Jale după incursiunile urșilor în localități

Pagubele pe care urşii le-au provocat în acest an în judeţul Covasna depăşesc un milion de lei, a declarat joi conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului.

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, urşii au distrus peste 100 de hectare de culturi, au omorât sute de animale şi au rănit trei oameni, care au ajuns în spital.

Neagu a menţionat că Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna a acordat în acest an despăgubiri în valoare de peste 293.000 de lei şi săptămâna viitoare va efectua o nouă tranşă de plăţi.

„La ora actuală avem înregistrate pagube de peste 1 milion de lei, iar până la sfârşitul lunii în mod sigur o să depăşim numărul pagubelor înregistrate în anul 2021, când a fost un an record din acest punct de vedere. Avem pagube atât la culturi, cât şi la animale. La oi avem 260, la capre 6, vaci 53, porci 31, cai 1, familii de albine 53 şi păsări 649. Avem, de asemenea, cam 100 de hectare de porumb distruse de urşi, unele în proporţie de 80-90%, aproape 12 hectare de floarea-soarelui şi o jumătate de hectar de grâu. Până la ora actuală am achitat 293.195 lei şi avem aprobat un buget de 364.000 lei, pe care îi vom plăti până la sfârşitul lunii (…) Deci, în total vom plăti peste 657.000 de lei şi mai rămâne o diferenţă de circa 400.000 de lei pentru care aşteptăm o nouă filă de buget”, a declarat Gheorghe Neagu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul APM Covasna a mai spus că efectivul de urşi care trăiesc în judeţul Covasna a fost estimat de către gestionarii fondurilor de vânătoare la 2.183 de exemplare, în creştere cu aproape 500 faţă de anul 2020, cei mai mulţi fiind în zona Baraolt, Cernat, Turia, Ojdula, Barcani şi Întorsura Buzăului.

Anul acesta, 18 urşi au fost ucişi accidental de maşini sau de tren şi 23 au fost „extraşi” pe baza prevederilor legale.

„În anul 2023 s-au recoltat, după Ordinul 723, şase bucăţi din şapte, apoi a fost abrogat acest ordin şi s-a aprobat Ordinul 2.183, prin care, pentru cele 34 de fonduri de vânătoare din judeţul Covasna, au fost alocaţi 16 urşi, din care până la ora actuală s-au împuşcat şapte şi s-au mai cerut încă doi, pentru recoltare (…) Iar prin OUG 81, care dă voie să fie extraşi urşii agresivi prin decizii ale primarilor, s-au împuşcat 10. Au fost urşi care au creat probleme, cum au fost cei de la Covasna care stăteau mai mult prin curţile oamenilor sau la Sfântu Gheorghe, cel de la fabrica de teracotă. Era, într-adevăr, o problemă, pentru că umblau ziua, în amiaza mare, când oamenii sunt la lucru, copiii la şcoală”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Conform acestuia, oficial, în România sunt în jur de 7.000 de urşi, însă în realitate numărul lor este mult mai mare, dar recensământul din primăvara anului viitor va arăta care este situaţia reală. Gheorghe Neagu a concluzionat că un lucru este cert: cei mai mulţi urşi trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Alt urs împușcat la Sf. Gheorghe

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. l-a împușcat pe Arthur(ursul brun) în 2021 , să fie chemat și rezolvă problema . Danke !

  2. Jale dupa intrarea lui Tiriac in efectivul de ursi si cinegetic in general!

  3. POATE sa aiba CURAJuu’ Necesar vreun Stiutir Serios a=sa scrie AICI, CE si CUM este cu Cestiunea URSILOR ?

  4. Stai, stai, stai, ca bilantul despagubirilor e FALS, si anume: agricultorii sunt ASIGURATI de pagube, platesc lunar COTIZATII, asa ca DESPAGUBIRILE li s-au dat din PROPRII BANI, si mai putin decât cotizasera. Asa c-alarmismul, catastrofismul lui Neagu de la Covasna e regizat, fabricat, si necistit. Lumea, daca nu vrea sa-i fie atacate animalele din gospodarie, sa le puna ursilor de mâncare ghinda si fructe seci (arahide, etc.) la o distata oarecare de intrarile din sat. Regiunea poate sa devina o gradina zoologica (a ursilor) improvizata. Si-au nevoie si de-un psiholog comportamentist al animalelor, care sa-i învete pe oameni cum sa reactioneze daca vad un urs, fara sa se sperie si s-agraveze situatia, fiindca sperieturile sunt reciproce, ursul, de om, si omul, de urs. Asa ca-si fac rau reciproc. Mai ales când e vorba de oamenii regiunii: si izolati, si neshcoliti, si lipsiti de tact si deprinderi gospodaresti. Siculi. Adica secui. Care-au reusit, de „gospodari”, sa-si defrisheze si padurile …

  5. Până la18milioane de urși mai este ceva timp,câte unul pentru fiecare cetățean al României.A nu se lua în considerare numărul parlamentarilor,a ciolacilor și a iohaniștilor!

  6. Cautati-l pe ” Drujba lui Dumnezeu” si multumiti-ii ca le-a distrus habitatul ursilor…. Natura se razbuna. Dar nu ar fi mai bine sa impuscam tot ce intilnim in ” paduri” ? Adica in ce a mai ramas, numite paduri ???????Aferim , taiati tot si impuscati tot. Apoi mergeti la Antipa” sa vedeti ” fauna” ? Ce ziceti ?Sau mai aduceti citiva cu ” singe albastru” ,doar aia se pricep la exterminari , poate va extermina si pe voi ca pe multe din popoarele lumii…

  7. Ursul, precum toate animalele, nu ucide. Românii de cînd lumea au spus: ursul a mâncat, ursul a stricat, ursul a luat cînd era vorba de dobitoacele lor. Nu e același lucru!

  8. Asta cu habitatul ne sugereaza ca numarul mos martinilor ar trebui sa fie cit ? peste 20.000 ?

  9. ALSAKA , suprafata 1.723.000 km2 , populatie UMANA 732.000 , populatie grizleasca 30.000 .Daca vreti , faceti comparatie cu a noastra tara .

  10. Of! N-ar fi mai util ca ursul sa constituie o sursa de alimente pentru om? Ursul are carnea comestibila si, pe vremuri, la magazinul Polar se puteau cumpara mezeluri din carne de vanat. Am mancat carnati si pastrame din carne de urs foarte gustoase. E de ne-ntales ifosul asta cu hiper protectia animalelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.