Israel: Netanyahu a primit mandat să formeze guvernul

Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit duminică, aşa cum era de aşteptat, mandatul oficial din partea preşedintelui Isaac Herzog pentru a forma un nou guvern al Israelului, informează AFP.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta condusă de Netanyahu a obţinut la 1 noiembrie o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120.

Politicianul în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca „Bibi”, a promis că va fi „prim-ministrul tuturor”. El a mai condus guvernul israelian din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, când a fost înlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.

Netanyahu este inculpat în mai multe dosare de corupţie, procesul fiind în curs de desfăşurare.

El are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie. Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreaptă, observă AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său, Arieh Deri, ar dori portofoliul finanţelor sau al internelor, afirmă presa israeliană. El a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.

Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte „întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (…) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului”.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că „există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe”.

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, reaminteşte AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. După politica americană pro-șiită din ultimii doi ani cu consecințe favorabile dezvoltării tehnologiei nucleare Iraniene(Obama este șiit și a pupat mâna ayatollahului Khamenei iar Bideu e umbra lui la Washington) Netanyahu era exact soluția optimă nu numai pentru adormiții întru Davos ai UE ci și pentru SUA și mai ales pentru statele sunnite din zonă, gen Arabia Saudită, Iordania sau Egipt, promovând o politică de echilibru prin forță, singurul argument la care sunt sensibili mullahii cei belicoși.Cu un Mossad zdravăn, bomba nucleară alunecă iar în lumea viselor erotice ale ayatollahilor, vise cu virgine de zece metri bucata și translucide.

  2. Bibi s-a pus iar de țintă ? Sau nu și-o fi terminat afacerile anterioare,.Ce să vezi că și ovreiul e cam cu puține doage, sărmanul..

  3. ce Bibi domne? khazarii sunt in al 9-lea cer. acum au in sfarsit regatul lor de mii de ani.
    suntem in pragul unui dezastru mondial si ce sa vezi? aici in Orient iar surprize, surprize! din tot Israelu destul de mare si cu destui evrei, fie ei rabini sau oameni invatati in religia mozaica, apare anume cine? Bibi Netanyahu, un fel de Sergiu Nicolaescu al politicii mondiale. mai sunt tampitei care cred ca alegerile sunt libere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.