Lituania avertizează asupra riscului apariției unui conflict înghețat în Crimeea

Acțiunea Rusiei din Crimeea ar putea conduce la apariția unui conflict înghețat, a avertizat luni președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, referitor la conflictele secesioniste rămase fără soluție politică, mai ales în anumite state din fosta URSS, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Există un risc important ca un nou conflict înghețat să apară în lume, în Crimeea”, a declarat Grybauskaite pentru presă, la Vilnius.

Criza „poate avea consecințe grave pentru securitatea din întreaga regiune”, a explicat ea, apreciind că „problema sancțiunilor (împotriva Rusiei) este prematură”. Acțiunea Rusiei din 2008 din două regiuni separatiste ale Georgiei — Abhazia și Osetia de Sud — a condus la apariția unui astfel de conflict înghețat.

Lituania, care a asigurat în a doua jumătate a lui 2013 președinția semestrială a Uniunii Europene, a jucat un rol important în încercarea de a obține semnarea Acordului de asociere parafat de Ucraina, pe care președintele Viktor Ianukovici l-a respins în cele din urmă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius în noiembrie.

AFP amintește că Lituania, asemeni celorlalte două state baltice, Letonia și Estonia, s-a desprins de fosta Uniune Sovietică în 1991, după cinci decenii de regim comunist, și s-a alăturat Uniunii Europene și NATO în 2004.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.