Liviu Antonesei: Jumătatea norocoasă a Europei

Fascismul face un pas înapoi

Cum știu cei care mă cunosc, nu mă uit la televizor de aproape nouă ani. Cînd fac vreo excepție, extrem de rar, nu deschid giganticul meu smart TV, ci caut o emisiune transmisă online. Azi, am făcut o excepție ca să-l ascult pe Ficus cum ne anunță „relaxarea” de după 15 mai. Dar vorba lui, nu despre relaxare va fi vorba, doar că parte din binele pe care a pretins statul să ni-l facă cu de-a sila, va trebui să ni-l asigurăm singuri, cum e normal la ființele mature, chiar și nevaccinate. Încercînd să adopte un ton cald, cu șansele de succes pe care le cunoaște, a vorbit vorbe, a spus în fapt chestiuni tehnice despre care putea vorbi la fel de bine Pînză de Corabie, ca șef executiv al stării de urgență sau, poate, mai potrivit Minte Oblică, că doar erau chestiuni sanitare, nu de politică externă! Dar mă rog, a vrut el să vorbească și a vorbit! În ce mă privește, sînt două lucruri demne de interes. Primul este că, după două luni de la intrarea în vigoare, discriminarea fascistă pe criterii de vîrstă dispare de pe 15 mai. A doua că dispare declarația pe proprie răspundere pentru deplasările în interiorul localității de domiciliu. Bun, asta nu era atît o chestie fascistă, cît numai o tîmpenie birocratică, care sper să ajungă în iadul hîrțoagelor, dacă așa ceva există. Dar rămîn în continuare necesare declarațiile pentru deplasările între localități. Altă tîmpenie, dar nici o birocrație nu se desparte ușor de o hîrtie de ea inventată…

Pe mine, libertățile și restricțiile ce vor intra în vigoare de pe 15 mai mă lasă rece. Cum mie îmi place să stau în casă, nu m-a deranjat această măsură cît a funcționat ca recomandare, adică o săptămînă. După care a urmat proclamarea, mai întîi de președinte, apoi de Pînză de Corabie prin ordonanță militară, a discriminării fasciste pe criterii de vîrstă. Este singurul lucru care m-a deranjat. Nimeni nu și-a cerut scuze pentru acest arest la domiciliu discriminatoriu și ilegal. Faptul că de vineri voi putea ieși la orice oră nu mă mai poate bucura, rușinea stigmatizării rămîne încrustată în mine și nu o voi uita, nici ierta vreodată. Așa stau lucrurile. Prin urmare, pe 15, nu mă voi repezi entuziast pe străzi, cum vor proceda cei mai mulți dintre concitadini, ci voi rămîne acasă. Nu doar ca să mă auto-protejez de aglomerațiile care inevitabil se vor produce, ci și într-un fel de protest. Nu voi ieși în ziua dictată de Ficus și acoliții săi, ci o zi după, pentru că așa aleg eu!

Masca va fi obligatorie? Ei și? Eu am purtat-o mereu, m-am și obișnuit atît de mult cu ea încît nici nu mă mai vedeam fără! E drept, cînd văd în jurul meu numai mascați, am senzația că trăiesc într-o lume post-apocaliptică sau că joc într-o distopie întrupată. Iar pe cei fără măști îi privesc cu suspiciune, mă gîndesc că fie vor să „zădărnicească” – de unde naiba au luat cuvîntul ăsta? -, fie că beneficiază de vreun exces de imunitate. Dar poate că așa este! Dacă sîntem într-o lune post-apocaliptică, dacă a căpătat corp vreo distopie gîndită de vreun autor de SF…

Jumătatea norocoasă a Europei..

Da, cel puțin cu prilejul acestei pandemii, Europa de Est pare să fi tras lozul cîștigător. Cifrele referitoare la numărul de infectați – care pot fi totuși afectate de numărul relativ mai mic de testări în unele din aceste țări -, dar mai ales cele privind decesele înregistrate sînt ridicol de mici prin comparație cu cele din partea vestică a continentului. De altfel, numărul deceselor este supraevaluat, toate statele europene, mai puțin Germania, au aplicat metodologia „recomandată” de OMS, care amalgama morții de COVID 19 cu cei al căror deces a fost provocat de bolile lor vechi și cronice. De asemenea, este necesară prudență în privința cifrelor raportate de o parte din statele ex-sovietice. Unele, precum Belarus n-au recunoscut nici pînă acum, existența unei epidemii, altele, Rusia și Ucraina, au recunoscut cu foarte mare întîrziere că exista o problemă sanitară pe teritoriul lor. Cu toate aceste precauții, cifrele rămîn ridicol de mici comparativ cu cele din Vest și din alte spații geografice ale lumii, peste Ocean, de pildă. Nu poți să nu te întrebi atunci de ce a fost închisă Europa de Est, de ce a fost arestată la domiciliu și de ce și-a autosabotat economia. Probabil din solidaritate europeană, că alt motiv este greu de găsit! Suedia, ca să dau un exemplu european, nu a trecut de faza recomandărilor și rezultatele sînt foarte departe de cele înregistrate în Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și chiar Germania. Fără să închidă școlile, fără să-și blocheze economia. E ceva straniu aici? Nu, nu cred. Am mai comentat cei trei factori, stabiliți prin cercetări serioase, care par să-i fi favorizat pe est-europeni în lupta cu virusul – conformația specială a celulelor aparatului respirator, datorată climei reci, care face dificilă sarcina virusului de a se prinde de respectivele celule; vaccinarea BCG obligatorie în Est în vremea comunismului, în unele țări pînă prin 2000; rolul blocant al nicotinei, care pune un fel de barieră în calea virusului – și se știe că în Est proporția fumătorilor în ansamblul populației este mult mai mare decît în Vest. Prin urmare, pot repeta că sînt mîndru că sînt est-european, vaccinat BCG și fumător! Și mai este ceva care mi-a spus prietenul Valentin Feyns, medic de profesie, cu practică și în România și în State, ceva la care mă gîndesc de atunci – dacă nu cumva experiența dură a populațiilor din această parte a Europei, nu doar din timpul comunismului, i și istorică, le-a dotat cu o imunitate biologică și socială generală mai mare decît cea a populațiilor mai răsfățate de soartă, de istorie… De fapt, Valentin e doctor în chimie, cum mă avertizează, dar asta nu dăunează intuiției sale, nici eu nu sînt medic!

În încheierea acestui capitol, postez un grafic realizat de Dan Chiriac, în urma analizei datelor privind numărul deceselor atribuite coronavirusului în toate statele Europei de Est. Este vorba despre numărul de decese la 1 milion de locuitori. Sînt datele din 11 mai 2020, ora 11 și 11 minute. Ce bine și-a ales data și ora!

Trei zile de anomie

Datorită înțelepciunii deja proverbiale a lui Lucovid Mandolină și a bandei sale guvernamentale, de vineri pînă luni ne vom bucura de trei zile de anomie, vom ieși joi la ora 24 din legea stării de urgență și abia de luni va putea funcționa cea a stării de alertă. Bun, dar de ce? Pentru că înțeleptul guvern n-a fost în stare să trimită la timp proiectul de lege! Iar, în conformitate cu Constituția, nici un proiect de lege nu poate deveni lege în mai puțin de trei zile, pentru că sînt niște proceduri de parcurs, discutarea în comisiile camerelor, votul în plenul celor două camere, promulgarea de către președinte. Aș spune că parlamentarii, cei de la Senat pînă acum cînd scriu, s-au mobilizat bine, au adoptat proiectul, cu modificări care vor fi sau nu aprobate de Camera Deputaților, care este decizională. Puterea susține că unele din amendamentele adoptate de prima cameră ar exagera nivelul de liberalizare pentru momentul actual al epidemiei. Se poate, asta înseamnă că va crește rolul CD în adoptarea celei mai bune legi posibile, de asta și e decizională. În principiu, Parlamentul și-ar putea termina treaba mîine seară (miercuri seară). Dar în cele trei zile de suspendare a legii de urgență/ de alertă vom fi în anomie completă? Nu, vom funcționa în condiții normale, de care n-am avut parte de două luni, sub protecția Constituției… Totul se află în responsabilitatea noastră – ne vom proteja singuri și tot singuri vom avea grijă de cei din jurul nostru. Ar putea fi cele mai frumoase zile din viața noastră, cum ar putea fi și cele mai dramatice. Dar asta depinde de noi, nu de politruci, nu de stat, nu de făcătorii de bine cu anasîna!

De e era nevoie de legea asta acum? Starea de alertă este cuprinsă în legea din 2004? Da, doar că acolo nu este prinsă decît situația actelor de terorism sau amenințarea unor acte de terorism. Înțeleg acum că lighioanele astea chinezești măcar nu sînt teroriști!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. Pare ca o sa trebuiasca masca la intalnirea cu mincinosii si laudarosii politicieni si dopuri pentru a nu-i auzi ce scot pe gaura gurii! Cat despre manusi, sa le foloseasca ei cand fura sa nu lase amprente anchetatorilor!

  2. Glisând un pic, credeți că pe Taitanic , că așa se chiamă acuma vasul, când se scufunda și au salvat în preferențial femeile și copii au acționat fascistoid? Sunt afectat că sărbătoarea Craciunului, de ziua nepoatei, de ziua fetei nu am fost la Timișoara, că de ziua soției nu a venit fata cu nepoții și ginerele la Sibiu, dar vorbim des la telefon. Nu uit anii 50 cănd fratele lui tata era la canal, sora și cumnatul șomeri în Sibiu, dar norocoși că pecând de la moșia și locul de muncă din Banat au scăpat de deportarea din Bărăgan, de spaimele lui tata, judecător niciodată mambru de PCR, că pe bunicul îl vor baga la închisoare din cauza cotelor. Scrisori și cărți postale era comunicarea. Și telegramă la deces. Dar nu i-am auzit în cele câteva zile de vară când se întâlnea familia sâ vorbească de rău țara sau neamul românesc. Nu înțelegeam de ce la Orașul Stalin îi spun Brașov sau Kronstat. Se cântau romanțe se recita din Tit Luviu, Catilinare, Cicero, ramase din liceu, se citea din Ardealul lui N. Bălcescu. Ș d fi avut legitimitate să cârtească , bărbații luptaseră pe front, pierduseră agoniseala. Traiam în două incăperi chirie cu bunicul după mamă, mobilă improvizată cu apă în curte. Ne spalam la lighean. Dar în pozele de aunci ce oameni distinși, ce oameni eleganți. Curios cât au muncit ei vinovați că au crescut în regimul burghezo mișietesc rezistat socialismul și România a crescut. S-au pensionat la jumatea anilor 70. A venit generația mea. După cinci ani nu mai era mâncare, căldură benzină. De unde atâta venin, de unde atâta ură, de unde atât dispreț, de ce scriem numai de rău și numai despre urâtul și imbecii de la putere. De ce atâta dezbinare din partea noastră pigmei față de ei.

  3. EMILE : Daca esti beneficiar de pensie speciala ( de hot , adica ) , intelegi de unde vine ura si dispretul ! O mare parte ! P S – iNTELEGI asta si daca nu esti beneficiar de pensie speciala ( de hot , adica ) ! Este atit de simplu … asta daca esti de buna credinta !

  4. @Conu Jorj Ati uitat sa mentionati salariile speciale ale bugetarilor.

  5. Mulțumesc frumos, încerc și eu să mă lămuresc mai întîi pe kine prin ce trece. Dacă este de folos și altora, cu atît mai bine.

  6. @) Emile
    Mulțumesc frumos pentru amintiri. Dacă vă imaginați că scriu cu scriu critic forte critic, cu plăcere, vă înșelați. Dar cum aș putea scrie altfel în situația în care ne țin nemernicii ăștia. Și arătați-mi locul unde am scris rău/ urît despre țară. Eu cred că Tudor avea dreptate: Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.