Sărbătoare simbolică în Justiţie

Lia Savonea, președintele CSM, precizează, într-un mesaj transmis de Ziua Justiției, că sistemul se află într-o perioadă de frământări și căutări, iar magistrații au datoria de a contribui la regăsirea echilibrului și la garantarea respectării legii.
„Începând cu anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie „Ziua Justiţiei”, simbol al unităţii profesioniştilor dreptului, având ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie şi, totodată, un bun moment de cugetare şi reflecţie asupra justiţiei ca serviciu public în slujba cetăţeanului. O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiţiei şi tuturor celor care, prin contribuţia lor profesională, o slujesc şi o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate şi toţi profesioniştii dreptului de a conştientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii”, a tranmis Lia Savonea, printr-un comunicat.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, independenţa justiţiei conferită la nivel constituţional atrage responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi „obligaţia morală a unităţii corpului profesional al magistraţilor în vederea garantării acestei valori fundamentale, pentru protejarea tuturor cetăţenilor în faţa oricărei forme de arbitrariu”.
„Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământari şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei. Doresc pe această cale să felicit toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice”, mai subliniază Savonea.
Totodată, aceasta precizează că își exprimă respectul pentru contribuţia adusă îndeplinirii actului de justiţie de către toţi profesioniştii dreptului.
„Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, trebuie să acţioneze întotdeauna determinat şi hotărât pentru menţinerea cadrului necesar unei justiţii obiective, independente şi puternice”, încheie șefa CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Ce incredere sa avem in voi, cand sunteti mai rai decat politicienii (aia sunt prosti , sau fac ceva din prostie, pe cand voi faceti ce faceti la comenzi straine si nu mergeti pe linia adevarului). Sunteti o putere in stat, dar una malefica(rea), vanduta minciunii, sperjurului si tradarii de patrie.

  2. ..”perioadă de frământări și căutări”… framantari si cautari se traduce cu justitie compromisa si decimata de protocoale secrete in vigoare de facto cu anexe secretizate,cu condamnati politici paraditi de inalta curte, perioada care dureaza si nu se mai termina de atitia ani, adica justitie in romania nu exista.Si ma refer la romania procurorilor care vand copii si iau spaga, care nu respecta drepturile copiilor si nici ale adultilor, romania paradita care se paradeste in continuare pentru un cotrocean al serviciilor oricare ar fi el .

  3. „…iar magistrații au datoria de a contribui la regăsirea echilibrului și la garantarea respectării legii.” Asadar, in prezent unde ne aflam noi amarastenii din Romania DACA MAGISTRATII SE LUPTA SA REGASEASCA DRUMUL CEL BUN DE INFAPTUIRE A ACTULUI DE JUSTITIE ?! Salarii si pensii ca venituri de nababi si ei nu-si regasesc echilibrul in respectarea legii ?!!?

  4. Cred ca d-na L.S. greseste cand ne spune ca azi e ziua justitiei.Astăzi nu e ziua justiției ,poate ca e ziua injustiției instaurata de statu’paralel și mafiot.Tot ‘mneaei ne vorbește despre justiție ca are „ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie „.Numai ca încrederea în justiția din România este de cel mult 20%.Adică nu prea mai are fundament ,se clatină rău de tot și virează tot mai clar spre stalinism.De ce a ajuns justiția în halu-ăsta? Pai pt ca CSM-ul a fraternizat cu infractorii din justiție, deși are la dispoziție toate pârghiile Constituționale și legale pt a curata justiția de infractorii din interiorul sistemului..Din păcate nu știm cu precizie, nici câți și nici cine sunt acei magistrați care-și fac datoria asa cum prevăd legile, procedurile și Constituția! Este cert ca ei exista.Lor le datorăm respect si-i felicitam pt rezistenta lor la terorism.Fac o adâncă plecăciune în fata lor.Celorlalți le doresc sa le-ntoarca Dumnezeu tot răul pe care l-au făcut.

  5. Studiu de caz. Legi și justiție Sibiu, Curte de apel Alba. Doamna Primar Sibiu Astrid F. Anul 2015 ANI emite un Raport privind starea se incompatibilitate a vice primar Astrid F; în perioada 2012- 2014 a viceprimar și membru în CA a două școli. In mod normar Demisie sau Demisă de către Prefect. Dna. Astrid F. atacă raportul în instanță suspendând efectele Rapot ANI. În 2016 candidează pentru Primar Sibiu și… cu câteva zile înainte de alegeri pe 2 mai Curtea de Apel Alba Iulia “Admite apelul și anulează actul ANI! Domna Astrid F. devine Primar Sibiu. În iulie 2016 ANI face recurs la ÎCCJ la sentința Curții de apel Alba. În 16 mai 2019 ÎCCJ “Admnite recursul formulat de pârâta ANI împotriva sentinței civile nr. A 131 a Curții de Apel Alba Iulia de Contencios administrativ. Casează sentința atacată și în rejudecare respinge actiune ca neîntemeiată. Definitivă etc…”. Deci doamna Astrid F. a fost incompatibilă ca Viceprimar 2012-2014. Ei și acum Concluzia unora!!! Putea candida la Funcția de Primar fiincă incompatibilitatea cu interdicția de 3 ani se referea la funcția de Viceprimar! Continuare. Prin Ordinul de Prefect 262 din din 3 iulie 2019 dna. Astrid F. este demisă din funcția de primar. Dna. Astrid F. a anunțat că va ataca Ordinul 262 03.07. 2019 la Tribunalul Sibiu secția Contencios. Pobabil Tribunalul Sibiu va admite suspedarea Ordinului 262, iar dna. Astrid F. va rămâne primar pâna la santința din, să zicem, 2022! Dacă nu, locul va fi ocupat de Corina Bokor tot de la Nemth Forum. Sursa “Sibiu 100%” Vă place celeritatea din Justiția românească?

  6. Iata un discurs concret, raportat la situatia reala a justitiei romanesti. In rest si la Johannis si Birchall doar gargara inepta, festivista si profund demagogica. Bravo Lia, dovedesti ca esti inteligenta si profesionista!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.