Minerii care n-au fost considerați niciodată mineri

Persoanele care au lucrat în subteran, la Întreprinderea de Prospecțiuni și Exploatări Geologice Suceava, companie reorganizată prin HG 193/1991 în Geomold SA, pensionari și viitori pensionari, au fost excluse din categoria celor care au desfășurat activități încadrate în condiții speciale de muncă.

Prin această excludere a fost făcută o mare nedreptate minerilor și lucrătorilor care și-au desfășurat activitataea în subteran în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice sau de exploatări în subteran pentru că nu se mai consideră activitate desfășurată în ”unitate minieră” și încadrată în condiții speciale de muncă, conform deputatului Angelica Fădor. În 1990, unitatea avea 5.000 de angajați, iar cei care își desfășurau activitatea în subteran executau lucrări de deschidere și pregătire, respectiv puțuri de extracție, galerii, nișe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere speciale, abataje experimentale și altele în zonele aflate în exploatare a minereului neferos, la exploatările Leșu Ursului, Fundu Moldovei, Mestecăniș, la acumulăriile de sulf din Munții Călimani, la cele de baritină de la Holda și Ostra, de minereuri de fier de la Delnița, sau minereuri de mangan în Bazinul Dornelor.

În aprilie 1997, activitatea de subteran din cadrul Geomold a încetat, o parte din lucrători fiind preluați de celelalte unități miniere din zonă, respectiv Minbucovina Vatra Dornei sau Compania Națională a Uraniului București. Conform legii 19/2000, personalul din cadrul Geomold care și-a desfășurat activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă a fost încadrat până la 1 ianuarie 2000 în grupa I de muncă beneficiind de ieșirea la pensie la fel ca toți minerii din România, cumulând 20 de ani de activitate de la cele două unități miniere, cu limita de vârstă de 45 de ani. S-a creat astfel o discriminare atât între minerii de la unitățile de exploatere față de cei de la Geomold dar și între foștii lucrători în subteran de la Geomold , pensionați anterior datei de 1 ianuarie 2001 față de cei ieșiți la pensie după această dată.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că nu există temei legal pentru ca activitatea desfășurată anterior datei de 1 aprilie 2001 în fostele întreprinderi de Prospecțiuni și Explorări Geologice, care aparțineau de Ministerul Geologiei și care nu aveau calitatea de unități miniere, să fie valorificată în condiții speciale de muncă în sensul Legii 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, această activitate fiind valorifcată la stabilirea stagiului de cotizare în grupa I de muncă. Mai mult, în acest an, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că activitatea desfășurată în cadrul unităților de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran nu poate fi considerată activitate desfășurată în ”unitate minieră” și încadrată în condiții speciale de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „Activitatea desfășurată în cadrul unităților de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran, nu poate exclude minerii deoarece munca este de miner si o clasificare administrativa in diverse „unitati”-nu poate fi un „criteriu” legal.
    Rusine ,Înalta Curte de Casație și Justiție !

  2. Fiți siguri că ofițerul de securitare al minei are statul de “lucrator în subteran” pentru toată perioada cât s-a ocupat de mină. El nu a trebuit să ceară, să se lupte prin tribunale, acestora numai li se dă, primitul în formă continuată este normalitatea.

  3. au tras chiulul… Militienii au dus greul, merita pensii grase, chiar speciale!
    Cum sa mai lucreze tinerii? Toti vor politisti! Macar la politia locala. Pana si astia au salarii duble fata de mineri!

  4. Mda, ca voi astia 120.000 de cetateni cu pensie speciala va incadrati in ” conditii speciale de munca”…ICCJ si conditiile speciale de munca…romanul este lup fata de roman…

  5. de aceea desi au meseria de miner si precis cu acest termen au fost incadrati nici ministrul si nici altii nu pot intelege, a fost o lista/anexa a locurilor de munca la grupa I sau a II inainte de 1989, a disparut, Fiecare Casa de pensii ar trebui sa detina documentul in care este trecut locul munca in subteran, in sidelurgie, in chimie/ substanta toxica, daca a existat meseria de miner in legislatia veche trebuie respectata nu sa alergi prin tara, sa ”cotizezi” la vreo arhiva, unele distruse, daca locul este pe lista, dar pt o suta sau doua la pensie da Romania faliment, in schimb poate plati pensii de 10.000-30.000 lei fara nici o mustrare…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.