Istoria în versiune de lux

Bijuterii purtând amprenta podoabelor antice

Pentru Jackie Kennedy, studiul istoriei greceşti se făcea uneori pe rute ocolitoare. Inspirat de strămoşii săi, care îşi asigurau bunăstarea sacrificând vite zeilor Olimpului, Aristotel Onassis îi oferea câte o bijuterie decorată cu un cap de berbec ori de câte ori se îndepărta de la convenţiile căsătoriei. Bijutierul de la care îşi procura piesele animaliere, Zolotas, n-a încetat niciodată să reviziteze codurile milenare ale Greciei. Şi nu este singurul.

Brăţară-manşetă de inspiraţie grecească

De la Case dintre cele mai vechi, cum ar fi „Lalaounis”, care afişează pe computer peste 17.000 de piese, realizate începând cu anii ’40, la noul val al bijuteriilor greceşti, se poate întâlni amprenta podoabelor antice. Mari brăţări-manşetă înstelate, brelocuri neo-miceniene, podoabe în stilul Elenei din Troia, ca o pereche de cercei din aur galben de la „Lalaounis”…

Diademă Lalaounis

Printre simbolurile preferate se numără nodul lui Heracles, o reminiscenţă a celor 12 munci, pentru că, se spune, astfel şi-a prins eroul blana sărmanului Leu din Nemeea. Neprăfuite rămân şi şarpele lui Esculap, interpretat minunat de Ileana Makri, pentru Casa „Colette”, frunza de măslin, iubită de duetul „Apriati”, măslina însăşi, suspendată de cerceii celebri ai lui Fanourakis.

Brăţară cu motive antice

În toate aceste exemple există o constantă. Gustul nemăsurat pentru aurul galben bine polisat, bine ciocănit, pe cât posibil în forma pe care ar fi avut-o dacă ar fi fost găsit printre ruine. La „Lalaounis” bijuteriile sunt lucrate chiar cu ciocane rotunde, copiate după cele ale antichităţii. Hrăniţi de sculptura clasică şi de mitologie, bijutierii greci reinventează podoabele antice. O dovedesc un colier şi o brăţară din aur, cerceii „Classics” sau brăţara „Bysance”, din aur cu diamante de la „Zolotas”, brăţările late decorate cu motive spiralate ale lui Ilias Lalaounis, cele „Disc”, din aur galben şi diamante roz, de la „Fanourakis”, inele „Small Leaf” din aur cu diamant de la „Apriati”… O scurtă arheologie a luxului.

Turcoazele, favoritele verii

Broşă cu turcoaze şi diamante, marca Van Cleef&Arpels

Perle şi turcoaze

Gemele verii prin excelenţă, turcoazele revin în forţă. Cercei din aur galben cu turcoaze caboşon, semnaţi „Faraone Mennela”, verighete cu turcoaze „Perlota”, un inel „Amazonite Discs” cu o piatră fină în montură de aur.

Turcoaze şi diamante într-un colier purtând semnătura Cartier

Bratara, colier şi cercei din turcoaze

Li se adaugă inele „Athena Flash” de la Swarovski sau cele din aur galben cu diamante şi turcoază în caboşon, „Revantic”. Brăţara „Copacabana”, creată de Aurelie Biderman din aur galben, turcoaze şi fir de mătase trasat, cea din aur alb cu diamante şi turcoaze de la Shamballa îşi găsesc pandantul în cerceii cu perle de sticlă ai lui Oscar de la Renta sau în pandantivul „Golden magic Sphinx Tiena”, în email şi lanţ de ancoră din aur de la „Frey Wille”, în timp ce Monique Pean propune un colier din opale de Peru şi diamante montate în aur alb.

Turcoaze, lapislazuli şi diamante

Colier cu turcoaze, lapislazuli şi diamante negre

În modă sunt în vara aceasta şi inelele gravate „Eternelle Okta”, din aur galben şi alb, de la „Buccellati”, inele „înlănţuite” din aur roşu, galben sau gri de la „Cartier”, sau cele „Bois de Rose”, cu diamante, de la „Dior”. Desigur, diamantele predomină în inelele de la „Stone”, dar şi în cele propuse de „Messika”, „Chaumet” sau „De Beers”.

Cifra Dior

Dior VIII din aur alb, ceramică neagră şi safire roz

Fiecare Casă are codurile şi micile sale secrete. Unii au etichete ascunse, dubluri cu mesaj, alţii poansoane disimulate. „Dior” joacă pe cartea numerologică, botezând cu cifra 8, pusă pe cadran în cifre romane, colecţia de ceasuri prezentată la Basel primăvara trecută. Un 8 ca un ecou la adresa magazinului din Place Vendôme, a primei colecţiii Christian Dior, numită „în opt”, şi chiar a datei de naştere a Casei, 8 octombrie 1946.

Dior VIII din aur alb, ceramică neagră şi citrin

O colecţie patrimonială, dar care face vesel cu ochiul trecutului pentru a-şi asuma modernitatea. Materialul rege este o ceramică neagră, nealterabilă, combinată rând pe rând cu aurul alb sau oţelul, forjată în piramide. Adaptând spiritul designului de modă ceasurilor şi bijuteriilor, „Dior” îşi propune „nou-născutul” în două formate, de 33 şi 38 de milimetri, în versiune quartz şi automatic şi în linii diferite, de la pret-à-porter la piese editate în numai 88 de exemplare.

Ceas Dior VIII Grand Bal

De la modelele de bază, negre, la cele mai preţioase, diamantele şi pietrele colorate fac strălucirea mărcii. Diamantele apar pe lunetă sau pe cadran, tăiate în baghetă sau în briliant. Culoarea safirelor, a granatelor sau a citrinului dialoghează cu masa carcasei, lăcuită „ton sur ton” în versiunea pop, dragă Casei: roz Malabar, galben citron, verde-măr… În sfârşit, „Dior Exclusive VIII Grand Bal” răstoarnă codurile orologeriei, aducând maniera creatorului de modă pe partea din faţă a ceasului. Masa oscilantă ajurată şi decorată cu diamante se metamorfozează într-un pliseu strălucitor, în dantelă luminoasă sau broderie uluitoare pe care fiecare mişcare a mâinii o transformă în spectacol viu.

Chaumet, 200 de ani de orologerie

Ceas Dandy din expoziţia Chaumet 200

S-a uitat aproape complet că ora nu se citeşte numai la ceasul de mână. Ceasuri-castelană, ce se prind la centură, ceasuri pandantiv pentru pus la gât sau atârnat la poşetă… Este o artă a gestului în versiune „Vendôme” pe care „Chaumet” o celebrează într-o expoziţie dedicată celor 200 de ani de orologerie, ce va fi deschisă în iulie. În vitrine, o pleiadă de modele încă nedezvăluite şi 30 de ceasuri datând din perioada Primului Imperiu până în anii ’90. Piese de tezaur printre care se găseşte, bineînţeles, realizarea de pionierat din 1811: o pereche de ceasuri-brăţară, comandată de Eugen de Beauharnais, fiul Josephinei, ea însăşi clientă a Casei, pentru soţia sa, Augusta de Bavaria. Pe unul se citea ora, pe celălalt, data. Nu erau poate practice, dar erau o creaţie de vârf a epocii, cu mecanismele lor bine cizelate. Ansamblul pieselor merge de la cele extrem de mici, ca un ceas „Art Deco” miniatural, la cele foarte mari din anii ’70. Să cităm un ceas-chatelaine patriotic, comandat de preşedintele Adolphe Thiers, cu safire, diamante şi rubine, un altfel de viziune albastru-alb-roşu. Casa lansează şi o nouă colecţie de orologerie, reinterpretări ale clasicelor „Dandy” „Josephine”, „Khesis”, în ediţii limitate, decorate cu email şi diamante. Greu de omis „Class One”, versiunea 2011, o piesă unică împodobită cu o mie de diamante, cu nu mai puţin de 52 de carate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.