Libertatea presei încălcată de Israel în Gaza

Curtea Supremă israeliană a respins un recurs formulat de Asociaţia Presei Străine (FPA) la Ierusalim, care cerea Israelului să autorizeze accesul independent al jurnaliştilor în Fâşia Gaza pentru a relata de la faţa locului despre războiul dintre armata israeliană şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, transmite agenţia EFE.

Potrivit FPA, instanţa israeliană a respins cererea printr-o hotărâre emisă luni şi a „recunoscut încălcarea libertăţii presei, dar a argumentat că restricţiile sunt justificate de raţiuni de securitate”.

Conform motivării hotărârii, „Curtea a acceptat afirmaţiile autorităţilor de apărare israeliene”, care au argumentat că „reporterii în Gaza sunt supuşi riscurilor din timp de război”, iar pe de altă parte relatările jurnaliştilor din teren „ar putea pune în pericol soldaţii, prin dezvăluirea poziţiilor trupelor”.

Asociaţia jurnaliştilor străini s-a declarat „dezamăgită de decizia tribunalului” israelian şi a remarcat faptul că în cele 95 de zile de când a început acest război armata israeliană a permis doar un acces „selectiv” al presei străine în Fâşia Gaza, numai pentru relatări „scurte şi bine controlate”.

De când a început războiul pe 7 octombrie, nici ziariştii locali şi nici cei străini nu au fost autorizaţi de armata israeliană să intre în Fâşia Gaza pentru a informa direct de acolo despre desfăşurarea conflictului. Singurele momente când presa a avut acces în enclava palestiniană au fost pentru acoperiri mediatice organizate de armata israeliană, exclusiv în locuri alese de aceasta din urmă – cum ar fi dezvăluirea unor tuneluri ale mişcării Hamas – şi fără libertate de mişcare pentru jurnalişti.

Numai jurnaliştii aflaţi în interiorul enclavei palestiniene pot oferi informaţii de la faţa locului, dar se lovesc de numeroase restricţii, precum tăierea comunicaţiilor, internetului şi electricităţii, plus pericolele specifice unei zone de război.

Cel puţin 79 de jurnalişti, majoritatea palestinieni, au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, în timp ce-şi desfăşurau activitatea pe teren sau în urma bombardamentelor asupra clădirilor unde se aflau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. pana si in Italia este instaurata cenzura (de mafie , care detine intr 55% [dovedit in Franta cu ancheta jurnalistica prin care au devoalat pe Berlusconi=alesul mafiei] pana la 65% din administratia tarii + pungasii mafioti eliberati si protejati) si nu ne mai plangem.
    odata ce vor fi translocati actualii teroristi si pepiniera teororista(5 ani de spalat creierul cu rahaturi religioase ..viitorul terorist) + demolarea tunelurilor spre tarile arabe(probabil nici egipenii nu stiu de tuneluri sub Egipt,folosit de teroristi) plus paza permanenta a plajei => nu vor mai fi razboaie in Israel in 100 ani!
    punct!
    nu mai e razboi acolo si valoarea euro/dolar -> leu se apreciaza!
    israelieni succes!

  2. Ati tacut ca pestii in acvariu cand serviciul secret al nazistului Zele arunca in aer masina condusa de o ziarista, femeie. Acum, degeaba va mai plangeti, v-ati compomis, nu va fi cineva impresionat de disparitia ziaristilor. Presa nu mai exista demult, decand este la cheremul lui Gyury, spaima padurii. Continuati, v-ati distrus singuri, pentru bani !

  3. La o conferință de presă în Qatar, duminică , Blinken a fost rugat să comenteze despre asasinarea jurnalistului Al Jazeera Hamza Dahdouh, care a fost ucis în Gaza într-un atac aerian israelian asupra unei mașini, împreună cu alți doi jurnaliști, inclusiv unul a murit.

    Întrebat de un reporter Al Jazeera dacă Statele Unite condamnă uciderea jurnaliştilor nevinovaţi, Blinken a răspuns:

    „Sunt profund întristat de pierderea greu de imaginat suferită de colegul tău Wael al-Dahdouh. Eu sunt părinte. Nu îmi pot imagina groaza prin care a trecut, nu o dată, ci de două ori. Aceasta este o tragedie de neconceput, la fel și, așa cum am spus, pentru mult prea mulți palestinieni, femei și copii nevinovați – civili, dar și jurnaliști, palestinieni sau nu.”

    S-a estimat că erau aproximativ 1.000 de jurnalişti care lucrează în Gaza înainte de 7 octombrie. Israelul a ucis acum peste 10% dintre ei. O vestă de presă în acest moment este o țintă, nu protecție.

  4. comicarii,ca si cum ar cere Asociaţia Presei Străine anchetarea mortii lui Prigojin

  5. adica au impiedicat niste sinucigasi entuziasti
    sa se duca la o moarte ASIGURATA,GARANTATA!

  6. Motivul pentru numărul mare de ținte și prejudiciul extins adus vieții civile din Gaza este utilizarea pe scară largă a unui sistem numit „Habsora” adică The Gospel sau „Evanghelia” în traducere, care este construit în mare parte pe inteligență artificială și poate „genera” ținte aproape automat la o rată care depășește cu mult ceea ce era posibil anterior. Acest sistem IA, așa cum este descris de un fost ofițer de informații, facilitează în esență o „fabrică de asasinare în masă”.
    Articolul se numește ‘A mass assassination factory’: Inside Israel’s calculated bombing of Gaza si il gasiti pe 972mag.

  7. vrajeala, daca jurnalistii vor sa intre in Fasie sau Malul de Vest sa o faca prin Egipt sau Iordania, in zona aia justitia israeliana nu are nicio jurisdictie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.