Miracolul românesc

Italia are o rată a mortalităţii din cauza SARS-CoV 2 de 10 la sută. Rata medie globală este de 5 la sută. România declară că are o rată miracol: 0,3 la sută.

De ce oare nu cerem Institutului Naţional de Statistică să comunice, comparativ, numărul de decese din România intervalului februarie-martie 2019 cu intervalul februarie-martie 2020?

Dacă am afla, cum au aflat italienii, că numărul de decese din ţară a crescut cu 20 la sută în 2020 faţă de 2019 (sau 2018), ce am gândi? Desigur, primul gând ar fi că au fost declaraţi decedaţi fără COVID-19 mulţi infectaţi cu SARS-CoV 2, persoane care n-au fost testate.

Ce efecte electorale ar avea acest gând?

Miracolul acestui 0,3 al ratei de mortalitate din pricina COVID-19 a devenit suspect după întâmplările din Suceava. Am aflat că doar decedaţii internaţi cu suspiciunea de COVID-19, aşadar testaţi, sunt înregistraţi în rata noastră de mortalitate. De ce nu am avut interes epidemiologic şi pentru ceilalţi decedaţi din intervalul epidemiei? Nu vrem să avem statistici corecte? Da, noi, politrucii, am putea să nu vrem. Dar ce ar însemna asta, la urmă, pentru analiza finală asupra epidemiei pe teren românesc? O analiză pe bază de date false.

Abia acum pricep explozia de furie a premierului Orban faţă de iniţiativa testării rapide a bucureştenilor. E clar că vom descoperi câţi dintre noi am trecut prin infectare fără să ştim că am purtat SARS-CoV 2. Acest 0,3 la sută ar putea deveni 0,1 la sută. Miracolul ar deveni supermiracol. Suspiciunile românilor ar exploda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Parerea mea e ca orban face o gresala majora, adevarul va iesi la iveala si atunci va fi mai greu sa controleze pagubele politice. In plus suspiciunea ca nu esti sincer e mai periculoasa decat orice . dar desigur ,el se bazeaza pe sfatuitorii din servicii. A mai fost unul carea sfarsit rau in urma sfaturilor date de baietiicu ochi azurii.

  2. „explozia de furie” ????:))) Ce soparle gasiti;Orban e un tip super calm si ponderat in exprimari…Afacerea cu „testarea” bucurestenilor,cand situata de la Suceava este disperata,era o bomboana pe coliva!Firea oricum pierde alegerile locale,pt cine intreaba..
    Testarea rapida imaginata de Firea si Cercel este o bataie de joc la adresa ratiunii..

  3. Liberalii n-o sa intre in parlament dupa cum s-au comportat din ianuarie pana azi !.
    DOMNULE PRESEDINTE ,”GUVERNUL MEU ” a dat CHIX !,n-ai cu cine idiferent de ordonante vezi ce zice Tataru si vezi ce zice Arafat si este destul sa genereze panica.CINE CONDUCE STRATEGIA IN ACEASTA PANDEMIE ?-NUMAI O COMANDA UNICA PUNE CAPAT HARABABURII DIN SANATATE .CATI CEI CARE DAU SFATURI AU CONDUS IN VIATA LOR O MIE DE OAMENI ??,DOAR NEAVENIT AVETI IMPREJUR .

  4. Cine o să ia în serios cifrele măsluite de Klaus&Lajos? Cine o să creadă că România stă mai bine ca Danemarca sau Suedia?
    Dar e degeaba, nu pot ei minți cât pot cimitirele îngropa…

  5. Domnu’ Buduca , problema e daca testele arata situatia reala ! Spun asta pentru ca Cehia reclama ca rata de eroare a kit-urilor de testare din China este de 80% ! Spania spune ca rata de eroare e de 70% !O fi propaganda , nu stiu , dar asa au afirmat ! La noi s-a vehiculat cifra de 30% ! Si 30% e mult ! Testarea in masa a populatiei are sansa sa inrautateasca situatia ! Realizati ce ar insemna ca 30% din cei testati sa ia calea gresita ? Unii sanatosi si cu testul eronat ca pozitiv vor fi trimisi in carantina alaturi de persoane cu adevarat infectate , unde se vor imbolnavi ! Altii testati negativ dar eronat , vor fi lasati in comunitate unde vor imbolnavi pe altii ! Isi asuma cineva situatia asta ? Nu poti lua decizii radicale asupra vietii unui om stiind ca poti gresi in proportie de cel putin 30% !

  6. Nu am crezut nici măcar o secundă că statisticile ar fi măsluite doar în unele ţări. Doar că una este să raportezi greşit de frică, alta de laşitate, adică din complicităţi mizerabile.

  7. In decembrie 2004 m-am pricopsit cu SARS, stiu ce poate… Nu puteam duce o sticla de apa de 1/2 litru decat cativa metri… Oboseam si ma supraincalzeam la cel mai mic efort… Ma opream pe loc cateva minute sa-mi recapat suflul… Nu puteam sa vorbesc prea mult… foloseam semne si abandonam imediat comunicarea daca nu reuseam sa ma fac inteles… Nu descriu alte simptome… La vremea aceea medicii nici nu stiau ce am… Se vedea insa pe CT… Nu cred ca cei care sunt infectati trebuie sa faca efort si sa fie pusi sa ingrijeasca mai departe alti pacienti… Nu le face bine si nu e limpede cati vor rezista… Vad azi cum multi care habar n-au depre ce vorbesc critica medicii… Am tras greu mult dupa aceea ca sa recuperez…. Ceii care azi sunt „vindecati” vor vedea cand se recupereaza cu adevarat… Nu-i normal sa nu aveti compasiune fata de cei care incearca sa salveze oameni… Nu-i normal sa-i trimiteti sa lupte echipati necorespunzator… Medicii nu mai au ce face daca se infecteaza si ei … Imaginati-va ca trimitem militari la razboi desculti si in izmene… Va simtiti aparati ? Sunteti mandri de voi ? Daca autoritatile – prin masurile luate – nu va dau impresia ca pot asigura cele necesare pentru indeplinirea corecta actului medical… E NEDREPT SA INVINOVATITI MEDICII! Medicii care va pot salva viata trebuie ajutati sa faca asta, nu-i criticati inutil! Se vede ca nu intelegeti ce simt cei care au o capacitate respiratorie atat de redusa si sunt cuprinsi de o panica de nedescris vecina cu moartea. Fara ajutorul medicilor nu stiu cati vor avea organismul capabil sa lupte si sa invinga! Fiti mai intelegatori! Mult mai intelegatori! Un medic cu insuficienta respiratorie nu-i bun de nimic.., Nu va dati seama ce vad medicii la pacientii lor… sunt ingroziti… Recuperarea e mai dificila – daca plamanii sunt afectati – cu varsta, comorbiditati, cu fiecare ora… daca doar se banuieste SARS combateti puternic repede

  8. Ce anume si la ce data au solicitat autoritatile si managerii de spital medicamente si echipamente de la furnizori/distrubuitori ? Au avut resurse finaciare suficiente ? La ce data au fost informat Guvernul cu privire la COVID-19? Dar celelalte autoritati/spiutale/etc cu atributii in domeniu ? Ce stocuri de medicamente pentru tratarea COVID-19 au avut/au spitalele?Parlamentarii nu propun o comisie de ancheta privind gestionarea epidemiei in Romania?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.