Libertatea presei în Turcia, la mare încercare

Asociația pentru Jurnalism și Comunicare a inițiat un protest prin care cere oficialilor europeni și români folosirea de urgență a tuturor prerogativelor organismelor, instituțiilor și organizațiilor pe care le conduc pentru a cere Turciei respectarea tuturor principiilor și valorilor comune, în contextul în care în aceste zile au avut loc arestarea a zeci de jurnaliști, ceea ce desfidează orice regulă a statului de drept.

Domnului Jens Stoltenberg, Secretar general al Alianţei Nord-Atlantice
Domnului Jean-Claude Juncker, Preşedinte al Comisiei Europene
Domnului Martin Schulz – Preşedintele Parlamentului European
Domnului Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European
Domnului Klaus Iohannis, Președintele României
Domnului Dacian Cioloș, Prim-ministru al României
Domnului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului
Domnului Florin Iordache, Președinte interimar al Camerei Deputaților
Cc: Domnului Osman Koray ERTAŞ, ambasador al Turciei în România

Stimați domni,

Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Turcia, prin ordinul de arestare a zeci de jurnaliști, sfidează orice regulă a statului de drept. Măsurile de abuz în forță împotriva lor și, prin aceasta, timorarea întregii prese turce trebuie să înceteze. Arestarea jurnaliștilor, sub pretexte inventate, într-un stat membru NATO și OSCE și care aspiră să devină membru al Uniunii Europene reprezintă, fără tăgadă, o tentativă de instaurare a unui regim autoritar prin suprimarea libertății de exprimare, a dreptului la libera și corecta informare a cetățenilor turci.

Jurnaliștii au fost arestați pentru că au înțeles să își facă meseria corect, să scrie despre fapte de corupție și despre abuzuri. Menirea jurnaliștilor este aceea de a spune adevărul. Rolul mass media în societate, mai ales într-o societate timorată și pusă sub opresiune, cum este cea a Turciei din aceste zile, îl reprezintă servirea interesului public și informarea corectă a cetățenilor. O presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Arestarea unui număr atât de mare de jurnaliști este o dovadă a politizării excesive și o încercare brutală de a transforma presa în instrument de propagandă a actualei conduceri a Turciei.
În acest context, un mare semnal de alarmă îl reprezintă și suspendarea mai multor licențe radio și tv.

Prin arestarea zecilor de jurnaliști sunt încălcate principiile fundamentale ale Tratatului Nord-Atlantic care se referă la respectarea principiilor democrației, libertății individuale și a literei legii, la păstrarea păcii și securității. Libertatea, concept promovat și apărat de NATO, este călcată pur și simplu în picioare.

De asemenea, Uniunea Europeană, la care Turcia a anunțat că dorește să adere, este întemeiată pe statul de drept. Dar ce stat de drept este acela care își arestează jurnaliștii pentru faptul că au ales să își facă în mod corect meseria? S-a dovedit din plin și încălcarea obiectivului principal al UE care se referă la promovarea și respectarea drepturilor omului. Ce drepturi ale omului le-au fost respectate acelor jurnaliști? Nici unul! Demnitatea umană, libertatea – inclusiv a presei și a jurnaliștilor, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, valorile intrinsece ale UE, au fost cu bună știință ignorate.

Noi, jurnaliștii semnatari ai acestui protest, vă cerem să folosiți de urgență toate prerogativele organismelor, instituțiilor și organizațiilor pe care le reprezentați pentru a cere Turciei respectarea tuturor principiilor și valorilor comune la care au aderat țările noastre.

Vă solicităm să interveniți ferm și de urgență pentru a cere eliberarea în cel mai scurt timp a tuturor jurnaliștilor turci, arestați la sfârșitul lunii iulie. Atentatul asupra democrației în Turcia trebuie să înceteze în cel mai scurt timp.

Jurnaliștii turci au dreptul la o viață demnă și la libertate. A cuvântului scris și rostit. Cetățenii Turciei, țară membră NATO și OSCE, au dreptul atât la securitate cât și la liberă informare, fără să li se aducă prejudicii impuse de cenzură.

Cristina Țopescu
Miruna Munteanu
Raluca Moianu
Geanina Corondan
Simona Popescu
Cornel Nistorescu
Mihai Colonelu
Florian Goldstein
Radu Buzăianu
Sorin Oancea
Sorin Avram
Dumitru Constantin

Apel inițiat de
Asociația pentru Jurnalism și Comunicare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.