Merkel, în vizită de adio la Moscova și Kiev

Ultima întâlnire oficială a Angelei Merkel cu Vladimir Putin nu a adus nimic nou în relațiile dintre Germania și Federația Rusă. Ca de obicei, la nivel public, cei doi lideri au sugerat că au căzut de acord să nu fie de acord – nici în ce privește soarta opozantului Alexei Navalnîi, nici în ce privește situația din Belarus, nici în legătură cu situația din Ucraina (Vladimir Putina a publicat recent un editorial intitulat ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care susține că rușii și ucrainenii sunt ”un singur popor”, a cărui separare este o nedreptate istorică, este artificială și temporară).

Pe de alta parte, Rusia si Germania se apropie de finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să livreze circa 40% din necesarul de gaze al Germaniei și să scoată de pe harta tranzitului Ucraina, Polonia, țările baltice.

Data ultimei vizite la Moscova a lui Merkel în calitate de cancelar a stârnit critici, pentru că pe 20 august se împlinea un an de la otrăvirea lui Alexei Navalnîi, care ulterior s-a recuperat într-un spital din Berlin, unde a fost vizitat inclusiv de Merkel. Ulterior, Navalnîi s-a reîntors în Rusia, unde a fost încarcerat pentru că nu a respectat termenii eliberării condiționate într-un caz de spălare de bani. Merkel a insistat mult pe subiectul Navalnîi și, indirect, pe situația internă din Rusia, însă a evitat să discute despre gazoductul ruso-german, atât de criticat de țările central și est-europene. Ca de obicei, Merkel a cerut eliberarea lui Navalnîi, a încurajat opoziția antisistem din Rusia și ONG-urile.

Situația din Ucraina a fost și ea puțin prezentă în declarațiile lui Merkel și Putin, fiind un subiect strâns legat de gazoductul Nord Stream 2. La Moscova, la fel ca și în timpul vizitei efectuate în Ucraina două zile mai târziu, Merkel a insistat că Nord Stream 2 nu va fi folosit ca o armă geopolitică împotriva Kievului, care ar fi privat de veniturile din tranzitul gazelor ruse și de relevanța geopolitică, în cazul în care Moscova ar întrerupe fluxul prin Ucraina. Însă Merkel nu pare să aibă mai mult decât un angajament verbal al lui Vladimir Putin în acest sens, după cum și Putin susține că liderul URSS Mihail Gorbaciov a avut un angajament similar din partea SUA privind neextinderea NATO în fostele republici socialiste din Europa Centrala și de Est.

Un angajament mai puternic este stipulat în acordul la care Germania a ajuns cu Statele Unite, pentru a putea finaliza construcția gazoductului și a obține ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor implicate în proiect. Acordul la care Berlinul a ajuns cu administrația Biden prevede ca Germania să impună sancțiuni Rusiei, dacă Moscova folosește gazoductul pentru a pune presiuni pe Ucraina. Este de urmărit cum va impune Germania sancțiuni unei țări de care va fi și mai dependentă din punct de vedere energetic, mai cu seamă că ”tranziția verde” a Germaniei presupune renunțarea totală la energia nucleară.

Vladimir Putin a venit cu o abordare pur economica (până la urmă, și Angela Merkel susține că acest gazoduct este un proiect pur economic) și a spus că, după expirarea contractului actual de tranzit cu Ucraina, în 22024, prin această țară vor trece gaze „în funcție de cât vor dori partenerii noștri europeni să cumpere. Atât vom putea prevedea în contract. Nu putem semna un contract de tranzit cu Ucraina dacă nu avem contracte de furnizare către consumatorii din Europa”.

Este o perspectivă care îl îngrijorează mult pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. La conferința de presă comună de la Kiev, duminica, Zelenski a spus că Nord Stream 2 este ”o armă geopolitică a Kremlinului, periculoasă pentru întreaga Europă”.

La Kiev, Merkel a făcut un apel pentru o nouă întâlnire a liderilor din statele formatului Normandia pentru Ucraina (Franța, Germania, Rusia, Ucraina). Ultimul summit a avut loc în 2019, iar președintele Zelenski a făcut presiuni asupra Vestului pentru a obține o nouă asemenea întâlnire.

Relațiile dintre Germania și Ucraina nu trec prin cea mai bună perioada, iar asta nu numai din cauza proiectului Nord Stream 2. Zelenski a sugerat de mai multe ori că Germania și Franța nu depun suficiente eforturi pentru a ajuta Kievul să recupereze Crimeea și să încheie conflictul separatist din Donbas. În plus, regimul de la Kiev nu a văzut deloc cu ochi buni așa-numita ”formulă Steinmeier” (propusă de actualul președinte Frank-Walter Steinmeier pe vremea când era ministru de Externe al Germaniei), care prevede organizarea alegerilor in Donbas, însă nu după reinstaurarea administrației ucrainene, ci sub actualul control al forțelor separatiste susținute de Rusia. Nu este pentru prima dată când Germania propune, la nivel public sau mai puțin public, formule care avantajează Rusia în fața statelor din regiune. Formarea guvernul de la Chișinău din 2019, al Maiei Sandu cu socialiștii pro-ruși ai lui Igor Dodon, este pus tot pe seama unei intermedieri germane.

Rusia nu mai are la Berlin un lider atât de apropiat precum fostul cancelar Gerhard Schroeder, cel care a inițiat construcția primului gazoduct Nord Stream și care, începând de la retragerea sa din politica germană, în 2005, lucrează pentru industria energetică rusă. Este președintele celei mai mari companii petroliere de stat din Rusia, Rosneft. Președintele Consiliului Rus pentru Relații Internaționale, Andrei Kortunov, este însă de părere că și relațiile cu Angela Merkel au fost mulțumitoare și că Rusia nu are motive să pună presiuni pe Germania. Se așteaptă la continuitate, la o victorie la alegerile din septembrie a lui Armin Laschet, succesorul lui Merkel la conducerea Uniunii Creștin Democrate. Puțin probabila victorie a Partidului Verde, care se opune gazoductului Nord Stream 2, ar aduce relații ceva mai tensionate între Berlin și Moscova.

Ce a reușit să obțină Volodimir Zelenski a fost o participare internațională consistentă la lansarea Platformei Crimeea, pe 23 august, un forum internațional pentru consultare, discuții și coordonare în vederea refacerii relațiilor Ucraina-Rusia prin înapoierea Crimeii de către Moscova (Kievul folosește neobișnuitul termen de ”dezocupare” a Crimeii). Platforma Crimeea va avea parte de prezența Statelor Unite. Rusia a fost invitată de Kiev, însă refuzul a fost categoric, câtă vreme Ucraina contrazice linia oficială a Kremlinului, cum că Rusia nu este parte a conflictului din estul Ucrainei, ci un simplu mediator. Zelenski a încercat să aducă Statele Unite și în Formatul Normandia, mizând pe o deschidere inițială a administrației Biden, însă opoziția Rusiei a împiedicat acest demers.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

13 Comentarii

  1. Teatru Balshoi.
    Romania sa aiba grija la tradarea nemtilor. La ultimul razboi nemtii si rusii au inpartit Romania. Badaeabia la rusi si Transilvania la mongoli.

  2. Teatru Balshoi.
    Romania sa aiba grija la tradarea nemtilor. La ultimul razboi nemtii si rusii au inpartit Romania. Basarabia la rusi si Transilvania la mongoli.

  3. angelika o fost sefa de utc in germania de est,acolo o invatat si rusa
    so dus sa ii spuna lui putin ca jonanis e neamtz

  4. Grav, foarte grav….ciuma rosie de la Berlin !.. Noroc ca nu a cazut pe mana ,,rezistentilor” de la Bucuresti ca o faceau zob !

  5. Cum se uită la insigna țarului, ce expresie semnificativă a tâmpitei curiozități băbești!
    Pe de altă parte, cei doi nu aveau ce să discute despre Crimeea de exemplu. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, între 1941-1944 rușii au pierdut peste 200.000 de militari, în luptele pentru apărarea Crimeeii împotriva armatelor lui Hitler, asta în timp ce anumite batalioane ucrainiene au luptat alături de Hitler împotriva rușilor. Deci, ce legitimitate istorică poate să aibă Ucraina de azi, pentru a pretinde Crimeea? Și ce legitimitate morală poate să aibă Germania de azi, pentru a se erija în arbitru între Rusia și Ucraina?

  6. Cata baza poti pune pe o platforma la care se exprima fluentul si marele orator Catu?

  7. Vrajealaaaaaa! Au mai punctat ceva pe ascuns, ceva despre care se va afla tarziu daca nu va fi stransa cu usa madam sa dea pe hura fara sa gandeasca, exact cum s-a intamplat cu decimarea-interviu orf canal austriac 2020! Geniali cei doi jurnalisti! Pacat ca nu a fost pus online sa vedeti ce inseamna intrebari jurnalist geniale la care se innegreste la mecla intervievatul si se balbaie pentru a raspunde, si acele raspunsuri necredibile!

  8. Da..da.. cine stie ce au discutat in privat !! Intelegerile Germania-Rusia sunt dinamita pentru Romania pentru ca au fost si sunt secrete ! Cand la intelegerile intre cei doi se adauga si SUA (cum partial este cazul in prezent..vezi doar ca exemplu Nord Streem 2) este cataclism. Solutia a fost si inca este doar una : CHINA !

  9. Ciolovekul KGB Vladimir Putin a Decorat-o intr-un Cadru Restrins pe Tovarasa Angela Merkel cu Ordinul Lenin pentru Serviciile Aduse Cauzei Komminternului.
    De asemenea, au fost Semnate Contracte Economice pe Termen Lung intre Federatia Rusa si Germania in Vederea Prelucrarii Metalelor Rare din Afganistan – LITIU SI GERMANIU – atit de necesare Industriilor HITECH.
    Se Remarca pe Ultima Pagina, Regimul Fanariot Iohannis si Romania cu Atributii speciale in Agricultura la Cules Sparanghel si alte produse de-ale gurii.

  10. Ca observator neutru eu pot spune ca dintre Rusia si Ucrina, Crimeea apartine acelui stat care a detinut-o cel mai mult timp. Crimeea a fost parte din Rusia intre 1783 si 1954 (171 ani). In 1954 Nikita Hrusciov, ucrainean de origine si noul lider al URSS, a atasat-o cu de la sine putere Ucrainei natale. Din 2014 Crimeea a revenit la Rusia, deci Ucraina a detiut Crimeea doar 60 de ani, asta datorita abuzului savarsit de Nikita Hrusciov, liderul de atunci al UESS. Deci de drept Ucraina apartine Rusiei. Punct.

  11. @Dr. Mengele
    Doctore, iti spun eu ce legitimitate are Ucraina pentru a pretinde Crimeea, este mostenire de la tatucul lor Nikita Hrusciov care a furat-o de la rusi si a lasat-o mostenire Ucrainei. Dar ca orice lucru furat, se cuvine sa fie redat proprietarului de drept, chiar daca hotul a fost insusi tatucul Hrusciov.

  12. @nicu olahus

    Germania e datoare Ungariei … istoric
    Daca unguri nu-si jucau jocul … Germaniile nu se uneau cum au facuto .. sub atenta ATENTIE a rusilor careau plecat debuna voie din RDG !

    ‘s chestii contractual secrete ! 🙂 De ce crezi ca li se permite ungurilor atatea acum ( si multe care vin ) ?!? 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.