Lovitură pentru Tudorel Toader  

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marți, că declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind ancheta Belina, au afectat sistemul judiciar, potrivit unor surse judiciare. Inițial, Inspecția Judiciară a stabilit contrariul.

Plenul CSM a decis că declarațiile ministrului Justiției, potrivit cărora legalitatea hotărârilor de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul, referindu-se la ancheta în dosarul Belina, au declarat surse judiciare. Solicitarea a fost înaintată de către conducerea DNA.

La începutul lunii noiembrie, inspectorii judiciari au finalizat raportul în cazul declaraţiilor ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la dosarul Belina, din conţinutul documentului reieşind că demnitarul nu a încălcat independenţa sistemului judiciar, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din sistem.

Sesizarea a fost făcută de procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivând că prin declarațiile lui, ministrul Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

„Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, se arăta în susţinerea cererii adresate CSM.

În ceea ce priveşte problema de drept invocată de Tudorel Toader, şi anume că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ, DNA a precizat că aceasta a fost tranşată definitiv de către Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că „fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu”.

Totodată, Direcţia Naţională Anticorupţie spune că, în ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă, şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

„Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalităţii catelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a declarat ministrul Justiţiei, la începutul lunii noiembrie.

Fostul vicepremierul, Sevil Shhaideh, este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, în care DNA a cerut Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Solicitarea a fost respinsă de parlamentari.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

DNA îi acuză pe cei doi foști miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Gresit, lovitura pentru Slugarel, acest activist comunist cu fata caracteristica, cu Stefan Gheorghiu la baza pregatirii lui. Daca si-a bagat beizadeaua, absolvent de particulara ca asistent la Universitatea Iasi, desi plodul este tomnatic rau pentru post si pentru el a siluit regulamentele universitatii, acum trebuie sa cante cum ii canta gasca de infractori grupata in jurul infractorului condamnat definitiv Dragnea. Bravo, ministrul justitiei este in Romania prietenul borfasilor. Nu m-ar mira ca Slugarel sa le acorde si asistenta juridica.

  2. In dosarul Belina e vorba de un furt din proprietatea publica a Romaniei,ca si cum ar fi fost furat de ex., parcul Herastr..pardon,Regele Mihai I, pe persoana fizica,pentru cei care pricep mai greu !Orice roman se putea adresa justitiei,orice procuror patriot se putea autosesiza,nu trebuia Agamita Dandanache aka Titi Toader sa isi dea cu presupusul!Daca escrocii politici nu inteleg sa-i respecte pe romani si Constitutia,va fi din ce in ce mai rau pentru escroci!Nu numai justitia face dreptate,de multe ori evenimentele istorice neprevazute si imposibil de anticipat….

  3. Sustinatorii de PSD au demisinoat de pe forum?!
    Unde sunteti, sustinatorilor de hoti si penali?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.