Ministrul Florin Georgescu: Economia a ajuns într-o zonă de echilibru

Invitatul special al lui Mihai Gâdea la Sinteza Zilei, de la Antena 3, este, miercuri, vicepremierul Florin Georgescu. Ce a găsit în vistieria guvernului, ce majorări de salarii şi pensii poate face, ce plan de relansare al economiei are şi când vom scăpa de austeritate, acestea sunt doar o parte din întrebările la care noul ministru al finanţelor Florin Georgescu va răspunde, în exclusivitate, la Sinteza Zilei.

Vezi principalele declaraţii ale acestuia:

– Pentru a fi ministrul Finanţelor ar trebui să am o vârstă mai mică.  Este exact ca la fotbal, ajuţi echipa pentru câteva minute, eşti de folos, dar după aceea trebuie să îi laşi pe cei cu o vârstă adecvată să îşi facă treaba. Eu mă voi întorce la BNR după aceste 6 luni. La BNR este o activitate interesantă, care mi se potriveşte.

– Economia pe piaţa românească este liberă. Ne aflăm în situaţia unui stat debitor, adică producţia ţării este mult mai mică decât consumul.

– Dacă nu eşti în stare să te promovezi singur, ajungi să apelezi la creditori. În această stare a ajuns România.

– În 2008 au venit banii peste noi, băncile, ofertele de creditare,  dar nu am ştiut să profităm şi să le folosim.

– Investitorii care au investit în imobiliare şi în vânzarea cu amănuntul au vrut să pună banii într-o zonă care producea rapid profit, pentru a-şi recupera banii. Dar acest plan a fost unul greşit.

– După o creştere economică nesănătoasă, bazată numai pe consum şi construcţii, finanţate pe datorie, am fost nevoiţi să ne ajustăm. Acum economia a ajuns într-o zonă de echilibru.

-La nivel macroeconomic trăim foarte bine, dar la nivel microeconomic, individual, nu trăim chiar atât de bine.

-La nivel macroeconomic trăim foarte bine, dar la nivel microeconomic, individual, nu trăim chiar atât de bine.

– Am fost nevoiţi să ne ajustăm de 9 miliarde, aşa că am mers la FMI, care ne oferă asistenţă tehnică dar şi financiară. Dar aceştia pun anumite condiţii. Ei te ajută să ajustezi anumite sectoare, dar pe lângă acelea te obligă să le ajustezi şi pe cele care nu erau în plan.

– TVA-ul este un impozit regresiv. Este plătit mai mult de cei săraci decât de cei bogaţi.

– Cele mai lovite au fost intreprinderile mici şi mijlocii.

– Datornicii la stat nu vor fi iertaţi, vor fi executaţi silit în cazul în care nu vor plăti. 

– În Ordonanţa de Urgenţă vom spune că salariile se reîntregesc cu 16%, cu 8% din iunie şi cu 7,5% din decembrie, asta este cifra corectă. FMI-ul vorbea din punct de vedere fiscal, în sensul că salariile vor fi încasate în luna următoare, în iulie şi ianuarie. Ei vorbeau din punct de vedere fiscal, noi vorbim din punct de vedere economic şi social, dar ambele viziuni sunt corecte şi exacte.

– Majorările de salarii nu sunt făcute din cele 5 miliarde despre care vorbea domnul Ungureanu. Aceia sunt bani pentru finanţarea deficitului bugetar. Banii aceia au o destinaţie predefinită, şi reprezintă o „cămară valutară”.

– Deocamdată noi nu avem nevoie să umblăm la acea „cămară”.

– Reducerea TVA-ului alimentelor trebuie făcută după o analiză profundă. Pentru a reduce TVA-ul trebuie să arătăm creditorului că punem altceva în loc.

– În aceste 6 luni nu vom umbla la nici un impozit şi taxă. Nu se va micşora nici TVA-ul, nici cota unică până la sfârşitul anului. Dar avem oameni care lucrează la o strategie economică.

– Alţi oameni ai noştri lucrează pentru a-i termina pe „oamenii deştepţi” care primesc „bursă” de la stat. Trebuie să îi atacăm frontal.

– Pensionarii nu trebuie să mai facă nimic. Să aştepte să le vină pensia acasă, pentru că îşi vor primi toţi banii înapoi.

– Dacă puneţi votul unde trebuie, vor şi creşteri de pensii, şi de salarii, dar dacă nu îl puneţi unde trebuie veţi primi încă o rundă de ajustări.

– Fondurile europene, sectorul energetic, zona transporturilor, sectorul agricol, stimularea investiţiilor autohtone vor crea locuri de muncă şi creştere economică.

– Dacă banii din pensii nu se dau înapoi în 16 tranşe îmi dau demisia.

– Cea mai mare greşeală economică făcută în ultimii ani este cota unică, iar a doua este mărirea TVA-ului.

– TVA-ul celor cu drepturi de autor care câştigă până în 65,000 de euro pe an dispare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.