Japonia grăbeşte demontarea centralei nucleare de la Fukushima

Guvernul japonez va spori bugetul pentru a accelera demontarea celor patru reactoare afectate ale centralei de la Fukushima, pentru a securiza instalaţiile nucleare şi pentru a sprijini regiunile şi societăţile industriale din sectorul grav afectat de accidentul nuclear de la 11 martie 2011, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Conform documentelor bugetare publicate marţi, ponderea bugetului Ministerului Industriei dedicat energiei nucleare se ridică la 12,4% în cursul anului bugetar aprilie 2013 -martie 2014, ajungând la 156,4 miliarde de yeni (1,3 miliarde de euro).

Suma alocată de către stat pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru extragerea combustibilului topit din reactoarele de la Fukushima va ajunge la 8,7 miliarde de yeni (80 de milioane de euro), în plus faţă de sumele oferite de operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) şi societăţile industriale implicate.

Circa 12,9 miliarde de yeni (105 milioane de euro) vor fi alocate elaborării mijloacelor de prevenire şi protecţie împotriva dezastrelor nucleare precum şi dezvoltării tehnicilor de tratare a deşeurilor.

Circa 96,8 miliarde de yeni (850 milioane de euro) vor fi transferate către regiunile în care se află instalaţiile nucleare pentru a ajuta la gestionarea acestor infrastructuri.

Noul guvern, condus de Shinzo Abe, are în vedere o restabilire rapidă a regiunii Fukushima (nord-est) şi doreşte de asemenea ca autoritatea nucleară să decidă în termen de trei ani asupra siguranţei celor 50 de reactoare ale arhipelagului, dintre care 48 sunt în prezent oprite pe termen nelimitat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.