Mișcări subterane în PSD

Jocul lui Năstase, altă lovitură pentru Dragnea

Fostul lider al PSD Adrian Năstase a reapărut în lumina reflectoarelor, ca prin farmec, fix în momentul în care scandalul dintre Liviu Dragnea și opozanții săi a luat amploare.

Fostul premier a lansat o serie de acuzații grave la adresa conducerii PSD. Năstase nu a menționat doar un posibil blat între PSD și Klaus Iohannis, ci a și lovit într-o serie de miniștri. Vicepremierul Ana Birchall, susținută de Dumitru Buzatu de la Vaslui, cel care a concertat operațiunea de înlăturare a lui Mihai Tudose din fruntea guvernului, este una dintre țintele lui Adrian Năstase. Pe alt plan, la fel de tare a jucat împotriva lui Liviu Dragnea și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Coincidență sau nu, fostul peremist a intrat în rândurile socialiștilor cu sprijinul lui Adrian Năstase. Tot pe baza ușilor deschise de fostul lider al PSD a reușit Ștefănescu să-și crească popularitatea în rândul colegilor săi. Discursul lui Codrin Ștefănescu nu este deloc diferit de cel al fostului prim-ministru și lider al PSD, având ca unică țintă debarcarea lui Liviu Dragnea. Mai mult decât atât, o parte din pesediști admit că se duc, în continuare, diverse tratative subterane pentru schimbarea conducerii din Kiseleff.

Președinția, rana fără leac a PSD

„E nevoie de o revitalizare a partidului. A fost citită o scrisoare interesantă în CEX. E nevoie de o conducere colegială, adică deciziile trebuie luate în forul statutar. Dacă PSD începe să pregătească o strategie pentru prezidențiale, atunci, am putea crede că nu există o șansă ca să avem același președinte la Cotroceni și aceeași coaliție la guvernare. Vom vedea care va fi poziția în perioada următoare“, a declarat Adrian Năstase, într-o emisiune televizată. Fostul premier a marșat și mai mult, punând degetul pe o mare „rană“ a pesediștilor- câștigarea președinției, fapt care nu s-a mai întâmplat din anul 2000. Această temă a devenit o adevărată obsesie pentru eșalonul I al PSD, din cauză că au câștigat de atunci încoace de mai multe ori guvernarea, dar nu și funcția supremă în stat. „Președintele Iohannis are nevoie de un PSD care să facă cât mai multe greșeli până la alegerile viitoare. Sper ca PSD să nu îi ridice mingile la fileu“, a mai spus Năstase. Conform acestuia, actualii lideri social democrați i-ar ușura președintelui Klaus Iohannis misiunea să câștige al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Același mesaj, dar pe un ton mult mai ridicat, l-au făcut public și Codrin Ștefănescu și Niculae Bădălău, numărul II în PSD. Secretarul general adjunct l-a amenințat voalat pe Liviu Dragnea că și-ar putea pierde scaunul de președinte în viitorul apropiat. În timp ce Ștefănescu a izbucnit în ședință, iar Bădălău, prin scrisoarea adresată colegilor, alți centrii de putere, mai mici sau mai mari, mocnesc în tăcere. Tot la vedere, și Adrian Țuțuianu vrea să-i retragă sprijinul politic președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea.

Dacă și numai dacă

„Dacă PSD începe să pregătească o strategie pentru prezidențiale, atunci am putea crede că nu există o șansă ca să avem același președinte la Cotroceni și aceeași coaliție la guvernare. Vom vedea care va fi poziția în perioada următoare. Dacă PSD va pune un candidat fără șansă, e clar că nu e ce trebuie, este o înțelegere între Iohannis și PSD. Pot pune pe cineva fără șansă, pe cineva pe care partidul să nu-l sprijine în turul 2, cum a fost în cazul meu“, a declarat Năstase, cel care desființa în 2004 posibilitățile drobului de sare. Aceeași strategie a lui „dacă“ o folosește și Codrin Ștefănescu în interiorul partidului atunci când promovează ideea convocării unui congres extraordinar cât mai rapid. Pe lângă atacul indirect dat manierei în care PSD ar conlucra cu Klaus Iohannis, Adrian Năstase dinamitează și osatura Cabinetului Dăncilă. Acesta a pus sub semnul întrebării utilitatea funcției vicepremierului Ana Birchall, omul de casă a lui Dumitru Buzatu. „Sunt lucruri pe care eu nu le-am înțeles, dar poate e vina mea. La Externe, au un ministru, iar apoi pun un vicepremier, adică îi pui un șef ministrului și îi iei o parte importantă din prerogative. Ministerul de Externe se ocupă și el de Afacerile Europene, la ce mai trebuie un minister? În scrisoarea lui Bădălău, care era foarte bună, se spunea că e nevoie de o restructurare a Guvernului. În formula de acum, vor apărea multe ambiguități și suprapuneri între competențele miniștrilor. Poate e doar în opinia mea. La fel, la Finanțe, ai un ministru, dar și un vicepremier care e specialist“, a spus Adrian Năstase.

„Maimuțoiul“ lui Vadim, înfiat de Năstase

Codrin Ștefănescu a intrat în 2000 în Parlament pe listele PRM. Relația sa cu Corneliu Vadim Tudor, fostul șef al PRM, s-a deteriorat rapid. După ce Ștefănescu a trecut la PSD, în iunie 2001, cu girul lui Adrian Năstase, Vadim a început să-l atace în publicațiile sale, numindu-l „bișnițar“, „microcefal“, „handicapat“, „escroc“, „trântor cu figură de ceară“ sau „maimuțoi“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Anca Toader 86 Articole
Author

7 Comentarii

  1. E inca tanar, a reusit el babiuc sa revina in reflectoarele media la 80 de ani,dar nastase la 68 !Numai ca acum sunt mult mai multi crescatori de animale in PSD,e mai greu pentru un intelectual subtire,vezi cazul tragic al E-Caterincii Andronesku! !

  2. nimeni în lume nu va accepta ca presedintia si guvernarea sa fie la acelasi partid. nici nu e bine. deci discuţia este o fumigenă.PSD a ales de pe acum ce vrea. DL Năstase este însă necesar prin experienţa sa şi poate juca chiar şi contra partidului ca în cazul Vanghelie candidat independent dar sprijinit subteran şi parţial. ar fi o lovitură şi pentru Iohanis. nu e rea ideea.

    • @atenianul: De unde ai scornit-o pe asta ca nimeni in lume nu va accepta ca presedentia si guvernarea sa fie de la acelasi partid? Pai lucrul asta este decis de rezultatul alegerilor si daca alegerile nu sunt masluite este posibil ca, cel putin pentru o vreme, cele doua sa fie controlate de catre acelasi partid.

      Sansele ca PSD sa castige presedentia, in opinia mea, sunt foarte mici. Daca insa Iohannis castiga in 2019 sunt sanse foarte mari ca PNL-ul sa castige parlamentarele in 2020 astfel incat atat presedintele cat si premierul vor fi de la acest partid. Ma rog oficial presedintele nu poate fi membru de partid insa el se va bucura de sustinerea PNL ca independent.

  3. Cit de curind psd ii va minca beregata lui Dragnea ! Nici nu va sti ce l-a lovit …a deposit linia rosie din PSD !

    • Pt.Charlie. …dar Liviu si Dragnea s-a fript in bulane cu greii din PSD adica: Ion si Iliescu, Adrian si Nastase, Victor si Ponta, este si el probabil un securist de stanga care se mai uita si in ochii romanilor dupa ce desaga s-a este plina dupa 29 de ani de democratie originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, precum desaga majoritatii politicienilor din TOATE aglomerarile politice fie securisti de stanga, sau securisti de dreapta ! Sincer nu cred intr-o revenire in politica a lui Adrian si Nastase care este un diplomat versat, un politician de calibru, numai ca asa cum il caracteriza nea Nelu,cand era om in Dealul Cotrocenilor perioada 2000-2004 : ” conjuga verbul a avea intr-un mod mult prea personal ” ! In concluzie cred ca Liviu si Dragnea este destul de tabacit din hartanelile trecute cu personajele amintite, nu cred ca este asa un securist de stanga fara oarece conexiuni chiar daca este de pamant din zona: ” capra, droaga si magaru, emblema lu Teleormanu’ ” ! Cred ca zicerea asta a dvs.:” Nici nu va sti ce l-a lovit …a depasit linia rosie din PSD ”, nu se poate intampla deoarece ” persoana umana ” in cauza, este un om cam uns cu toate alifiile in politica asta de Dambovita, nu cred ca are spatele descoperit, are chiar si in privire asa o siretenie nativa mostenita de la inaintasii sai, cam ” peoni ” de Telemorman, surprinse bine in opera ” Morometii ” a colosului nostru literar Marin Preda ! Sper sa nu fiu banuit de simpatii, pentru don Liviu si Dragnea, repet nu i-am votat pe cei din PSD si aglomerarea asta politica ( din 2016 nu mai merg la vot …! ) dar ii cunosc bine din perioada cand ma frigeam cu respectivii in bulane, eu chibitam cu dreapta si machitorul, gargaragiul, marioneta, de matroz ! Sa auzim si de mai bine !

  4. nu am spus că psd câştigă preşedinţia ci că dl Năstase va fi sprijin neoficial de unii membrii PSD şi că ar putea câştiga, mai ales dacă dreapta continuă „ţopăiala” şi se găsesc mai mulţi candidaţi. cât a fost Băse cu PD -Boc a fost bine? in constituţie scrie de separaţia puterilor: putere legislativă-putere executivă, dar lumea juridică se face că nu vede.oare nu ai văzut nici o poziţie a amabasadelor pe problemele politice ale noastre??? verifică istoria politică a SUA să vezi dacă s-a întâmplat vreodată.

  5. „Cu toata dragostea” trebuie sa spun ca Dragnea se bucura de simpatia PSD-istilor de rand mai mult decat oricare lider la timpul lor, inclusiv Adrian Nastase. Cred ca numai Presedintele Ion Iliescu a fost mai popular decat Liviu Dragnea printre social-democrati. Nu pot sa-l inteleg pe A. Nastase cand il trage de urechi pe Drganea tocmai acum cand acesta are nevoie de sprijinul tuturor social-democratilor. Sa fie dl Nastase gelos pe Dragnea ca are in jurul lui niste oameni cu mai mult caracter decat a avut dl Nastase cand a fost boss-ul PSD?! Dhiar daca oamenii lui A. Nastase erau mai „titratzi” si mai „doxatzi” decat oamenii lui Dragnea, cei din urma au caractere mai puternice si nu sunt tradatori si si lichele asa cum au fost unii precum Ponta, Rus, Dancu, Geoana si alti „locotenenti” de-ai lui A. Nastase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.