Jumătate din diplomaţia bulgară a colaborat cu poliţia politică

Comisia bulgară a Dosarelor, instituţia omoloagă CNSAS-ului din România, a descoperit că aproape 190 din cei de 462 de diplomaţi aflaţi acum în funcţie au colaborat cu poliţia politică a fostului regim comunist sau au fost agenţi ai acesteia, scrie agenţia Novinite.

Este vorba despre actuali ambasadori, consuli şi directori ai misiunilor diplomatice din România, Vatican, Marea Britanie, Germania, Italia, ONU, Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuweit, Siria, Egipt, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia şi Venezuela.

Premierul de dreapta Boiko Borisov a declarat că toţi diplomaţii care au colaborat cu poliţia politică ar trebui demişi. „Cred că ar trebui să-i dăm afară şi cred că partidul meu ma va susţine”, a spus Borisov. Premierul s-a folosit de dezvăluirea făcută de Comisia Dosarelor pentru a arăta de ce partidului său îi este greu să reformeze ţara. „Dacă 50% din ambasadorii şi consulii noştri au fost agenţi, va puteţi imagina ce s-a întâmplat în interiorul ţării. Rezistenţa dură împotriva GERB la nivel instituţional dovedeşte ca am subestimat problemele pe care Securitatea Statului le-a provocat acestei ţări”, a spus Borisov.

„Ne este ruşine că 13 din cei 26 de ambasadori bulgari acreditaţi în statele UE au fost colaboratori. Asta arată că ţara noastră este încăun cal troian al Rusiei în UE”, a spue reprezentantul Coaliţiei Albastre, o formaţiune aflată în coaliţia de guvernare.

Preşedintele socialist al Bulgariei, Gheorghi Pârvanov, se opune însă iniţiativei premierului. „Mă opun total lustraţiei, epurării făcute din raţiuni politice. Aceşti diplomaţi, nu actualul guvern, au făcut posibilă aderarea Bulgariei la UE”, a spus Pârvanov, citat de agenţia Focus News.

„Sunt gata să deschid fiecare dosar şi să văd ce este scris acolo. Dacă există ceva incriminator, atunci persoana în cauză chiar va trebui să plece. Dacă o mare parte din aceşti oameni şi-au făcut treaba corespunzător, ceea ce cred că este adevărat, atunci, indiferent ce partid se află la putere, acest proces şi această abordare care duce la lichidarea structurilor statului, inclusiv a democraţiei, trebuie oprit”, a spus Pârvanov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.