Iohannis vorbește despre o nouă stare de urgență

Klaus Iohannis a făcut un fel de bilanț al celor două luni de stare de urgență. Încântat de situație și de concluziile trase după două luni de stat în casă, președintele a declarat: „Suntem la finalul a două luni dificile, în care majoritatea ați stat în case, ați renunțat să va mai vedeti familia, v-ați schimbat viata, Printr-un efort national am stopat raspândirea epidemiei. Sunteti eroii acestui efort național. Vă mulțumesc!

Acum, când încheiem cele două luni, putem spune că am salvat vieti. Așa arata o matiune unita. si trebuie sa continuam la fel, Pentru ca lupta e departe de a se fi incheiait. România a acționat rapid și a luat măsuri înainte de primele îmbolnaviri.

Desi numărul de îmbolnăviri era mai mic decît în alte țări, la 16 martie, am intrat în stare de urgență“, a declarat președintele Iohannis, în ultima zi a stării de urgență.

După câteva laude și mulțumiri, președintele a trecut la ce știe mai bine. La critici. Și a luat la bani mărunți unii „politicieni iresponsabili, vechi și retrograzi.“

Apoi, a luat-o de la capăt cu noul coronavirus.

„Trebuie să conștientizăm că pericolul e departe de a fi trecut. În continuare sunt luate măsuri pentru revenirea la o viață aproapiată de normalitate“. El a avertizat: „Nu voi ezita să declar din noi stare de urgență. Să nu compromitem ce am realizat ăana acum cu sacrificii“.

Șeful statului a declarat că nu se pune problema de niciun vid legislativ, așa cum acuzau unele partide politice.

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgență. Prin OUG se dă și definiția stării de alertă, a declarat, joi, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Marcel Vela a prezentat OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniul managementului situațiilor de urgență și al protecției civile, spunând că urgența adoptării acestui proiect ține cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidențial 240/n 2020 de prelungire a Stării de Urgență în România.

Politicianul social-democrat trage de urechi PNL că deși președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu 20 de zile când va expira starea de urgență, Guvernul nu a făcut nimic pentru a crea un cadru legislativ care să impună restricții după acest moment, în timp legal.

Ne pregătim să întâmpinăm la sfârșitul acestei săptămâni zilele prostiei Guvernului PNL. După cum știți, deși exista mesajul președintelui Iohannis în spațiul public de peste 20 de zile, cum că începând cu 15 mai se va înceta starea de urgență, Guvernul nu a fost în stare nici până în acest moment sau până în ceasul al 12-lea, să vină cu un act normativ care să statueze legal starea de alertă. Stare de alertă anunțată de președinte acum 20 de zile. În final, Guvernul recunoaște că a greșit și încearcă să repare această uriașă prostie pe care a făcut-o. Singura problemă pe care o are este că trebuie să o facă legal și constituțional și nu o să vină iarăși cu un act normativ care să fie contestabil sau atacabil”, a spus Romașcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD spune că există o singură concluzie, aceea că românii sunt suficient de responsabil încât se adopte propriile măsuri de distanțare socială, de izolare acolo unde este cazul, pentru a evita să se îmbolnăvească pe ei și pe cei apropiați.

Declarația integrală a președintelui:

Dragi români,

Astăzi este ultima zi în care România se mai află în stare de urgență. Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulți dintre dumneavoastră, majoritatea covârșitoare, ați respectat cu strictețe restricțiile instituite de autorități. Ați stat în case, ați renunțat să vă mai vedeți familia și prietenii, v-ați schimbat cu totul întreaga viață punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar și pe a celorlalți.

Printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime.

Dumneavoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut!

Acum, când încheiem cele două luni de stare de urgență și tragem linie, putem spune cu toată certitudinea: Împreună am salvat vieți! Așa arată o națiune puternică și unită! Și la fel de puternici și uniți trebuie să continuăm și în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat.

România a acționat rapid și a luat primele măsuri preventive chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID–19. Era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. Deși numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în stare de urgență, fiind printre primele țări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităților o confirmă numărul redus de infectări și de decese.

Fiecare viață pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie și pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. Dar știm sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități, restricționări severe de circulație, închiderea școlilor, suspendarea întregii activități a restaurantelor, magazinelor comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare.

Unde se află România la finalul stării de urgență? Vă spun doar câteva cifre, care să ne ofere o imagine generală:

Astăzi, la data expirării stării de urgență, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate – 9.053 astăzi – este mai mare decât cel al cazurilor active, și anume astăzi 6.148.

225 de pacienți se află internați în secțiile de tratament intensiv și vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.

La începutul stării de urgență, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi. Astăzi, prin efortul concertat al autorităților, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste.

Vreau să mulțumesc încă o dată medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare din toată această perioadă! Protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente și materiale sanitare – măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante – a fost esențială în lupta cu răspândirea virusului.

România, din păcate, a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit, așa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situație de urgență. Am fost nevoiți să identificăm rapid soluții și iată că am reușit ca, într-un timp foarte scurt, să achiziționăm tot ce era nevoie.

Situația fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în față o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția statului. Este un obiectiv ambițios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta țara noastră. Sănătatea, educația, administrația, sistemele ignorate atâția ani și căpușate, trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie.

În plus, în această perioadă ne-am confruntat și cu o legislație aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situație de criză. A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislație coerentă, prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse. Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție.

Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă și legea privind starea de alertă.

Această situație nu mai poate continua! Legislația trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenția rapidă a statului. Într-o situație de urgență ori de alertă, Guvernul, indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune.

În ultimele săptămâni, s-au văzut foarte bine deficiențele statului. Dar această perioadă ne-a arătat și că cele mai grele provocări pot fi depășite dacă Executivul, reprezentat de Președinte și Guvern, lucrează ca o echipă. Și acesta este modul de funcționare corect într-un stat consolidat, ca Președintele și Guvernul să își înțeleagă responsabilitățile și să colaboreze pentru a proteja cetățenii.

De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgență nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei.

Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient și am reușit să ținem epidemia sub control. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viață mai apropiată de normalitate, dar în aceleași condiții de maximă siguranță.

Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ.

Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.

Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia.

Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.

Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!

Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!

COVID-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalți fără să dezvolte simptome și fără să fie conștienți de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor.

Această particularitate a bolii, care nu ne permite să știm sigur cine e infectat și cine nu, arată cât de important este să purtăm toți măști în spațiile publice.

Păstrând distanțarea socială și purtând mască ne protejăm pe noi înșine, îi protejăm pe cei de lângă noi și le ușurăm munca medicilor, cei aflați în linia întâi. Este fundamental să înțelegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru și al celor de lângă noi.

Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Ce știm însă cu siguranță este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Vă mulțumesc!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

24 de Comentarii

  1. nu puteati publica numai declaratia presedintelui Romaniei,, fara adaugirile persiflante?

  2. Din folclorul romanilor manati in strunga, pasa cu pas spre fi reeducati.
    Foaie verde de spanac stam ca boii la arat/ Foaie verde de urzici noi avem salarii mari/ Foaie verde de trifoi noi o ducem tot mai bine/ Foaie verde sparanghel sasul nostru e temb…./ Foaie verde barabule guvernu-i ca doua su…./ foaie verde castravete mi-am pus mască pe perete si pe ușa și pe clanta c-a zis sasul ca e groasa/ c-a venit covidu-n tara cu dorinta de a fi numit macar sef de scara.

  3. … astept, cu interes, opinia psihiatrilor despre noua „criza” a presedintelui ?!

  4. Bleah, nici pisicile nu-l mai suporta pe asta.
    Probabil se taie cu lama la cum i-a sticat planurile covidu asta.
    Asa si-au dat seama romanii pe ce maimute au pus stampila.
    Eu solidar cu tine si cu (editat) tai n-am sa fiu in veci. Nu sunteti decat slugile strainilor si trebuie sa dispareti, exact cum spui tu de PSD!
    Ca sa parafrazez rezistentii si tflistii tai: .UIE ciolanis!
    Ca doar e Romania educata, huh?

  5. culmea ca nici el nu crede ce spune
    sasul inalt trebe sa hie
    sa ajunga cu gura la slanina

  6. din toata declaratia am inteles ca Dl Presedinte poate inchide tara cand vrea muschii lui!!!..” El a avertizat: „Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. „…!!..mai sa fie ,oare asa ii sperie Macron pe francezi??..sau Trump pe americani??..tara v-a ales sa gasiti oportunitati,sa rezolvati probleme,sa ajutati sa porneasca economia,…. pe Édouard Philippe l-au taiat toate apele stand 15 ore in parlamnetul francez sa prezinte si sa raspunda pentru planul guvernamental de redresare!!!…vreau si eu sa-l vad pe Orban ca vine in Camere si prezinta asa ceva!!!…asta-i democratie domnilor!!..evident ca ne despart de francezi vreo 200 de ani!!!…

  7. La cat tam-tam se face pe tema valului doi, probabil programul e sa tina lumea in diverse stari de alerta, de erectie, de ebrietate etc…pana in toamna, cand iarasi pardalnica de intamplare va face sa apara ‘noul’ VIDCO-234, exact la timp ca sa justifice masurile de supraveghere.

  8. Acum 2 luni aveam cateva cazuri de infectati si cativa morti si am intrat in izolare. Acum avem mii de infectati si o mie de morti si intram in relaxare…Daca aveam o CONDUCERE CU PAP DESTEPT…se analiza pe unde intra virusii si pe unde ies din tara la sparanghel.Nu cumva conducerea a condus la imprastierea virusului???
    Noi poporul asa credem.

  9. Cu asa presedinte nu mai depasim in veci pandeprostia.

  10. Presedintele n-a spus nimic despre zecile de mii de pacienți cu boli grave cărora li s-a respins tratamentul in spitale ,despre sutele de mii de cetățeni români care stau închisi in case si mor de foame împreună cu copii lor si cărora li s-a refuzat dreptul de a munci ,in schimb ne amenință ca va declara o noua stare de urgenta.Ciudat este ca ministrul sănătății a declarat ca procentul morților din cauza covid este de numai 13% ,situatie care nu ar justifica amenintarea presedintelui cu o noua arestare a populației.Degeaba fac televiziunile circ,noi nu le mai respect am din cauza ca mint si manipulează ca sa sustina presedintele

  11. frate, pe câţi i-a tâmpit turbatul ăsta!! categoric, nivelul iq-ului autohton, cel puţin în ce priveşte componenta politică, este extrem de scăzut, aproape inexistent; e păcat, dar ăsta este adeverulu…

  12. la crasma si va imbratisati. Faceti gratare si betii cu manele. Poate in felul asta natura triaza…
    Binele, nu se poate face cu forta!

  13. Amenințarea ‘tătucului’ poate deveni realitate pentru că avem un ‘parlament de mămăligă’, noroc că Eurupa are alte planuri peste care ‘prompteristul’ nu poate trece .

  14. „… ați renunțat să va mai vedeti familia …” ! Pai ia spune-ne, in ultimele doua luni de cite ori ai facut „Bucuresti-Sibiu” si retur ? Da’ acuma pe bune, fara „vizite de lucru” si alte vrajeli din astea !

  15. Domne, n-o mai balanganiti atita, ca sintem mai derutati decit cu ora de vara si cea de iarna ! Ba „alerta”, ba „urgenta” … dracu’ mai stie ! Nu faceti mai bine ca Ceausescu cu masinile ? Zile pare, „urgenta”, zile impare, „alerta” ! De sarbatori religioase si laice, eu cred ca ar merge bine o „stare de razboi” sau cel putin o „stare de asediu” !

  16. Dar despre realizarile guvernului privind numarul de morti covid nu a pomenit guverner-ul?

  17. @@statul paralel – e si tu, n-ai auzit de la „experti”? aia mureau oricum, asa ca nu e tragedie… adica in mintea lor cretina, unul cu o hipertensiune, un diabet zaharat, boli cronice tratabile zeci de ani cu medicatie nu conteaza, chiar si aia cu insuficiente renale, e vina lor ca s-au infectat si cu SarsCov2

  18. purtator de „cuvinte” al Guvernului, se chinuie sa vorbeasca micutilor din clasa pregatitoare, amenintandu-i ca daca nu-s cuminti nu au voie afara sau poate ca daca ”interesul” o va impune, desi Flota nu mai avem nu stiu ce-ar mai putea evapora poate BNR-ul, va inchide tara si va pleca linistit…Dupa Basescu si noul locatar isi face rodnul de la orele 18-19 in graba sa nu-l prinda cucuveaua treaz…SUCCESURI! sa speram ca are multi adoratori care vor sa-si piarda economiile si salariul se bucura sa-i admire pe sticla, probleme de sanatate vizibile din ce in ce mai mult pe fizionomie. Multa sanatate!

  19. „România a acționat rapid și a luat măsuri înainte de primele îmbolnaviri.” Minciuni, povesti! Ne spuneai ca este o simpla gripa si ca trebuie anticipate atunci cand in celelate tari se luau masuri contra pandemiei! „Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție.” Bla, bla cu laudele „guwernerului meu” spunind pe ocolite ca PEEE-SEEEE-DEEEE cel tooo-xic” este de vina! Si care „guvern? Ca s-a vazut ca nu exista, PM este sel de la Cotroceni, iar cei din Victoria sunt purtatorii lui de vorbe! Ne crede un popor de prosti!

  20. De ce oare suplinitorul ne ameninta cu aratatorul ca pe elevi handicapati, iar Sica nu priveste niciodata spre camera de filmat ci ca taurul spre carpa rosie? Acesti mareti o mai avea consilieri de comunicare, ori aste le este stare de spirit cand se gandesc la aceasta natie?

  21. Asazisul Presedinte e multumit ca a marcat succesuri (niste mii de infestati de fapt) pentru ca,dupa ce le-a bagat unora in cap trasnaia cu „o simpla raceala”,a pus el cu pixul pe hartie amenzi de mii de euro si in rest NU A FACUT NIMIC,nicio initiativa inteligenta in afara de haos total,infestandu-se si murind chiar si cadre medicale.In realitate s-au pierdut doua luni degeaba,de stat in casa necesar,dar fara rezultate ce trebuiau sa fie cu mult mai bune,daca autoritatile dadeau dovada de mai multa inteligenta,fara sa stea numai asteptand in lumina „inteligentzei” Asazisului. Daca cifrele Covidului erau duble,sau triple,Gagautza tot se baga in seama si se felicita de unul singur,bagand vrajeala pentru fraieri, comparand situatia Romaniei cu situatia celor unde-i mare inghesuiala si nu cu a tarilor din jurul nostru.De cretinismele lui L-a salvat de revolte ale populatiei pana si Vela de vreo doua ori,atunci cand vroia Molozul de la Cotroceni sa-i tina total inchisi in casa pe cei trecuti de 65 de ani,fara interval orar de iesire din casa,si cand cu atacul Prostului impotriva protocolului cu Biserica Ortodoxa de Pasti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.