Iohannis: Se deschid școlile, dar mai vedem

Președintele Iohannis a ieșit să spună nimic. Ba că începe școala pe 8 februarie, ba că nu va începe dacă e ca acum. Dacă nu, mai așteaptă. După ce s-a văzut la Cotroceni cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, președintele IOhannis a ieșit la declarații.

„Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.

Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.

Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală – repet, decizia finală – va fi luată pe 2 februarie.

Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris“.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. E foarte bine dar nu-i treaba lui. Presedintele nu guverneaza. Asta era treaba guvernului – sa hotarasca. rolul presedintelui este de mediator – nu de jucator. Dictatura este acum pe fata!

  2. daca tace,dece tace, daca vorbeste cautam nod in papura in tot ce spune. nostalgia dv pentru veorica este evidenta…

  3. Am dat Instructiuni Precise SemiDoctilor Governului Meu pentru a Proteja Puradeii de Stress Intelectual Inutil.
    Ei, puradeii trebuie sa stie sa Numere pina la 10(zece)
    si Semnele de Circulatie pe Plantatie la Sparanghel.
    Va fi Belsug…

  4. În medicină va apăera un diagnostic nou Sindromul KWI, tulburare obsesiv impulsivă, ce poate fi asociat cu logorism stupid de ora 6 IOC.

  5. mai baieti eu am lucrat intr-o multinatinala unde imi asumam deciziile pe care le luam.(peste 40 de ani)
    Daca era ok toata lumea ma felicita, dadeam gres eram concediat.
    Cam asa este in toata lumea.
    Sa stai pe margine sa latri este culmea prostiei.
    Isi asuma psd sau aur responsabilitatea daca o sa fie o explozie de infectari la copii si profesori?
    Chestia asta manual KKB, bolsevica, noi luam decizii dar altii sant de vina, e fumata de mult in Romania.
    Sa vina Ciolacu si Sosoaca sa spuna ca ei sant responsabili daca dupa deschiderea scolilor avem mii de copii infectati.
    Sunt pentru deschiderea scolilor, dar in conditiii de siguranta pentru copii.
    Ia sa vedem noi acum de ce nu putem sa realizam chestia aia cu 15 elevi in clasa?

  6. Păi bre,.”jo napot kivanok”,.virusul a fost de acord ?? Ai terminat cu boala mortală a cărui vector de transmisie principal sunt copiii ?? Ai multe locuri libere la ATI ?? Deschizi școala ca in scurt timp s-o inchizi și iar haos , nepregătiți și debandadă,.Iar ”profesorii” de azi,. li se fâlfâie de școală și pregătirea elevului..Trec prostimea cu brio, oricum contează in viață doar banii furați de bibicu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.