Justiţia europeană îi dă dreptate mamei lui Prigojin

Justiţia europeană a anulat miercuri sancţiunile UE împotriva mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner, prima între-o serie serie de decizii referitoare la măsurile punitive în contextul războiului din Ucraina, informează AFP.

„Chiar dacă (şeful Wagner, Evgheni Prigojin) este responsabil de acţiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legătura dintre dna (Violeta) Prigojina şi fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie şi prin urmare nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”, anunţă Tribunalul UE într-un comunicat.

Violeta Prigojina se află sub incidenţa unei interdicţii de intrare în UE şi a îngheţării activelor sale de pe 23 februarie 2022, la scurt timp după recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei şi cu o zi înainte de declanşarea invaziei ruse asupra acestei ţări.

Pentru a decide să o sancţioneze, Consiliului UE indicase că ea era „proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparţine grupului Concord, fondat şi deţinut până în 2019 de fiul ei” şi „de asemenea proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă”. Şi că, prin urmare, ea „a susţinut acţiuni şi politici ce compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Însă „rezultă din dosar că dna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea deţinuse părţi” din acesta, a anunţat miercuri Tribunalul UE, care estimează de asemenea că „nu este demonstrat de Consiliu că ea deţinea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase”.

Prin urmare, Tribunalul a decis anularea sancţiunilor, subliniind că legătura de rudenie dintre Prigojina şi fiul său „nu ar fi suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”.

În total, 1.473 de persoane şi 205 entităţi sunt vizate de o îngheţare de active şi/sau o interdicţie de a intra pe teritoriul UE, în contextul războiului din Ucraina.

Aceste măsuri fac obiectul unor importante litigii în faţa justiţiei europene: o sute de plângeri au fost înaintate în 2022 privind sancţiunile UE în general.

Aceasta este prima decizie pe fond în ceea ce priveşte sancţiunile adoptate în cadrul dosarului ucrainean.

Pe 1 martie, preşedintele Tribunalului a adoptat o ordonanţă provizorie ce suspendă o parte din sancţiunile ce îl vizează pe pilotul rus Nikita Mazepin, pentru a-i permite să concureze la Formula 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. La fel ar trebuii sa se procedeze cu toate sanctiunile idioate date de americanii razbunatori si frustati pe rusi .Ce vina au aristii,scriitorii,poetii,sportivii,medicii,oameni de afaceri, etc.etc doar pt. simplul motiv ca sint rusi.

  2. Stați să vedeți ce țirkus va fi pe linie juridică cu blocarea și confiscarea fondurilor rusești din băncile ioropenise!
    Distracție la maximum! …iar cre tina de urSula vrea noi măsuri punitive, și noi tranșe de sprijin ILEGAL pentru Ukraina nazistă! Vom vedea o întreagă pleiadă de poolitruci ioropeniși băgați la răcoare pentru abuzuri și încălcarea legilor……[Rumburak]

  3. Bine, dar pana la urma tot la puscarie o sa ajunga, de deta aceasta fara drept de apel, ca cica ar fi vazut-o cineva ca nu avea sapca

  4. totusi, de ce ia mUE masuri punitive pe motiv de Ukrania? avem vreo datorie fata de tara coorvelor si raketilor si nu stiam?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.