Expoziții europene arată exponate românești

Istoria României vede lumea

Patera, tezaurul de la Pietroasa, jud. Buzău

Mai multe exponate de la Muzeul Național de Istorie a României fac parte din expoziții deschise azi în Italia și Portugalia. Fiecare dintre cele două evenimente spune câte o poveste despre trecutul Europei.

Muzeul Național de Istorie a României anunță că este prezent în cadrul expoziției internaționale „Traiano. Costruire l’Impero, creare l’Europa“, care se deschide la Roma, Italia.

Muzeul Național de Istorie a României are onoarea de a prezenta piese arheologice deosebite, în cadrul expoziției „Traiano. Costruire l’Impero, creare l’Europa“, organizată la Mercati di Traiano-Museo dei Fori Imperiali din Roma, Italia. Expoziția va fi inaugurată pe 28 noiembrie, ora 18.00, și va fi deschisă până pe 16 septembrie.

Muzeul Național de Istorie a României se alătură în acest amplu proiect expozițional unor importante muzee din Italia și din Vatican, Germania, Olanda și Spania. Printre piesele prezentate de muzeu se numără obiecte din bronz precum: diplomă militară, vârf de lance, închizătoare de balteus, ornament de centură (descoperite la Micia), un umbo de scut (provenind din Hălmeag, județul Brașov), dar și obiecte din marmură – un relief votiv, pe care sunt reprezentați Cavalerii Danubieni, și o statuetă înfățișând-o pe Diana, zeița vânătorii în mitologia romană, provenind de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Inel, Poiana Tecuri, Jud. Galați

Viața împăratului

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 1.900 de ani de la moartea marelui împărat roman, Marcus Ulpius Traianus, fiind dedicată celui ce a fost optimus princeps (cel mai bun dintre principi), primul împărat roman născut în Spania, cel care a ridicat Imperiul Roman pe cele mai înalte culmi ale gloriei.

Povestea vieții și domniei lui Traian este redată în expoziție prin intermediul obiectelor autentice, precum statui, portrete, elemente arhitecturale decorative, monede din aur și argint, dar și cu ajutorul unor reprezentări tridimensionale, proiecții multimedia și instalații interactive.

Aurul ca trecut

Tot începând de azi, sala tezaurului Muzeului Național de Arheologie din Lisabona va găzdui expoziția „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic“. Manifestarea este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00, la Museu Nacional de Arqueologia, Praça do Império.

Expoziția propune vizionarea în paralel a odoarelor celor mai de preț ale arheologiei portugheze și a unei selecții de 21 de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României. Evenimentul este „fructul unei inițiative culturale fără precedent, menite să ilustreze faptul că cele două țări nu sunt unite doar prin moștenirea latină comună, ci și prin circulația ideilor și formelor artistice în Europa preromană și în spațiul cultural al Imperiului Roman“, arată un comunicat.

Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia din cele mai semnificative descoperiri arheologice în ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și delicatul inel de aur cu camee de sardonyx, găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meșterilor romani.

Pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia și programată a rămâne deschisă până în anul celebrării Centenarului României Mari și a încheierii Primului Război Mondial, expoziția va putea fi vizitată până la data de 22 aprilie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.