Măgarul lui Buridan se numește ELCEN

Este binecunoscută povestirea lui Jean Buridan, filozof francez din sec. XIV, în care descrie cum un măgar înfometat așezat la distanță egală între două găleți cu grăunțe a murit de foame pentru că nu s-a hotărât din care găleată să înceapă. Paradoxul morții măgarului șovăitor în mijlocul abundenței resurselor este inspirat din gândirea lui Aristotel și poartă denumirea de „măgarul lui Buridan”.

Până în zilele noastre, numele măgarului a reprezentat o enigmă. Iată, însă, că bălmăjeala judiciară și operațională a trei hrăpăreți practicieni în insolvență a făcut să se scuture praful de pe această fabulă cu tâlc, învățămintele devenind actuale și determinând ca astăzi să fie identificat eroului nefericit al eșecului nemotivat: măgarul lui Buridan are numele ELCEN.

ELCEN, prin reprezentanții săi legali, și-a pus ochelarii VR de măgar și trăiește într-o realitate augmentată în care nu are capacitatea de a distinge între alternativele reale și cele imaginare. Prin urmare, paralizat între opțiunile generate de program, total depășit în calitatea sa de conducător al procedurii de insolvență a RADET (companie care generează 75% din cifra de afaceri a ELCEN), se întinde epuizat la pământ.

Necrofagii au făcut un plan de tranșat măgarul. Doi practicieni din insolvența vor să-și umfle burdihanele din aplicarea comisionului de 2,75% asupra compensării legale a datoriilor publice (recuperarea TVA din falimentul RADET) și din aplicarea unei ordonațe de urgență (darea în plată a activelor profitabile din domeniul energetic) care prevede că active deținute de companii ale statului român vor fi date în plată statului român contra datorii deținute de statul român.

Iată cum procedează:

Primul pas, Decizia ANRE 1228/28.06.2019 prin care activele respective devin profitabile prin utilizarea surplusului de numerar rezultat din plafonarea prețului gazelor necesare încălzirii populației la 68 lei/mwh simultan cu majorarea prețului la gigacalorie și a bonusului de cogenerare pentru CET-uri.

Pasul doi, concentrare pe falimentarea definitiva a RADET, pentru a obține restituirea de la stat a TVA-ului aferent facturii istorice neîncasate a ELCEN fata de Radet (in valoare de 3,7 mld lei), precum si o ajustare a impozitului pe profit, prin reportarea pierderii sumei de 3,7 mld lei si trecerea sa pe cheltuieli deductibile; din aceasta operatiune pur contabila. Ignorând riscul de a lăsa cei 1,2 mil de bucuresteni fara apa calda si caldura la iarna, ca urmare a falimentului Radet, cei de la Elcen spera sa obtina cca 526 mil lei; precizez ca falimentul Radet este, în prezent, suspendat, in asteptarea judecarii apelului la hotarirea judecatorului sindic; in cazul destul de probabil al admiterii apelului, suma reprezentand tva de rambursat si ajustare impozit (526 mil lei) va fi devenit o suma necuvenita si, deci, va fi restituita statului; din acest motiv, ne intrebam cum poate fi o asemenea manevra apta sa realizeze un plan de reroganizare?

Pasul trei realizat pe jumătate în urma publicării OUG… o reprezintă vanzarea (darea în plată) activelor (CET-urile) Elcen cu suma de cca 1,4 mld lei – valoarea de piață (din care 2,75% este onorariul administratorului judiciar); precizez ca, in urma cu un an, aceste active au fost încercate la a fi vândute la 0,9 mld lei – valoarea de lichidare; in conditiile in care durata tehnică de funcționare a acestor active s-a diminuat drastic si ca, in plus, din 2021 ies din schema de acordare a bonusului de co-generare achitat anual de Guvern (cca 100 ml euro), Așadar, mutarea activelor cu preț substanțial majorat dintr-un buzunar al statului în altul prin aplicarea OUG va costa contribuabilul 2,75% din valoare..

Pasul patru, proces contra Primariei generale pentru recuperarea sumei de 3,7 mld lei datorati de Radet; cat se poate de hilar este ca propuitorului planului estimeaza el insusi ca acest proces va dura intre 10 si 12 ani (???!);

Asta e tot. Nimic despre fuziune, nimic despre investitii si retehnologizare, nimic despre legatura indestructibila dintre Elcen si Radet – care da peste 75% din cifra de afaceri a Elcen (peste 50% direct, diferența fiind bonusul de cogenerare încasat ca urmare a termoficării). Nimic despre fonduri nerambursabile, POIM pentru producție de energie în cogenerare și termoficare. Despre toate ordinele și ordonanțele ignorate în planul inițial. Just business.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. CET-urile (centrale electro-termice) au fost proiectate sa fie un mecanism unitar. Dar smecherii de dupa revolutie au adoptat o metoda (golanie) de facut bani repede in detrimentul Romaniei(intregii pupulatii). Au rupt in bucati toate firmele, fabricile, uzinele.Si ori le-au vandut pe bucati sau le-au falimentat si tot la fier vechi au ajuns.RADET si ELCEN trebuie sa fie o singura firma. Si daca nu ar avea profit si ar fi pe zero, dar ar functiona ar tine Bucurestiul cu apa calda si caldura si gata. Asa este si cu CFR-ul, transportul pe calea ferata fiind cel mai economic dupa transportul pe apa. Acolo au fost diviziile L, Marfa, si Persoane. L= se ocupa de linii si infrastructura. transp. de persoane nicaieri nu este rentabil dar este un serviciu social (duce muncitorii la lucru, sau copii la scoala) si este intretinut din profitul transportului de marfa.Energia, transporturile mari gen CFR, poduri, resursele energetice, trebuie sa fie ale statului pentru ca sunt STRAQTEGICE. Ce faceti daca vine un razboi si toate astea sunt cumparate de firme ale adversarului? etc….etc…Si toate astea pt. ca traim de 30 de ani in haos, nu avem un proiect de tara, nu avem un plan,,

  2. 22 Mai 2018: „Un nou administrator judiciar la ELCEN / Consilier general PNL: E foarte ciudată insistența statului de a schimba administratorul judiciar înainte de depunerea planului de reorganizare.
    Tribunalul București a aprobat luni schimbarea administratorului judiciar al producătorului de energie termică și electrică ELCEN, societate aflată în insolvență. Astfel, în locul KPMG Restructuring SPRL a fost numit în calitate de administrator judiciar practicianul Sierra Quadrant SPRL – Filiala București, desemnat de Adunarea Creditorilor.
    Cătălin Deaconescu, consilier general PNL al Municipiului București, consideră că e ciudată această schimbare, care ar fi fost făcută la insistența ANAF, unul dintre principalii creditori ai ELCEN. Deaconescu spune că ar exista INTERESE pentru lichidarea ELCEN în vederea valorificării imobiliare ale unor active.

    Schimbarea a fost făcută cu 1 zi înainte de Termenul depunerii Planului de reorganizare al Elcen, societate aflată în insolvență din septembrie 2016.

    „Ieri judecătorul sindic a hotarat, la insistentele ANAF, schimbarea administratorului special de la ELCEN. Astfel, KPMG a fost înlocuită cu Sierra Quadrant, o societate din Bacau. Si pe un Onorariu de 3 ori mai mare!
    E foarte ciudata insistenta statului, prin ANAF, de a schimba administratorul judiciar inainte de depunerea planului de reorganizare, in momentul in care Primaria si Consiliul General aprobasera de principiu principalele masuri de reorganizare a RADET si ELCEN. Masuri prin care ANAF isi încasa sumele restante de la ambele societati!
    Sper sa nu fie adevarate zvonurile care vorbesc despre dorinta unora de a lichida ELCEN pentru a putea valorifica imobiliar o parte din activele societatii!”, a scris Cătălin Deaconescu pe Facebook.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.