Mesajul „celui mai puternic german de la Bruxelles“

Declarațiile făcute joi la București de Gunther Oettinger, cum că sunt premise ca România să se încadreze în deficitul bugetar de 3% în acest an și în 2018, că România are o creștere economică „relativ bună“, un grad de îndatorare „relativ bun“, că el păstrează un contact „foarte strâns“ cu guvernul României, nu au greutate doar pentru ca vin din partea Comisarului european pentru Buget, ci și pentru că, cum recent arăta o investigație din presa ungară, Oettinger este „cel mai puternic politician german de la Bruxelles“. De aceea, premierul Tudose a avut motive să zâmbească după vizita lui Oettinger: „O întâlnire foarte bună, în care domnia sa și-a permis să contrazică, între ghilimele, sursele din România care spuneau că bugetul, deficitul, 4%“.

Comisarul german s-a întâlnit la București cu președintele Klaus Iohannis și cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene, buget, finanțe și bănci, iar apoi a participat la o conferință sub egida BNR dedicată împlinirii a zece ani de la aderarea României la UE. Vizita lui Oettinger vine în contextul în care la Bruxelles se ascut săbiile pentru stabilirea noului cadru financiar post-Brexit, o miză mare pentru țările estice.

„În următorii ani, trebuie să investiți mai mult în infrastructură. Eu lupt pentru alocarea de mai mulți bani pentru cofinanțarea programelor de infrastructură, ca să evităm fracturarea Europei“, a spus comisarul. „Observăm deja unele tendințe de fracturare, trebuie să investim mai mult pentru ca aceste fisuri să nu devină și mai adânci“, a mai spus Gunter Oettinger. El a precizat că nu-și dorește „nici cetățeni, nici state membre de clasa a doua“, pentru care România va avea nevoie de două decenii pentru ca PIB-ul să se apropie de media europeană.

Sunt declarații care vin din partea unui personaj politic extrem de bine conectat la marile cercuri de afaceri, din Germania și până în Rusia. Oettinger este unul dintre apropiații afaceristului german Klaus Mangold (împreună cu care a „uns“ pârghiile de la Bruxelles, pentru ca Rusia să poată construi noi reactoare nucleare în Ungaria, iar Budapesta să scape de infringement) și patronul unui „mini-Davos“ sau „mini-Bilderberg“ – Forumul European de la Lech. Aici se adună anual personaje precum șefii BASF, Google Europa, Rothschild Bank Europa, dar și ai unor mari companii ruse, deși sunt supuse sancțiunilor europene. În plus, Oettinger face parte din Comisia Juncker, după ce a fost comisar pentru Energie în Comisia Barroso, lucru rarisim la Bruxelles și care dovedește influența acestui politician german.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. te-au aburit comunistii astia,deficitul va fi 5.6%, dar vor plati urmasii-urmasilor nostri, pe noi ne doare-n biga.

  2. Sa ne mai lase in pace reprezentantii tarii clasificate ca fiind CEA MAI HOATA DIN LUME PRIN FIRMELE LOR CARE DAU SPAGA PESATE TOT IN LUME PENTRU A BENEFICIA DE CONTRACTE GRASE.
    CE FATA DE SPAGAR SEF ARE.

  3. Aoilio,pai ce ne facem bre ca văz ca dl.Oettinger ,un neamțu’nemțesc adevarat,la care nu tine vrajeala finantistilor și pe care nu poti sa-l pacalesti, n-a pus guvernu’la colt pe coji de nuci ,așa cum face de fiecare data neamțu nostru romanesc,ba l-a mai și lăudat.Ce ti-e și cu nemtii-ăstia dom’le ,nici nu știi pe cin’sa mai crezi! Pe neamțu nostru sau pe neamțu’ lor?Din aceasta dilema nu puteți ieși,.Am zis!!!

  4. Minunat , doar ca asa cum spune singur , la dl.Oettinger totul este relativ !

    • Mai CONCRET:
      „Din cauza abaterii semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2016, CE a lansat in primavara acestui an procedura de deviere semnificativa (SDP) pentru tara noastra.
      „Intelegerea noastra este ca autoritatile romane NU intentioneaza sa actioneze potrivit recomandarilor facute de CE. Ministrul Finantelor a confirmat ca obiectivul pentru 2017 ramane un deficit bugetar nominal de 3% din PIB, in timp ce o ajustare structurala in 2017 NU reprezinta o prioritate”, se arata in RAPORTUL publicat in 24 octombrie.

      Deficitul structural al Romaniei a crescut la 2,5% din PIB in 2016, de la mai putin de 1% in 2015, ca urmare a reducerilor semnificative ale impozitelor indirecte si a cresterilor salariale in sectorul public. In consecinta, la 22 mai 2017, CE a emis un avertisment Romaniei si a propus lansarea procedurii de deviere semnificativa. In recomandare, aprobata la 16 Iunie 2017, Consiliul a cerut Romaniei sa ia masuri pentru a se asigura ca rata nominala de crestere a cheltuielilor publice nu va depasi 3,3% in 2017. Aceasta crestere ar corespunde unei ajustari structurale anuale de 0,5% din PIB, ceea ce reprezinta efortul minim necesapentru incadrarea in Pactulu de stabilitate si crestere (SGP).

      Misiunea CE s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Guvernatorul BNR, membri ai Consiliului Fiscal din Romania si cu cei ai Comisiilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei.
      Conducerea comisiilor de specialitate din Parlament considera ca este nevoie sa se schimbe directia politicii fiscale si sa se inceapa ajustarea structurala in 2018.
      Consiliul fiscal a impartasit preocuparile Comisiei cu privire la perspectivele fiscale. Potrivit Consiliului Fiscal, deficitul structural se va deteriora substantial in 2018 iar Deficitul va trece pragul de 3% din PIB in absenta masuri fiscale compensatorii.

  5. Dati din nou dovada ca nu prea aveti habar de relatiile de putere de la Bruxelles! „Cel mai puternic german de la Bruxelles” nu este nicidecum Oettinger, ci Martin Selmayr, seful de cabinet al lui Juncker, presedintele Comisiei! Oettinger a fost tras pe linie moarta la Bruxelles dupa ce a reusit in cativa ani ca prim-ministru al landului sau de bastina, Baden-Würtenberg, sa puna Ländle-ul pe butuci. Si nu a putut fi tras pe dreapta fara a primi o sinecura, fiindca CDU-ul din Baden-Würtenberg are cei mai multi membri, putand prezenta un pericol pentru Merkel. Trebuie retinut ca cineva care s-a dovedit a fi incompetent sa conduca un Land al Germaniei a fost trimis la Bruxelles, considerandu-se ca acolo nu poate provoca prea multe stricaciuni, comisarii fiind tinuti strans in lesa de presedintele Comisiei prin intermediul sefului sau de cabinet. Asa ca, fratilor, mai intai documentarea si apoi asternerea pe spatiul electronic 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.