Jocul contradicțiilor și al dezmințirilor PSD în privința Pilonului II

Marți seara, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat la România TV că Executivul s-a hotărât din nou în privința Pilonului II de pensii și anume să fie opțional. „E bătut în cuie”, a spus Vasilescu. Miercuri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că sunt discuţii ca Pilonul II să fie opţional, dar încă nu există o modificare certă.
„Nu am văzut această modificare, deci nu pot să dau amănunte referitor la acest lucru. Ceea ce pot să spun cu certitudine este că Pilonul II nu se desfiinţează, pentru a nu crea îngrijorare. Eu încă nu am văzut acest proiect, după ce o să văd acest proiect, o să-mi spun punctul de vedere”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată de jurnalişti despre propunerea avansată de ministrul Muncii. Aceste declarații contradictorii sunt ultimele dintr-un șir întreg de declarații pe care membrii de frunte ai PSD le-au făcut de un an de zile în legătură cu soarta banilor administrați privat din Pilonul II de pensii.

Când a început totul

Totul a început în luna aprilie 2017, atunci când fondul de pensii NN și-a informat clienții, printr-o scrisoare trimisă pe e-mail, că în spațiul public există discuții cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor private. Autoritățile au luat atunci foc și au sancționat NN mai întâi verbal și apoi pecuniar pentru propagarea de informații neadevărate. Liviu Dragnea, șeful PSD, a negat ferm cele spuse de NN, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care administrează sectorul, a amendat NN cu 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, cea mai mare amendă aplicată până în prezent de ASF.
De asemenea, Ralucăi Țintoiu, directorul general al NN Pensii, i s-a retras autorizația și i-a fost dictată o amendă personală de 100.000 lei. Preşedintele de la acel moment al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara, însă, că discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare.
În vara aceluiași an, la instalarea guvernului Tudose, Ionuț Mișa, noul ministrul de Finanțe, a recunoscut că Pilonul II va fi desființat. Au urmat reacțiile lui Liviu Dragnea și Mihai Tudose. „Nu este adevărat că vrem să luăm bani din Pilonul II”, au spus acesta, taxându-l de fațadă pe Mișa. După scurt timp, în septembrie, Mihai Tudose declară că vrea să facă Pilonul II opțional. A venit apoi în Parlament și a spus că „nu ne atingem de Pilonul II de pensii”.

„E bătut în cuie“

În luna octombrie 2017, PSD anunță că reduce contribuția pentru Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat, cu noul Cod Fiscal ce urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, 2018. Pentru a menține acceași valoare nominală, procentul trebuia să devină 4,25%. Olguța Vasilescu a spus încă că nicio contribuție la Pilonul II nu se va reduce. După anul nou, toți cei care contribuie la Pilonul II au observat o scădere în medie cu 10% a respectivelor contribuții.
În luna mai 2018, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului apare un proiect de lege inclus în programul legislativ al Executivului care prevede suspendarea plății la Pilonul II de la 1 iulie până la finele anului. Liviu Dragnea și reprezentanții Executivului au contestat respectivul proiect și au spus că nu vor suspenda plata și că a fost o eroare funcționărească. Această „eroare” a fost însă menționată și de reprezentanții Comisiei Europene aflați în aprilie în România. Ei au spus că autoritățile de la București le-au comunicat intenția de suspendare.
În final, Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că e „bătut în cuie” de un an că Pilonul II va fi făcut opțional. Liviu Dragnea a declarat însă că „nu există nicio decizie în Guvern sau în Coaliție pentru a se înlocui contribuțiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

    • aceasta mizerie numita pensie privata este o hotie pe fata, este o inselatorie pentru ca un privat face afacere, face profit cu sprijinul direct al statului care obliga pe cetatean sa contribuie la asa zisul pilon 2 !!!
      daca e vorba de economie privata, de ce mai participa statul la aceasta economie privata ? ca doar el e prost administrator !
      aceasta inselatorie, aceasta hotie pe fata numita pensie privata obligatorie trebuie desfiintata urgent ! cum poate, cine-i da dreptul unui privat, unei corporatii, unei banci occidentale, sa faca afaceri, sa faca profit, cu banii mei daca eu nu vreau, cu banii publici, cu bani colectati obligatoriu de catre stat de la cetateni ? daca privatul, corporatia, banca occidentala este in stare sa faca afaceri(cinstite) sa faca fara a apela la sprijinul, la logistica oferita gratis de stat ! fara ca statul sa oblige pe cetatean sa contribuie la afacerea si profitul privatului ! cetateanul nu are incredere in privatul corporatist occidental, care nu-i ofera nici o garantie si se trezeste la adanci batraneti cu o pensie de 2 lei pe o perioada limitata, sau deloc !!! pe cand statul e cel care garanteaza pensia si venitul cetateanului care o munceste o viata intreaga !!!
      ACESTA ESTE ADEVARUL !!!

    • @Gheorghe si Ion asupriti de straini: Pensia PRIVATA nu e deloc hotie pe fata, pentru ca la Pilonul 2 se ADUNA intr-un CONT personal Banii EFECTIV depusi de contribuabil!
      HOTIE pe fata sunt Pensiile SPECIALE ale parlamentarilor, care NU au Contribuit deloc la Sistemul de pensii dar Primesc aceste Cadouri, din BANII Contribuabililor!
      Asta NU va deranjeaza?!
      Stiti ce Pensie speciala va avea lingaul Victor Ciorbea?
      Răsplata PSD pentru Victor Ciorbea: 26.000 lei/lună, Super-Pensie specială de Judecător Constituțional.
      Avocatul Poporului va beneficia de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor CCR, iar Pensia va putea fi CUMULATA cu Indemnizaţia, a decis marţi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.
      Potrivit noii modificări, V. Ciorbea va beneficia de o Pensie Specială egală cu 80% din Indemnizația brută aflată în plată a unui Judecător al CCR plus sporurile aferente.
      Adică V. Ciorbea va avea o Pensie de 26.072 lei brut/lună.

      Un judecător constituțional are în prezent următoarele venituri lunare:

      – Indemnizație 22.269 lei
      – Spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică 5.206 lei
      – Spor pentru păstrarea confidențialității 1.041 lei
      – Spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoare 3.124 lei
      – Indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor 950 lei
      TOTAL: 32.590 lei brut.

      Adaugati la Indeminzatia de Avocat al Poporului: „Potrivit noii Legi a Salarizării, Avocatul Poporului are un Salariu de 19.950 Lei/luna”.

      Lingaii partidului sunt hotii!

  1. Nu va inteleg, traim intr-o economie de piata, de ce Statul n-ar putea avea si el o firma de pensii private sau proprii clienti pt. ceea ce se numeste pilonul II de pensii? Sunteti banca/fond privat de pensie si va este teama ca va pierdeti clientii? Practic se duce o lupta intre beneficiarii pilonului doi de pensii si aparitia Statului, care ar putea deveni un rival puternic si de incredere, care nu poate da faliment. Asa cum n-am inteles de ce Statul a dat posibilitatea ca asigurarile sa fie doar private a unor fonduriin majoritate straine, cele romanesti falimentand, si nu si-a organizat propria firma. Astfel profitul urias din asigurari si Pilonul II, III, etc. se externalizeaza. Nu plangeti de grija celor bogati…

    • dle. n-ai inteles nimic! statul nu vrea sa intre si el in joc( asa cum presupunerea dvs. ar fi posibila dar pana acum vedem ca unde administreaza statul urmeaza … potopul) ci vrea pur si simplu sa ia banii, care in loc sa se acumuleze in conturile individuale ale angajatilor tineri de azi se vor duce in sacul … fara fund si de nimeni controlat al Olgutei de unde psdeul se va infrupta copios! cine crede ca un angajat tanar ar OPTA!? sa nu puna banii in propriul cont ci sa-i dea pe mana olgutei?

  2. ce te astepti dela cel mai caraghios guvern din istoria romaniei?

  3. NU e zi sa nu se faca de ras acest Guvern, aceste personaje sinistre parca se intrec in haos, analfabetism, minciuni!!
    Concurs de manipulari, minciuni si analfabetism in Guvernul Vasilica Veorica Dancila!!
    Mai mare rusinea, presa elvetiana scria zilele trecute(la vizita lui Dragnea in Elvetia), despre Dancila: „Dancila e de o incompetenta SIDERANTA”!
    Va recomand DEXul daca nu cunoasteti cuvantul SIDERANT!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.