Cresc tarifele RCA! Finanțele reacționează, dar nu fac nimic

Tarifele de referință RCA 2023 publicate de ASF arată o creștere pentru toate categoriile de vârstă și toate capacitățile cilindrice față de cele de anul trecut. În piața, asta se va resimți în creșterea prețurilor asigurărilor RCA. Cel mai mult pentru asigurarea RCA vor plăti șoferii sub 30 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc). În acest caz, valoarea tarifului de referință este de 4.709 de lei pe an. La polul opus, cea mai ieftină asigurare obligatorie va fi plătită de șoferii între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1200 def centimetri cubi.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre majorarea poliţelor RCA, că e nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor. ”Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piaţa de asigurări să se diversifice. Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători şi nu face bine clientului, sau consumatorului”, a spus ministrul.

Câciu a precizat că ”resortul stabilirii tarifelor de referinţă este al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi eu cred că sunt prea ridicate” şi a arătat că nu are nicio legătură majorarea poliţelor RCA cu o posibilă scădere a vânzărilor de maşini.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri că ASF împreună cu Guvernul „vor lua cea mai bună decizie” în legătură cu poliţele RCA, adăugând că vicepreşedintele ASF a cerut să se întâlnească cu el pe acest subiect.

Ciolacu a fost întrebat ce părere are despre majorarea cu 40% a poliţelor RCA.

„Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că vicepreşedintele ASF i-a solicitat o întâlnire pe acest subiect, iar preşedintele ASF se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă are indicii că o firmă de asigurări se îndreaptă spre un faliment şi dacă statul va face ceva pentru ca aceste poliţe să nu mai crească, Ciolacu a spus: „Ştiţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul.(…) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment – n.r.). A mai existat acest precedent. Eu ce vă pot răspunde este din precedentul care a fost, City Insurance, cam aşa ceva, unde statul a intervenit. Sunt ferm convins că şi de această dată cei de la ASF împreună cu Guvernul vor lua decizia cea mai bună (ca preţul să fie stabilizat – n.r.). Dacă este o decizie printr-o ordonanţă de urgenţă, ea va veni în Parlament”.

Anunțul ASF privitor la creșterea prețului polițelor RCA, coroborat cu informațiile despre situația tot mai grea de la Euroins, cel mai mare jucător din piața polițelor RCA, a generat presiune în Parlament. Liderul USR, Cătălin Drulă și parlamentarii USR au început o acțiune pe mai multe fronturi și îi cheamă pe șefii Autorității de Supraveghere Financiară în Parlament pentru a da explicații.

Compania Eurohold Bulgaria, proprietarul Euroins, numărul unul pe RCA în România, a declanșat în ultima perioadă e o adevărată artilerie împotriva ASF din țara noastră, dezvăluind sume scurse de ordinul milioanelor de euro, arătând cu degetul către persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară care exercită presiuni etc.

Practic, Eurhold raportează un atac asupra unei companii bulgare în România. Potrivit președintelui Consiliului de Supraveghere al „Eurohold Bulgaria”, Asen Hristov, compania era sub presiunea unui grup de oameni, proprietari ai companiei City Insurance, care a dat faliment. Iar problemele dintre companii continuă de trei ani.

„Un anume grup de oameni a reușit să creeze rapid o structură piramidală – „City”. Prin ea s-au scurs 400 de milioane de euro în 5 ani, care au dispărut. Sunt investigații în derulare. Firma a dat faliment”, a explicat Hristov în emisiunea „Bună ziua, Bulgaria”.

Recent, ASF a declarat că a amendat compania de asigurări Euroins România cu 309.400 de lei (67.459 dolari/63.185 euro) pentru încălcarea reglementărilor privind cererile de despăgubiri și plăți. ASF a amendat Euroins România pentru că nu a transmis clienților oferte de despăgubiri sau notificări cu privire la motivele pentru care cererile de despăgubire nu au fost aprobate, precum și pentru plata cu întârziere a despăgubirilor și neplata penalităților datorate întârzierilor sau plăților parțiale, a declarat la acea vreme autoritatea de reglementare financiară.

Scandal politic

Liderul USR, Cătălin Drulă, solicită conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să dea explicaţii privind creşterea poliţelor RCA, menţionând că preşedintele ASF, Nicu Marcu, a fost chemat de mai bine de o lună în Parlament.

„Guvernarea lui Ciolacu şi Ciucă duce la explozia tuturor preţurilor, inclusiv a poliţelor RCA. Şefii ASF şi cei care i-au pus în funcţii să explice românilor de ce se întâmplă acest lucru şi ce au făcut pentru a preîntâmpina situaţia. Au privit impasibili la problemele de pe piaţa asigurărilor, au fost complici la prăbuşirea City Insurance, iar acum suferă toată piaţa şi românii. USR i-a cerut preşedintelui ASF, Nicu Marcu, să dea explicaţii în Parlament de mai bine de o lună, dar acesta se ascunde. La fel ca cei care l-au pus acolo, şeful ASF manifestă un dispreţ total faţă de români şi problemele lor reale”, spune Cătălin Drulă, conform unui comunicat de presă al USR.

USR menţionează că deputaţii Pollyanna Hangan şi Mihai Botez au solicitat, la începutul lunii februarie, chemarea la Comisia de politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor a preşedintelui ASF.

„Autoritatea pe care acesta o conduce putea previziona, dacă nu preîntâmpina în totalitate, dezastrul produs în 2022 pe piaţa asigurărilor din România. Totodată, prin intermediul senatoarei Silvia Dinică, USR a solicitat ASF răspunsuri la mai multe întrebări, printre care unele legate de controalele efectuate la companiile City Insurance şi Euroins, în condiţiile în care falimentul City Insurance a condus la creşterea preţului poliţelor RCA cu 71% în 2022”, se arată în comunicatul USR.

USR anunţă că va depune un proiect de lege pentru restructurarea ASF, „astfel încât această instituţie cheie să devină funcţională şi să poarte răspunderea” pentru domeniul pe care trebuie să-l reglementeze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Oligarhia de stat și de partid mai da (inca) o lovitura pe seama cetatenilor. Neoiobagie maxima.

  2. Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)=o adunătură de borfasi niște rahaturi sustinute de poolitruci ,instituție de tăiat frunze la cîini pe bani mulți!

  3. Propun ca la calculul RCA sa se ia în considerare și cati km a făcut mașina în anul din urmă. Unul face 10.000 km pe an și altul face 50.000 km și plătesc același RCA! Probabilitatea de accident crește odată cu distanta parcursa! Succesuri guys!

  4. Ce javre politice sunteți să GIRAȚI Acest jaf la noi toți!
    Împreună cu turanjamon ăla de la BNR care ne condamnă că am luat credit.
    Plus mizeria cu Schengen care nici nu se discută în prezent la jai, plus furtul din supermarket la preț, plus atâtea…
    DAȚI -VA DEMISIA!
    UITE ÎN GRECIA ȘI FRANȚA REACȚIA POPORULUI LA VOI, POLITICIENII CORUPȚI!
    Sunteți apărați de procurorii care nu ANCHETEAZĂ nimic la gulerele albe.
    Ce mizerie!
    Chiar sunteți antiromani politicieni trădători și complice la jaful Țării!
    Acum dați de pământ, în fiecare zi, cu Armata.
    Poate i să dea și ea măsură adevărului pentru cum îi tratați.
    Demisia!
    Alegeri anticipate!
    Ieșiți în stradă, oameni buni, să le schimbăm ideile trădătoare și complice!
    ANI, ai trimis dosarul la procuratură pentru clotolde?
    Unde este ancheta?
    Este suspendată din funcție?
    Ce jalnici ați ajuns!
    Înainte erau cătușe, acum complicitate și acoperire ( vezi hexifarna)
    Bravo, Grecia, bravo, Franța, bravo, Ungaria, bravo, Bolonia, bravo, Bulgaria!
    Și noi?!

  5. RCA este o asigurare obligatorie prin lege iar asta le permite asiguratorilor sa creasca pretul cat vor, pentru ca oamenii tot sunt obligati sa cumpere asigurarile. Iar organismul de supraveghere al asigurarilor este constituit din foari sefi de companii de asigurari, oare de ce parte o sa fie aia, de partea asiguratorilor sau de partea clientilor? Pe de alta parte la marire de preturi contribuie indirect si serviceurile auto, care emit facturi cu valori aberante catre asiguratori. Trebuie intervenit in ambele locuri daca se doreste stavilirea cresterii preturilor RCAului.

  6. de unde vreti sa se plateasca avionul de lux al prezidentului? Aaa?
    Sii, voi vreti sa ramana Carmenuta la Sibiu singura? Bagati mana la buzunar, sarakilor!!

  7. Toți sorosistii cu plăcută suedeză la purtător și BMW s.h rulează cu 200 km/ora și fac 100.000 km pe an și un fraier pensionar sărac daca face 5.000 km pe an și o ține în majoritatea timpului pe dreapta. Cred că polița RCA trebuie stabilită în funcție de firma constructoare a mașinii/ valoarea de fabricație a masinii, de anii șoferului, de nr.de km parcurși și de drogurile consumate! Daca un handicapat a luat amenda de la poliție pentru încălcarea regulilor de circulație în anul anterior, sa plătească pana se va satura sa fie șmecher!

  8. Daca va mai luati de shpecialistii astia, o sa le dam si lor pensii speciale. Desi au pestev10.000 euro pe luna salariu.
    Or fi prosti dar sunt ai nostri.
    Nu ne temem de aprecierile grecilor, transmise tuturor politrucilor lor zilele astea.
    Mamaliga nu explodeaza.

  9. Cat TREBUIE sa plateaca RCA un sofer beat, drogat, fara carnet, fara certificat de inmatriculare, care circula prin localitate cu peste de 2x viteza legala si loveste o parcare plina cu 7 autovehicule de f. mic tonaj ? Ca una de 20 t nu da domnul Inexistent sa loveasca ca sa fie echite, fraternite si liberte.

  10. O mare mizerie marca Ciolanu-asf. Si anul trecut s-a dublat valoarea rca pe motiv de jaf cumnatul lui geoana cu zeci de milioane de euro furati prin banci straine si ulterior faliment firma. Anul acesta iese prostia intruchipata si anunta ca se fura iar banii cetatenilor. Ce mizerie! Ce mizerabili! Ce contribuabili tampiti care platesc degeaba asigurari-rca, de sanatate, de somaj, pentru pensie, pentru benzina, pentru…. Totul pentru a finanta un grup de escroci fara scrupule, fara mama, fara tata, fara scoala, fara Dumnezeu, fara orice dar cu viata de lux, cu conturi dodoloatd, cu lefuri cat universul. Cum de ii rabda pamantul… Justitie nu avem, dreptate nu va mai exista vreodata.

  11. stiti ce salarii au? o adunatura „de familie”, oamenii sistemului cu salarii si venituri absolut nesimtite. neveste, amante, fiice, nepoate etc.. ma intreb cum de nu-i atinge nimeni si nimic? PENTRU CA SUNT SECURICII, ACOLITII SI FAMILIILE LOR! MAFIOTII ROMANIEI !

  12. Ne conduc cei care ne-au furat 33 de ani, securiștii care au tras in români la revoluție și mafia PNL și PSD , după 33 de ani asta pot

  13. Știm că nu fac nimic , e guvernul 50 de bani, guvernul care nu va face nimic cu inflația și prețurile din energie a lui Virgil sagetuta omv

  14. România este sufocată de Securitatea 2.0. Românii trebuie să înțeleagă odată și odată că Securitatea este cea care conduce și exploatează România.

  15. Incapabili și corupți, mafia PSD PNL care 33 de ani ne-au furat

  16. Păi dacă rata la casă a ajuns de la 1000 la 1700 ce dracu mai sunt 300-400 de lei in plus pe an :))) când gazele sunt dublate , mâncarea sa triplat …..dai 60 de lei pe 3 cafele și in pachet de țigări :))))))) eu cred că se poate plăti lunar RCA să vină intre 3 si 5 milioane factura pe lună

  17. ASF o institutie,in care privilegiatii societatii isi gasesc un loc caldut,linistit ,fara responsabilitati,platit regeste.Ce fac ei? Cerceteaza ceva,analizeaza,verifica,controleaza ?? Nu. Ei doar constata falimentul unei societati de asigurari. Faci o sesizare cu dovezi clare pentru neregurile,si modul in care firmele de asigurari, pe fata incearca sa te insele,sperand ca ei vor cerceta situatia .Ei as! Ei sunt de fapt telefonul fara fir, iti transmit doar hartia cu raspunsul de la firmele de asigurari.Si cu asta,basta.

  18. Statul roman este complice, direct interesat, in aceste cresteri imbecile pe care societatile de asigurari le efectueaza.Daca nu ar mai fi obligatorii, taxate de politie, aceste biruri ar deveni istorie. Putem sa renuntam unilateral la aceste taxe, iar pentru accidente vinovatii sa plateasca.Altfel,toti inconstientii mizeaza pe RCA, in cazul accidentelor rutiere.
    .

  19. Asigurrile din Romania, cele mai mari aspiratoare de bani, multi nemunciti! Stiti de aranjamentele dintre service-uri si companii? Pe asigurare costul reperatiei este dublu, daca nu triplu! Personal platesc asigurare RCA de 40 de ani, n-am facut nicun accident. Au introdus sistemul bonus malus, dar asigurarea este tot scumpa! Ce fac pensionarii care tin masinile doar pentru iesiri vara? Circula o mie doua de kilometrii si platesc asigurare scumpa! Au scos si chestia cu asigurari pe fractii, o luna, trei, sase luni, tot din lacomie! Concluzia: pensionarii sa-si vanda sau sa faca cadou masina!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.