Separatiștii catalani, nevoiți să renunțe la independență

Sondajele efectuate în Catalonia înaintea alegerilor anticipate convocate pe 21 decembrie sugerează că partidele proindependență vor trebui să-și modifice obiectivele strategice. Un sondaj realizat în perioada 20-22 noiembrie de Metreoscopia și publicat de El Pais arată că partidele secesioniste se pot apropia de o majoritate parlamentară, însă doar 24% din catalani mai susțin acum independența față de Spania. 71% din cei chestionați își doresc ca politicienii să ajungă la un acord cu Madridul, pornind de la apartenența la Spania. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.800 de cetățeni și are o marjă de eroare de 2,4%, extrem de importantă având în vedere scorul strâns al celor două tabere.

Partidele separatiste ar putea obține împreuna 46% din voturi, față de 47,7% la alegerile din 2015, un recul minor în comparație cu cel anunțat de consecințele economice nefaste ale aventurii separatiste, ce a culminat cu referendumul pentru independență de pe 1 octombrie, arestarea liderilor mișcării independentiste și fuga la Bruxelles a fostului președinte Carles Puigdemont. Pe de altă parte, partidele unioniste ar aduna tot 46% din voturi, cu 6% mai mult decât la precedentul scrutin.

Stânga Republicană din Catalonia, un partid separatist, pare că va fi câștigătoarea alegerilor, cu 26,% din voturi și 39 de mandate din totalul de 135 din Parlamentul de la Barcelona. „Împreună pentru Catalonia“, noua platformă a fostului președinte Puigdemont, care luptă acum împotriva extrădării din Belgia, este creditată cu 13,6% (21 de mandate), iar o altă formațiune separatistă, Candidatura Unității Populare, ar putea obține 7 mandate.

În tabăra unionistă, partidul Ciudadanos, de centru, este creditat cu 25,3% din voturi și 35 de mandate, urmat de Partidul Socialist din Catalonia, 14,9% (19 mandate) și Catalonia en Comu (partid care se pronunță împotriva independenței, dar care a susținut organizarea referendumului din octombrie), cu 6,7%.

Egalitatea dintre cele două orientări este aproape perfectă. Partidele separatiste ar încasa o lovitură dură dacă nu vor reuși să obțină majoritatea în parlament, pentru că au transmis electoratului lor că văd acest scrutin anticipat drept un plebiscit privind decizia Madridului de a limita autonomia Cataloniei și de a impune guvernarea de la centru, în urmă cu o lună. Referendumul pentru independență a fost câștigat detașat de separatiști, însă participarea a fost de doar 43%, lăsând la o parte orice alte ilegalități și deficiențe ce țin de organizare. Acum, „majoritatea tăcută“ a catalanilor la care au făcut apel politicienii de la Madrid și partidele unioniste pare să-și facă simțită prezența, iar alegerile anticipate sunt deschise oricărui rezultat. Elementul decisiv va fi participarea la vot, despre care Carles Puigdemont spune că va fi cea mai mare din istoria Cataloniei, de circa 80%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. O populatie orgolioasa, de buna credinta , manipulata insa pentru a crea avantaje numai pentru cei ce vor administra noua entitate statala. Vesnicul motor politic valabil peste tot in lume ( din Korea de nord pana in USA), adica sinecurile si privilegiile ce le vor primii activul de partid central si local. Despre cum se va descurca noul stat in conditiile in care globalizarea a devenit chiar o necesitate, nu se vorbeste nimic iar poporul catalan crede ca ei insisi le sunt deajuns, ca ei vor rezolva totul singuri. Pura naivitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.