Licitaţie “Regalitatea Românească – Istorie şi valoare”

În 30 mai, la ora 19:00, va fi lansată Casa de licitații Historic, singura din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice și documentelor pe suport de hârtie. Prima licitaţie este intitulată Regalitate Românească – Istorie şi Valoare.

La 10 mai 1866, România alegea monarhia constituțională, proclamându-l pe Carol I ca Domn și Prinț al țării. Sub conducerea lui, România și-a câștigat la 1878 independența de stat, proclamându-se Regat la 26 martie 1881. Au urmat 66 de ani în care a fost construit statul român modern, în care s-au dezvoltat instituțiile politice și infrastructura economică și în care România și-a obținut, prin propriile puteri, locul meritat în familia națiunilor Europei. Cei patru regi : Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, cele patru regine: Elisabeta, Maria, Elena și Ana, sunt fiecare simbolul unei etape din istoria României.

Este propus un număr important de fotografii ale membrilor Casei Regale, volume semnate de reginele României sau cărţi despre România ale unor scriitori români şi străini, nume de rezonanţă istorică, câteva numere dn publicaţia Vulturul, dedicate monarhilor, dar şi imagini din Bucureştiul acelor timpuri sau portrete ale unor influenţi oameni politici din epocă.

Am selectat câteva dintre piesele oferite:

Regina Elisabeta, carte poștală Mandy, cu un text al reginei în limba română semnat și datat 1910. Valoare estimativă: 200 – 400 de euro. Suma adjudecată va fi donată integral Fundației ″Mereu Aproape″.

O altă carte poștală fotografică, cu semnătura olografă a reginei, realizată de atelierul Brand, din Sinaia, în 1910, o reprezintă pe Principesa Maria. Este estimată la 200 – 450 de euro (Preţ de pornire 150 de euro). Imaginea face parte dintr-o serie de mare calitate de popularizare a familiei regale. Rama este de epocă, din argint și lemn.

 

Elisabeta și Carol înaintea căsătoriei, fotografii din atelierul L. Haase, din Berlin, respectiv atelierul Le Jeune, Paris, cca. 1868, sunt estimate la 400 – 700 de euro (Preţ de pornire 250 de euro). Rama este din alamă argintată.

Regina Maria la castelul Bran este o altă carte poștală fotografică din 1925, cu semnătura olografă a reginei. Pe fața principală a piesei apare urarea de An Nou și semnătura olografă a reginei, iar pe revers regina a scris și semnat o bogată dedicație în care face referire la frumusețea Branului și a orașului Sinaia. Valoare estimativă: 250 – 450 (Preţ de pornire 150 de euro)

O carte poștală fotografică (200 – 400 de euro), din atelierul Eskenazy&Benvenisti o prezintă pe Regina Elisabeta, în 1913, şi intră în licitaţie la 100 de euro. Textul reginei amintește de un moment special, prima căsătorie dintre doi tineri nevăzători ocrotiți de așezământul Vatra Luminoasă din București organizat de suverană. Mulțumirile îi erau adresate marelui bijutier (furnizor al casei regale) Theodor Radivon. Rama este din metal cromat.

Venind dintr-un atelier necunoscut, o fotografie a Regelui Carol și a reginei Elisabeta la castelul Peleș din 1914 este estimată la 250 – 450 de euro.

Regele Carol I și regina Elisabeta la Palatul Regal, poartă marca atelierului Mandy, din București. Făcută în 1913, fotografia poartă semnătura olografă a reginei. Evaluată la 300 – 600 de euro. Regele Carol I, poartă uniforma de general de infanterie, într-o postură marțială.

 

Din acelaşi atelier, remarcăm fotografia Regele Carol I, în ținută marțială, cu semnătura olografă a regelui, intră în licitaţie la 500 de euro. Valoare estimativă: 1500 – 3000 de euro. Rama este din lemn, decorată cu o ghirlandă formată din elemente vegetale stilizate.

Apărut în revista Life, expus pe pianul din interiorul vilei lui Carol II din Estoril, volumul H. M. Queen Marie of Roumania, Ode to Roumania (2000 – 4000 de euro) a fost tipărit la Paris în 1923 şi are 85 file, 53 heliogravuri și o cromolitografie. Exemplarul oferit este numerotat – 3/100, cu un ex-libris Maude M. Monell. Legătură originală din piele, cu un chenar, titlu și stema României din aur, tranșa superioară este colorată cu roșu.

Marie Queen of Rumania, My Country a fost publicat la Londra, New York, Toronto în 1914, cu un portret al reginei și 16 planșe în afara textului, cu dedicația și semnătura reginei Maria pe pagina de gardă a lucrării. Legătură originală are stema regală imprimată în aur pe copertă. Valoare estimativă 250 – 400de euro.

Semnată tot de Regina Maria, The Story of My Life (1.500-3.000 de euro) a fost publicată, în trei volume, la Londra, Toronto, Melbourne şi Sydney la editura “Cassel and Company, Ltd”, în anii 1934-1936. Cu numeroase imagini în afara textului, toate volumele au semnătura olografă a reginei Maria a României. Legătură originală este din carton, fiecare volum având stema regală pe coperta anterioară.

Buletinul Instrucțiunii Publice 1865-1866, exemplar bibliofil, a fost realizat în 1867 de către librarul și legătorul de cărți Ion Buznea. Datorită susținerii politice a împăratului Napoleon al III-lea al Franței, România a obținut un pavilion separat la Expoziția Universală de la Paris din 1867. Ion Buznea a considerat de datoria lui de cetățean să contribuie cu mijloacele sale la reușita pavilionului românesc. Volumul cuprinde în spațiul șnitului imaginile principelui domnitor Carol, a stemei țării, harta României și semnătura „Ion Buznea relieur”. Realizatorul acestui exemplar unic și deosebit a fost recompensat de juriul Expoziției Universale prin acordarea unei medalii.

Preţ de pornire: 900 de euro. Valoare estimativă: 2500 – 5000 de euro.

Regina Maria la Cotroceni. Regina era fotografiată (atelierul Brand, București, 1909) în camera sa de argint de la palatul Cotroceni pe care a îndrăgit-o în mod deosebit. Fotografia poartă semnătura olografă a sa și o dedicație. Fotografia este reprodusă în lucrarea Maria a României. Portretul unei mari regine, Muzeul Național Peleș, vol. II, 2018, p. 47. Valoare estimativă: 800 – 1600 de euro.

Două fotgrafii ale Regelui Carol I și reginei Elisabeta, realizate de atelierul Duschek, respectiv atelierul Koch, în jurul anului 1870, sunt evaluate la 750 – 1500 de euro. Cele două fotografii oficiale sunt înrămate în splendide rame din bronz doré, susținute de o bază de marmură albă.

Familia regală la ceremonia de sfințire a bisericii Sf Nicolae din Iaşi apare într-o litografie a atelierului Chaland din 1904. Biserica era sfințită în cadrul unei ceremonii solemne în prezența suveranilor și a moștenitorilor tronului. Este una din puținele ipostaze cu familia regală în genunchi. Valoare estimativă: 300 – 600 de euro.

Regele Carol I şi regina Elisabeta, la castelul Foişor (valoare estimativă: 500 – 800 de euro) îi prezintă pe suverani, alături de principele moștenitor Rudolf al Imperiului Austro-Ungar și soția acestuia Stephanie de Belgia, la castelul Foișor din Sinaia, cu ocazia vizitei oficiale în România, în 1884. Regele Carol i-a oferit moștenitorului tronului Imperiului Austro-Ungar o primire călduroasă. Fotografia surprinde momentul vizitei la Sinaia, într-un moment de relaxare. Rama este din argint 800, decorată cu un motiv geometric și floral.

Mihai, principe moștenitor, împreună cu regina mamă Elena poartă semnătura olografă a reginei Elena. Realizată de atelierul Julietta, din București, în 1933, fotografia este estimate la 300 – 600 de euro. Cele două personaje apar într-o atitudine sobră și elegantă. Rama este din lemn aurit, decorată cu bogate motive geometrice în două registre.

Ultima participare publică a regelui Mihai I la 10 Mai 2014 este făcută de fotograf necunoscut şi are semnătura olografă a regelui. Regele Mihai I salută publicul din balconul Palatului Elisabeta. Preţ de pornire: 150 de euro.

Dintre cele câteva partituri muzicale propuse, am reţinut Un vals și două gavote, 1891-1900, dedicată regelui Carol I, reginei Elisabeta și principesei moștenitoare Maria de către muzicienii Carol Decker, Mihai Mărgăritescu și Constantin Dimitrescu. Mihai Mărgăritescu îi oferea exemplarul cu dedicația sa olografă, colonelului Bengescu. Valoare estimativă: 200 – 400 de euro

  1. Bachelin, Tableaux Anciens de la Galerie Charles I Roi de Roumanie este un catalog apărut îm 1898. Volumul reprezintă un exemplar deosebit al catalogului colecției de artă a regelui Carol I, întocmit de bibliotecarul regelui, Leon Bachelin, la inițiativa suveranului. Ediția cuprinde 74 de heliogravuri dintre care se detașează cele două cu portretele regelui și reginei. Pe fila care cuprinde heliogravura portretului reginei Elisabeta se află semnătura olografă a acesteia. Exemplarul face parte dintr-o ediție specială în care volumele erau legate cu coperta I și coperta IV în oglindă. Cotorul este din piele de vițel, împărțit în șase casete decorate cu motive vegetale stilizate. Valoare estimativă: 1000 – 3000 de euro

În amintirea întemeietorilor Casei Capșa este o plachetă din alamă argintată, gravată de Fr. Storck în 1912. Placheta marchează 60 de ani de activitate ai renumitei Case Capșa din București. Pe avers se află portretele celor patru fondatori iar pe revers planul central este ocupat cu o scenă alegorică. Valoare estimativă: 300 – 600 de euro

Medalia Carol I, domn al românilor este gravată de  W. Kullrich în 1871. Ea marca organizarea primului concurs de agricultură din județul Ilfov după venirea în țară a principelui domnitor Carol. Pe avers se află portretul în profil al tânărului principe, iar pe revers, o bogată ghirlandă alcătuită din elemente vegetale și animaliere delimitează planul central. Valoare estimativă: 300 – 600 de euro

O altă medalie este Exposition universelle internationale, gravată de J.C. Chaplain, la Paris în 1900. Medalia a fost oferită de organizatorii Expoziției Universale de la Paris din 1900 participantului român M.D. Staicovici în semn de distincție. Pe avers domină două figuri alegorice care simbolizează Știința și Cunoașterea, iar pe revers se află reprezentată Franța în toată splendoarea ei. Evaluată la 300 – 600 de euro.

Unul dintre cele mai scumpe loturi este un Album fotografic de epocă, 76 fotografii, estimat la 9000 – 15000 de euro. Cuprinde imagini ale regilor Carol I şi Elisabeta şi ale rudele lor germane, realizate în diverse ateliere fotografice, între 1866-1883. Dintre ele, 25 sunt semnate Franz Duschek şi 12, Carol Popp de Szathmary.

Fotografiile format „carte de visite” sunt păstrate într-un splendid album de epocă, realizat în manufactura Wirth Frères din Paris. Coperțile sunt din alamă patinată, îmbrăcate în catifea neagră, iar la exterior au aplicații sub forma unui decor vegetal stilizat traforat în lemn. Șnitul este aurit iar încuietorile sunt din alamă, decorate cu figuri vegetale. Planșele din carton sunt foarte bine păstrate și sunt prevăzute cu locașuri speciale pentru prinderea fotografiilor. Cotorul este îmbrăcat în piele de vițel. Albumul i-a aparținut Irinei Mavrocordat (născută Blaremberg), soția diplomatului Edgar Mavrocordat, reprezentantul diplomatic al României la Viena în 1916. Monograma sa decorează coperta principală a albumului.

Estimată la 7500 – 15000 de euro, Cartea-album Florica, apărută în 1926 în tiraj de lux, conţine versuri Ion Pillat şi heliogravuri de Ștefan Popescu

Cartea-album face parte dintr-un tiraj de lux alcătuit doar din trei exemplare realizate pe o hârtie specială olandeză Dubbel Olifants Vergé van Gelder Zonen. Meșterii editurii Cultura Națională din București au realizat lucrarea între 1 iunie şi 29 decembrie 1926. Versurile sunt scrise de Ion Pillat (1891-1945), a cărui mamă, Maria Brătianu, era una dintre fiicele omului politic liberal Ion C. Brătianu. Poetul și-a petrecut o parte din copilărie la reședința bunicilor săi materni de la Florica, leagănul dinastiei Brătianu, de care a rămas profund legat toată viața. În semn de atașament față de frumusețea domeniului de pe valea Argeșului, a conceput și realizat această lucrare de excepție. Pictorul Ștefan Popescu semnează ilustrațiile splendide care însoțesc textele, realizate sub forma unor heliogravuri. Exemplarul, care conține semnăturile olografe ale celor doi autori, poetul și pictorul, are coperțile din lemn îmbrăcat în piele.

Hommage de la Roumanie a Ferdinand le Grand este un exemplar numerotat, nr. 17, cu o însemnare și autograful reginei Maria. Volumul este îmbrăcat în catifea cu aplicații metalice dispuse în compoziție centru-colț, elementele de orfevrărie au fost realizate de M. Veaugeois, semnătura acestuia poate fi citită pe ambele închizători, lucrarea conține și un semn de carte cu cifrul reginei Maria din metal, tranșa superioară aurită. Valoare estimativă: 5000 – 7000 de euro

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.