Sunt acuzat în dosarul de mai sus ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă;

2. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator;

3. Nimeni nu ar trebui să accepte că o acuzaţie poate fi formulată întemeiat pe astfel de probe şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că un astfel de procedeu poate face din oricine victimă a unei sau a unor acuzaţii nedrepte;

4. Am solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe:

– Audierea şoferului meu, despre care denunţătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că am fost la biserică;

– Confruntarea acestei persoane cu denunţătorul;

– Confruntarea mea cu denunţătorul;

– Confruntarea dintre denunţător şi cele patru persoane despre care pretinde în prima declaraţie că se aflau la biserică, respectiv confruntarea dintre cele două persoane despre care se pretinde în a doua declaraţie – din noiembrie 2015 – că se aflau la biserică;

5. Afirm pe deplin responsabil că nu am fost niciodată în localitatea Chitila, nu am fost la biserica din Chitila, nu m-am întâlnit cu Rotaru Mihai, nu am primit nicio sumă de bani de la acesta şi nu am intervenit la nimeni în favoarea acestuia;

6. Am colaborat de la prima chemare a mea în faţa organelor de urmărire penală, am arătat că doresc să dau declaraţie şi lămuririle necesare, am solicitat probe relevante pentru stabilirea adevărului;

7. Cererea parchetului de a se încuviinţa de către Parlament arestarea preventivă este, în raport de poziţia adoptată de mine şi de cerinţele pe care legea le impune pentru a se putea dispune o astfel de măsură, lipsită de orice justificare. Urmărirea penală a început şi s-a derulat fără piedici determinate de starea mea de libertate, iar eu nu am cum să influenţez nicicum mersul anchetei;

8. Asigur pe toată lumea de dorinţa mea de a contribui la stabilirea adevărului şi finalizarea grabnică a cercetărilor. Sunt, de asemenea, convins şi asigur, de asemenea, pe toată lumea, că arestarea preventivă care trebuie să fie întotdeauna o măsură excepţională şi care să nu se transforme în condamnare anticipată, nu foloseşte nici cauzei, nici ideii de justiţie, nici adevărului”, se arată în comunicatul respectiv.

DNA a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Potrivit DNA, deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.