Mai multe persoane reţinute în cazul traficanţilor de medicamente

Procurorii DIICOT Cluj au reținut 14 persoane bănuite că vindeau online medicamente luate fără reţetă, cu complicitatea unor farmacişti. Cele 14 persoane vor fi prezentate vineri instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DIICOT Cluj au reținut 14 persoane în urma perchezițiilor făcute joi, acestea urmând să fie prezentate vineri instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorul șef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că persoanele respective sunt acuzate de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și complicitate și scoatere din țară de droguri de mare risc.

Procurorii DIICOT Cluj au făcut, joi, 47 de percheziții în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc.

Grupul s-ar fi constituit în municipiul Cluj-Napoca, iar în perioada 2012-2017 este suspectat că a făcut trafic intern şi internaţional de medicamente care se dau doar pe baza reţetelor, precum Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, etc..

Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

În urma cercetărilor a rezultat că membrii grupării infracţionale au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști, utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode. Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat online comenzi de la clienţi printr-un ”call-center” care funcționa în județul Cluj.

Membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse. Clienţii plăteau în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

”Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal). Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, a arătat DIICOT.

Prin circuitul infracţional, membrii grup infracţional organizat au obținut aproximativ 55.000.000 de lei.

Investigațiile pentru destructurarea grupării au fost desfășurate cu sprijinul autorităților americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A, prin intermediul unor comisii rogatorii internaționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.