„Legea dării în plată se va aplica şi creditelor vândute recuperatorilor”

Legea dării în plată ar urma să se aplice şi creditelor vândute către recuperatorii de creanţe, ne-a spus, vineri, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul proiectului legislativ, precizând: „Creditul se consumă în continuare şi pentru cei urmăriţi de recuperatori.

Împrumutul nu şi-a încetat efectul în aceste cazuri şi evident că va intra sub incidenţa legii. De altfel, având în vedere că recuperatorii cumpără aceste imobile la preţuri foarte mici, după care le execută şi le vinde la preţuri mult mai mari decât au plătit pe creanţă, aplicarea legii nu le va aduce pierderi. Sunt şi cazuri în care banca deja a executat imobilul înainte să vândă creanţa neperformantă, însă oricum firmele de recuperare cumpără creanţe nesigure.

După aplicarea legii dării în plată, vor fi sistate acţiunile de urmărire din partea recuperatorilor”.

Daniel Zamfir susţine că inclusiv creditele cesionate în afara ţării ar urma să intre sub efectul legii al cărei iniţiator este, explicând: „Debitorul, dacă nu mai poate plăti, notifică banca să dea în plată ipoteca, după care merge la notar şi dă imobilul în plată entităţii cu care a semnat contractul de credit. Plus că, în general, băncile au cesionat creditele unor entităţi din grup”.

De altă părere este, însă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care arată, printre altele, că legile naţionale nu se aplică pe teritoriul altor ţări.

Domnia sa ne-a explicat: „Cesionarea sau vânzarea creditelor reprezintă un aspect asupra căruia au fost puse multe întrebări. În codurile moderne, creditul poate fi despărţit de creditor, ceea ce nu se putea întâmpla în Dreptul Roman. Vânzarea creditului nu poate fi oprită de nimeni – nici de preşedintele ţării, nici de Guvern şi cu atât mai puţin de BNR.

Cât priveşte Legea dării în plată, personal, nu cred că aceasta poate fi aplicată şi cazurilor de cesiune a creanţelor în afara ţării, pentru că, din câte ştiu eu, legile noastre nu pot fi aplicate decât la noi, nu şi pe teritoriul altor ţări. Legat de creditele neperformante vândute recuperatorilor din ţara noastră, s-ar putea, însă nu-mi este foarte clar, ca legislaţia să prevadă faptul că debitorii care apar într-o astfel de tranzacţie, respectiv vânzarea de credite, să nu-şi mai păstreze calitatea de «consumator». Şi atunci, se pune întrebarea dacă aceştia mai intră sub incidenţa legii, care se adresează strict consumatorilor.

În cazul în care debitorul îşi păstrează titlul de «consumator», atunci da, bănuiesc că legea se poate aplica şi creditelor vândute recuperatorilor care activează în ţara noastră”.

Domnul Vasilescu atrage atenţia că, în zilele următoare, Comisia Juridică ar trebui să fie foarte atentă la toate aceste aspecte în momentul aprobării legii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.