(VIDEO) Proteste în Turcia după prăbușirea lirei

Proteste  la Ankara și Istanbul după prăbușirea lirei turcești.

Manifestanții au cerut demisia guvernului turc și înlăturarea Partidului Justiției și Dezvoltarii, al lui Recep Erdogan, aflat la guvernare.

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării să răspundă în fața poporului”.

 

Lira turcească a suferit una dintre cele mai grave scăderi de la criza monetară din urmă cu trei ani după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lăudat o recentă reducere a ratelor dobânzilor şi a declarat că ţara se află într-un „război economic pentru independenţă”, transmite Financial Times.

Moneda, care a scăzut anul acesta cu aproape 40% prin raport cu dolarul american, a înregistrat o scădere de 8,8% şi a străpuns bariera simbolică de 12 lire per dolar, în contextul în care Erdogan a folosit un discurs combativ pentru a-şi expune viziunea asupra economiei ţării.

La un moment dat, declinul de marţi a ajuns la cel mai grav nivel din august 2018, când Turcia se confrunta cu o criză monetară. Recent, scăderea atingea circa 7%.

„Seamănă cu un film de groază”, spune Enver Erkan, analist al Terra Investment din Istanbul, adăugând că este greu de prognozat cât va mai scădea moneda, având în vedere că autorităţile par dispuse să observe declinul.

Erdogan, cunoscut oponent al ratelor mari ale dobânzilor, a declarat vineri seara că este „mulţumit” după ce banca centrală a redus ratele pentru a treia lună consecutivă, în pofida avertizărilor economiştilor, conform cărora decizia ar alimenta inflaţia, care deja ajunge la o rată anuală de 20% şi nu oferă niciun semn că s-ar opri din a destabiliza ţara.

Pictând un peisaj al unei conspiraţii globale ce vrea să subjuge Turcia, Erdogan a declarat că ţara nu va ceda în faţa economiştilor, „oportuniştilor” şi „acrobaţilor financiari la nivel global” care cer majorarea ratelor dobânzilor.

Guvernul prioritizează creşterea, adaugă preşedintele turc, cu ţelul de a încuraja investiţiile, producţia, exporturile şi forţa de muncă.

„De aceea nu acordăm atenţie vociferărilor lansate de pesimişti. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi susţinerea poporului vom ieşi victorioşi în urma acestui război economic pentru independenţă”, susţine Erdogan.

El a comparat chinurile actuale cu cele din perioada în care naţiunea a luptat împotriva cotropitorilor străini în urma Primului Război Mondial, care a culminat cu naşterea republicii în 1923.

Semih Tumen, fost viceguvernator al băncii centrale din Turcia şi unul dintre oficialii de top concediaţi de Erdogan luna trecută, a vorbit în spaţiul public pentru prima dată de când a fost demis şi l-a rugat pe preşedinte să „renunţe la acest experiment iraţional care nu are nicio şansă de a reuşi”.

„Trebuie să ne întoarcem imediat la politici de calitate înaltă care vor proteja valoarea lirei şi bunăstarea poporului turc”, a scris Tumen pe Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Inflație 20%? Păi noi avem deja aproape 10% și crește. Ce credeți că se va întâmpla după majorările de pensii etc.?

    Și la noi dobânda BNR e mult sub inflație, la fel ca în Turcia. Devalorizarea leului e iminentă. Pe la sfârșitul anului viitor pulimea va schelălăi văzându-se mai săracă decât azi, dar cu venituri dublate de inflație! Iar când „indexările” vor continua, devenim iar milionari, ca acum 25 de ani. Țara lui Dorel… ?

  2. Asa este cand unii populisti se dau mai mari decat sunt. Ma e unul al Ungariei,care acum se da victima. Prostirea nu ,erge la nesfarsit.

  3. Nu m-așteptam ca proiectul Turcia să fie lăsat baltă sau a fost de atît de scurt.

  4. @vox clamantis in deserto – inflatia preturilor la producator in Germanica, „motorul” Europei, 18.4% de la an la an. Din pacate la noi romanii sunt preocupati de circul ieftin de la TV, din politica, din sanatate, si alte capete de afis care in trecut prindeau doar la consumatorii de Dan Diaconescu in Direct, acum sunt pe toate posturile. Informatiile de afara sunt mult mai grave decat ce mai rasufla pe la noi prin presa odata pe saptamana. Un cunoscut cu o mica afacere de productie imi spunea ca de vreo 2 luni, materia prima, importata din Bulgaria, e cu 80% mai scumpa in domeniul lui. Nemtii au inchis fabrici de azotat pentru agricultura si CO2 pentru industria alimentara din cauza preturilor la gaz. Chinezii au ajuns sa dea 384$ pe tona de carbune si au ajuns sa arda haine SH cumparate la kg si coceni de porumb, iar carburantii rationalizati, 100RMB sau 200RMB maxim la statie (adica vreo 15 sau 30L)… plus fabrici inchise ca n-au curent. Daca ei care produc cam tot, si europa importa multe produse nefinite pentru industrie, nu-si permit, ce crezi ca o sa fie la noi, care avem mai mult o economie de consum. „Licuriciu” e pe punctul sa importe 40% din necesarul de gaz lichefiat din Rusia, ca sa produca fertilizatori pentru agricultura nationala, din cauza ordonantelor date de Biden.

  5. De pe un forum:
    Germanii o lungesc cu datul submarinelor.
    Americanii nu le vînd nimic.
    Caută să cumpere F-16A la mâna a doua din Danemarca pt a înlocui Block-30 și F-4.

  6. @caca maca spune:
    23 noiembrie 2021 la 14:59

    „Asa este cand unii populisti se dau mai mari decat sunt. Ma e unul al Ungariei”
    Si culmea, exact Ungaria are rezervoarele de gaz pline si curent asigurat. Si exact in tara cacateiilor de tine laudati sunt probleme tot mai mari. De ex. in RO.
    As aca mai lasa lozincile pe care ti le-au bagat in cap si priveste cifrele. Ungurii nu vor tremura la iarna iar preturile lor la energia de orice fel sunt sub preturile din Romania la salarii si pensii mai mari.

  7. Hmmm.. Și dacă protestează,. urcă cursul lirei ?? Cum cred ei că distrugând mai mult pot reface ceea ce au distrus deja ?? Nu le dă prin cap că poate prin altă organizare și muncă eficientă, pot face treaba ??

  8. Totul se face cu intenție, nimic nu-i întâmplător.
    Populimea de rând trebuie să fie săracă, prea își permiteau lăfăială

  9. cinci ani lira turceasca s-a devalorizat cu doua treimi. Cam cum ar fi la noi 15lei/E.
    Asa se intampla in regimurile totalitare, influentate de rusi.
    Acum, a fost adus PSD si la noi. Oare ajungem la 6-7lei/E??
    Spunea cineva, fiecare popor isi merita conducatorii…

  10. Nu-i chiar asa bacsi ,,Mare Urs,,..Mai iesi bre vere din padure de poate pricepi ceva.Lumea s-a schimbat,bre.Nu mai tine sa bati tarusi pe dealuri si paduri si sa spui ca asta e ,,tinutul,,meu sau al tau.Bas nereye giderese ,ayak da oraya gider.Unde merge capul , acolo merg si picioarele.Adica oamenii urmeaza conducatorii lor indiferent de directia unde merg ei.Esek hosaftan ne anlar? Ce intelege magarul din compot? Dupa spusa unu-i clasic urecheat care ,,rumega,,in direct..Ghinion.

  11. Asa se intampla cand iesi din rand si nu asculti de linia Partidului Mondialist Transnational: economia raceste si face temperatura.
    C-asa-i in tenis.
    Daca esti cuminte si joci cum ti se canta, nu patesti nimic si poti sa te imprumuti pana la Luna si inapoi, Standard & Poor’s te va declara solvabil oricum.

  12. Pesedeii vor produce același efect în România. 7-8 lei/euro, foarte curând. Ca să se bucure pensionărimea ?

  13. In fapt, desi economia Turciei este in crestere, inflatia este generata de tiparirea de bani fara acoperire de catre Banca Turciei, la ordinul presedintelui. Bineinteles ca scaderea drastica a dobanzilor bancare , generata tot de Erdogan, indirect prin Banca nationala a dus la invazia de bani pe piata.
    De ce tipareste bani ?
    Pentru ca are nevoie sa-si sustina financiar expeditiile militare din Siria, Libia si Sudan. Ca sa nu mai vorbesc de canalul Istanbul.
    Plapuma scurta si lipsa de empatie fata de poporul ale carui economii le dijmuieste prin excedentul de bancnote fara acoperire, au dus la situatia asta. Nu a fost nevoie sa intervina nimeni din afara.
    Mai informati-va fratilor si nu va mai injurati intre voi !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.