Justiția a decis cui aparțin Cheile Bicazului

EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Cheile Bicazului aparțin administrativ județului Neamț, nu județului Harghita, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita, anunță George Lazăr, prefectul județului Neamț pe pagina sa de socializare. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Citește și Președintele CJ Harghita se laudă că a câștigat în instanță Cheile Bicazului

Anunțul a fost făcut public de prefectul județului Neamț, George Lazăr, pe contul său de socializare:

„AM CASTIGAT

Impreuna cu Dl.Primar de Bicaz Chei, Gheorghita Oniga si cu Dl Simion Stancel seful OCPI Neamt, am dus o batalie extrem de grea dar si de maxima importanta pentru judetul Neamt.

Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au ”revenit” administrativ în județul Neamt

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezente la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Din argumentația Prefecturii rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acțiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani. În al doilea rând, Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluționeze: ”stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Județen Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei pronunţate pe 12 iunie 2019, proclamînd victoria: „Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă. strîmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita printr-o postare (video) din Facebook, şi pe blogul său (detalii aici).

FOTO: monitorulneamt.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

  1. Indiferent cu aparțin, supun atenției organelor abilitate următorul aspect !
    PREZENȚA ÎN ZONA CHEILOR BICAZULUI, A PUZDERIEI DE COTEȚE, CHICHINEȚE, MAGAZII, în care se practică un comerț primitiv, de un kitsch dezgustător, ESTE ILEGALĂ !
    Și afectează grav frumusețile zonei !
    CNAIR, Regionala Brasov este administratorul zonei, respectiv DN 12/c !
    Și doar întreb, nu dau cu bâta !
    Este adevărat că SUPRAFEȚELE ÎNCHIRIATE, pentru amplasarea construcțiilor respective, AU REGIM DE SPAȚII DE SIGURANȚĂ, PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ, DE REFUGIU, ÎN CAZ DE EVENIMENTE SAU ALTE SITUAȚII DE PERICOL ???
    În ce bază legală, a fost schimbată destinația acestor suprafețe ?
    Cine, cât și de când încasează sume consistente, cu titlu de chirie ???

  2. Asadar vechea meteahna a unguroizilor sa mai mute ei asa un pic granita. Asa faceau si dupa dictatul de la viena nu se multumeau si mai inaintau in alte sate care nu era prinse in criminalul dictat si mai omorau victimile erau aruncate in gropi cu jaratec violuri colective jafuri in fine ce stiau ei mai bine sa faca in traditia lor. Asa sunt ei iredentisti.Exista in Phoenix – Arizona o duduie pe nume olga khan care de peste doua decenii nu rateaza nici un subiect de acest gen si posteaza comentarii defaimatoare la adresa Romanilor si a Romaniei ultimul acum doua saptamani in Historia.Acum este inca la somn tinand cont de diferenta de fus orar dar poate ca va apare.Mereu face apologia Romanului care trebuie sa fie supus jefuit si …. si nu mai zic nimic. Acestea sunt scursorile nascute in Romania scolite GRATUIT in Romania.

  3. boanghenii stiu numai sa ceara si sa impuna cu forta
    vezi si valea uzului
    da teritoriul romaniei nu este unguresc si johaneSS lea spus jonopot psd
    sa le dea in buna
    johaneSS nu e romman
    larevedere in ungureste ca eu nu stie unguresc fuoarte binu

  4. Limita județeană a fost la început în dreptul localității Bicazul Ardelean,la 15 km de chei. Tiptil-tiptil ,moldovenii s-au infiltrat ,iar acum veniturile fiscale din zonă la aparțin !
    Căci de asta e vorba până la urmă…

  5. Județul Neamț devine tot mai ardelenesc ! Intră în Europa, la propriu !!
    Însă e depășit de județul Suceava, care călărește pe cai mari, pe dinozauri !
    Județul Suceava cuprinde o parte din Bucovina, ceva din Maramureș ( Obcina Țapului ) puțin din Ardeal ( satele Rotunda, Coșna și Dornișoara ) precum și un colțișor din Moldova ( Fălticeni, Mălini,etc)…
    Mirobolant ! Și irefutabil !

  6. poate sa ceara si dincolo de Tisa, ca si acolo mai avem 500000 de romani. Bime, cu nume maghiarizat…

  7. Istoric, zona ca si alte vecinatati au fost mereu la discretia slujitorilor domnitorilor moldoveni care faceau legea si dincolo de niste hotare mereu disputate. Budapesta era prea departe iar asa zisii nobili ai locului erau niste neputinciosi.

  8. @Judetul Harghita,
    Bicazul, a apartinut secuilor un mileniu înainte de invazia primatelor di india.

  9. Se pare ca, PSD a vandut ungurilor si Cheile Bicazului! Huuo tradatorilor de neam si tara! Mai trebuie sa demonstrati ca Romania este a romanilor! Huoo vanzatorilor de tara!

  10. Moldova e o invenție de-a secuilor. Între 1342-1351 comitele secuilor, Andras Lackfi a organizat mai multe raiduri la răsărit de Carpați pentru a-i alunga pe tătari ( unul din avanposturile secuiești a fost identificat exact în locul unde se găsește azi Episcopia Romanului ).
    Un tratat din 1351 cu Lituania ( !)încheiat în localitatea Siret a stabilit frontierele nordice ale Moldovei pentru mai multe sute de ani.

  11. Sânt multe județe delimitate astfel încât să-i sfideze pe locuitori.
    Mehedințiul este un județ olteano-bănățean , având localitățile bănățene Șvinița, Plavișevița , Eibenthal și Orșova.
    Județul Olt cuprinde Oltenia dar și Muntenia ( Scornicești ).
    Județul Vâlcea se dedulcește cu Obârșia Lotrului ( Sibiu ).
    Bacăul are Poiana Sărată iar acum se bagă și la Poiana Uzului…

  12. Oricum , nu se compară cu județele fantasmagorice și trans_carpatice ale lui Carol al II-lea !
    De exemplu, in 1938 , unul din ele cuprindea Bacăul și Miercurea Ciuc !

  13. Prin 1950-1952, Regiunea Galați avea în componență și nordul Dobrogei .
    Dacă un locuitor din Sulina avea nevoie de o ștampilă pe o cerere, atunci mergea cu barca pâna la Tulcea, apoi cu autobuzul până la Măcin. De acolo ,trecea cu bacul la Brăila, după care lua trenul spre Galați.
    După ce rezolva problema cu ștampila ( presupunem că o rezolva ) lua trenul înapoi spre Galați, trecea cu bacul la Măcin, mergea cu autostopul la Tulcea și plutea cu barca până la Sulina…
    Inteligența românească în acțiune !!!

  14. „Qwe”,sunet in armonie fonetica cu ragaitul, face pe arianul in postarea de la 08:38…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.