Varianta lui Dragnea!

Legea care taxează bogățiile din Marea Neagră

Legea offshore în varianta PSD reduce taxarea companiilor care vor exploata gaze și petrol din Marea Neagră de la 80% impozit pentru veniturile suplimentare pentru prețurile de peste 85 lei MWh până la 30%.
Se asemenea, dispare creditul fiscal, adică prevederea care blochează fiscalitatea pe tot parcursul concesiunii, iar jumătate din producția obținută se va tranzacționa în România. „Acum avem, practic, o dependendență față de ruși. Producția pe offshore este în scădere acum, așa că dependența față de ruși crește”, a declarat Liviu Dragnea. Acesta a prezentat într-o conferință de presă cele mai noi modificări la legea offshore, cea de care depinde începerea noilor exploatări de resurse din Marea Neagră. Varianta Camerei Deputaților, prezentată de Dragnea, diferă fundamental de cea votată de Senat în urmă cu câteva luni. În forma de la Senat, era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat, rezervele de gaze nu rămâneau în România ci mergeau la export, iar redevența rămânea nemodificată, adică mică. În varianta lui Dragnea, se elimină, se reintroduce un impozit de veniturile suplimentare (statul român încasează venituri de peste 20 miliarde de dolari), jumătate din producție va fi tranzacționată pe piața din România, sumele încasate din impoziti pe veniturile suplimentare și redevențe merg la fondul special pentru parteneriatul public-privat (PPP).
”O variantă pentru legea offshore, diferită față de varianta care a venit de la Senat. E o lege de importanță uriașă. Au fost multe discuții în spațiul public, postări, luări de poziție, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai așezate și o să vă prezint schematic diferențele și în final ce câștig are România.Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În același timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piația românească. În varianta Senat 100% contracte bilaterale, înseamnă că încheie contracte, fără ca statul român să știe. Noi avem și acum o diferență de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependență față de ruși, din păcate producția de offshore este în scădere. Deci diferența necesarul crestea dependența față de ruși. Acum vă spun ce o să fie în varianta Camerei Deputaților, care va fi votată azi. Creditul fiscal se elimină. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim. A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, a spus Liviu Dragnea.
Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, cer să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%. Acestea își justifică doleanța invocând că investițiile în offshore (pe mare) sunt semnificativ mai mari și mai greu de recuperat decât cele din onshore (pe uscat). De asemenea, petroliștii vor să se mențină nivelul de redevență stabilit prin Ordinanța de Urgență 160/1999, care stipulează că “pe perioada derulării acordului petrolier, vor fi aplicabile reglementările fiscale existente la data semnării acestuia“.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Cum dorea ciolos sa ia tot ce poate de la noi si sa le de altora numai sa nu ramana ceva la romani?

    Cum a putut Toader ca premier sa dea drumul la o asemenea lege?

    Cum au putut sa dea bunastarea tarii pe nimic pana acum ?

    Iata de ce pensiile si salariile trebuiesc inca cu 50 la suta marite.

    Pentru ca bogatiile tarii trebuie sa se reflecte in bunastarea romanilor.

    Ajunge ! Au furat – ne-au furat strainii – cu aprobarea unora precum Kovesi si Maior – mult prea mult din aceasta tara!

    Vedeti cu apele minerale! Si acolo este mare …mare furaciune.

    Si la OMV Petrom .. de ce ei controleaza cat petrol se extrage, ei spun cat a ajuns la rafinarie! Mai mareu cu multe mii de tone in minus. Cine controleaza?

  2. Se pedepsește abuzul în serviciu numai dacă furi pentru tine și rudele de gradul I și II. În cazul de față nu se pune problema abuzului în serviciu. E mai degrabă un abuz de sacrificiu, cel sacrificat fiind poporul român. Cum să fie abuz în serviciu furtul pentru străini?

  3. in sfarsit o veste buna Romania nu-i pustie, mai sunt cativa care se gandesc la ea.

    • Nu te bucura, este cin sa ii incurce pe cei ce vor sa faca in noi conditii benefice aceasta modificare.

    • Unde e vestea buna?! Sunteti toti analfabeti si nu stiti sa cititi?! PSDragnea nu a marit nici redeventele si a redus taxele pe care trebuie sa le plateasca companiile straine de la 80% la 30%!

  4. I-auzi ce au votat in senatul lui tari calin (cel care este contra strainilor ,cum era basescu contra rusilor ).Nu am auzit UN senator (ce titlu pompos pentru niste epigoni )indiferent de partid sa informeze prostimea ,nici macar pe salvatorii natiei ma gindesc aici la sch. nicolae si zamfir-oana -a3 .Poate n-am fost atent !

  5. Am citit deja articolul in Puterea, e identic. Dar nu am inteles ceva esential, dc se vb de suma aceea imensa de 40 md euro? Ea ar veni per total, ori inca nu se stie clar ce cantitati vor extrage. Venit in cati ani? Per total? cert e ca poate ar permite o pensie minima care s-o depaseasca pe cea a ungurilor ce nu au o asemenea bogatie, noi ar trebui sa avem mult mai mult ca ei. cred ca nu vor fi de acord cu noile propuneri ale PSD pt ca vor mitui unde se asteapta deja, nu e vb de politic, chiar cred ca or sa ii incurce pe butonagii cei ce vor incasa, e sansa lor acum si hulpavi nu o scapa nici pt sufletul lor.

  6. Ma gandesc ca de acum va trebui sa rambursam creditele angajate de guvernanti pt supravietuire si nu ramanem cu prea mult. Cate miliarde avem deja datorie externa? Cine stie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.