Mișcare neașteptată! Îngroapă China și SUA securea războiului?

Ministrul chinez al comerţului se va deplasa săptămâna viitoare la Washington, a anunţat ambasada Chinei în Statele Unite, transmite vineri AFP, notând că este vorba despre o vizită rară pentru un înalt responsabil de la Beijing, într-un climat de tensiuni exacerbate, relatează Agerpres.

Ministrul Wang Wentao se va întâlni la Washington cu secretarul american al comerţului, Gina Raimondo, şi cu ambasadoarea americană pentru comerţ, Katherine Tai, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze.

Aflat altădată în centrul relaţiilor dintre SUA şi China, comerţul a devenit un punct de fricţiune între cele două ţări.

Preşedintele Joe Biden a restrâns vânzarea de semiconductori de înaltă tehnologie către China, o măsură pe care au urmat-o şi aliaţii principali ai Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze a declarat că relaţiile comerciale bilaterale au fost afectate de ‘măsurile protecţioniste unilaterale ale Statelor Unite’.

‘China, la fel ca întotdeauna, îndeamnă la deschidere şi cooperare şi va continua să ofere oportunităţi companiilor internaţionale, inclusiv celor americane, graţie propriei sale dezvoltări’, a afirmat el pentru presă.

Beijingul a încercat recent să reia o dinamică favorabilă cu puterile occidentale. Săptămâna trecută, Wang s-a întâlnit la Beijing cu ministrul australian al comerţului, Don Farrell, care a salutat o ‘fază pozitivă’ în relaţiilor dintre ţările lor, după câţiva ani de tensiuni comerciale.

SUA, care consideră China drept principalul lor competitor pe termen lung, speră că restricţiile la vânzarea de semiconductori vor frâna Beijingul pe plan economic şi militar, reducându-i capacitatea de a impune standardele mondiale în materie de inteligenţă artificială şi alte tehnologii de vârf.

În noiembrie, la summitul G20 din Bali, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping au avut un schimb cordial, dar tensiunile au revenit rapid după ce Statele Unite au reperat pe teritoriul lor ceea ce au calificat a fi un balon de supraveghere chinez.

Acest episod l-a făcut pe secretarul de stat Antony Blinken să îşi anuleze vizita prevăzută la Beijing în februarie.

Pentru a încerca menţinerea dialogului, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit săptămâna trecută la Viena cu diplomatul chinez de rangul cel mai înalt, Wang Yi.

Casa Albă a declarat că au fost abordate subiecte sensibile, în primul rând Taiwanul, insula democratică autonomă revendicată de Beijing.

Este în interesul Uniunii Europene să menţină o cooperare „stabilă şi constructivă” cu China, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce Grupul celor şapte cele mai puternice economii ale lumii (G7) s-au reunit la Hiroshima (Japonia) pentru a discuta despre „coerciţia economică” faţă de China şi alte probleme, potrivit Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Degeaba. China nu mai poate fi oprită.
    Imperiul Li?ic e în descompunere, ultima șansă de redresare a fost Trump.
    Șansă ratată…?

  2. China se aliniaza curind tuturor deciziilor luate la Bruxelles si Washington .Deja a inceput eliminarea circuitelor de bani murdari dinspre Occident spre China si miximizarea importurilor de active nonnecesare din China totul facut in paralel cu creearea in Pacific a ceea ce numim deja NATO 2 .Peste toate se suprapun si loviturile ce au distrus inegalabilele rachete Kinjal(intre timp rusii au arestat chiar asa zisii savanti ce au facut aceste rachete ) Rusia si China nemaiavind cum amenita nuclear Occidentul . In lupta din transee Rusia pierde si trupele de linie fug mincind pamintul . Totul ne este clar .Cine face ca mine ca mine sa pateasca .

  3. China este acum superputerea economica mondiala. Ea dicteaza regulile si ea face jocurile comertului mondial. Chinezul ala s-a dus acolo ca emisar al lui ‘ciu en lai’ ca sa transmita pretentiile sefului. Atat!

  4. sua este datoare vanduta chinei…despre ce vorbim? toti sunt in lupta sorosh de ocupare a locului „la sefu’ la globalizare” ha!

  5. SUA este in faliment nedeclarat. De aceea a slabit teroarea asupra Chinei…China raspunde cooperant, ca de obicei…China a castigat batalia Vehiculelor electrice si a Echipamentelor fotovoltaice….China nu poate fi oprita economic decat prin Frauda. Gen interzicerea companiei Huawei la licitatiile pentru tehnologia 5G. Romania a ascultat ordinul American si a interzis Huawei . Dar Ungaria, de exemolu NU s – a supus ordinului American, Ungaria a accelerat cooperarea cu Huawei…De aceea trebuie inlaturat Victor Orban.

  6. Evidenta ne arata cum rusii si chinezii si-au pierdut orisice forma de speranta acum cind minunatele lor rachete purtatoare de moarte nucleara , mindria fortelor armate sino – sovietice. Kinjal au fost distruse in lupta .Acum Zelenski prineste armament si bani chiar de la prietenii lui europeni .Masinariile nemtilor distrug si musca in zbor .Rusii au scos la atac toate vechiturile facute din carton .Soldatii sovietici fug mincind pamintul .Tancurile germane vin tare din urma .

  7. Niste australieni (!!) au facut un studiu asupra 44 tehnologii „vitale pentru viitor”.
    – China conduce in 37 dintre ele.
    -SUA conduc in 3:
    -vaccinuri (Ce gluma proasta !!);
    -calcul cuantic;
    -lansari spatiale.

  8. Gica, trezește-te la realitate! Nu știu ce ai fumat peste noapte. Mâine ai să ne spui că ești sfetnicul lui Ștefan cel Mare, care… ups… demult nu mai este printre noi.

  9. Bă, gica !
    “Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”
    Zi-ne, tu, dacă e semn bun pentru SUA să trăiască din împrumuturi și câtă vreme o să mai țină asta ?
    Sau, cum se poate ca Japonia, cu o datorie publică de 9,8 trilioane dolari să împrumute SUA cu 1,1 trilioane ?
    Adicătelea, cum ar fi, tu, sărac cu duhul, să ne împrumuți „inteligenta” ta ?

  10. @care dialog?, nu prea intelegi multe din treaba cu comertul.
    Interzicerea exporturilor de inalta tehnologie de catre SUA,Japonia si Olanda i-a cam bagat in ceata pe chinezi.
    Economia Chinei a ajuns la saturatie, nu prea mai e loc. Vremurile cand occidentul investea 2-300 mld/an au trecut.
    Dialogul este in interesul mai mult al Chinei. China are o problema interna cu puhoiul ala de 1.4 mld care nu mai pot fi tinuti cu trei boabe de orez pe zi.

  11. Cum teoriile economice sunt o imensa necunoscuta pentru multi putem doar spune cun natiunile si intreg sistemul economic atasat natiunilor nu se pot dezvolta decit cu ajutorul imprumuturilor .Ati vazut ce a patit Ceausescu cind a oprit imprumuturile . Magazinele erau goale .Vedem cum unii nestiutori, ca sa nu le zic altfel ,nu pot intelege care este rolul unor imprumuturi mai ales acum cind UE ne ofera granturi si imprumuturi cu dobinzi foarte mici .Imprumuturile , acum cind ele sunt extrem de bine reglementate si furtul nu mai este posibil , aduc natiunile in fata a ceea ce noi numim dezvoltare . La un moment dat atunci cind digitalizarea va inlocui total moneda cash imprumuturile vor putea sa fie sterse pornind totul de la zero fara a fi nevoiti a incepe razboaie peste razboaie .Doar natiunile ce vor sa fure de la altii fac razboaie de cotropire si de asimilare a teritoriilor si populatiilor asa cum vedem in Ucraina . Unii dintre cei ce scriu pe SITE nici macar nu pot face diferenta intre un conflict ce doreste a asimila teritorii si a-si integra popoare si o actiune militara ce nu face altceva decit sa elimine dictaturi . Practic in asta consta diferenta . Ajutorul acordat popoarelor impotriva unor cetateni ce se autonoumesc pe viata dictatori .Faceti macar acasta diferenta si precis intelegeti ce se intimpla chiar acum .

  12. Citez ”Însă se va putea rezolva? Să ne înţelegem bine, avem o statistică de-a dreptul devastatoare. Ştiţi cât înseamnă PIB-urile adunate ale Japoniei, Coreei de Sud, Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Italiei, Rusiei, Canadei, Mexixului, Braziliei şi Australiei? Aproape cât datoria SUA. V-aţi revenit? Cel mai mare creditor al SUA este Banca Japoniei. Aţi înţeles cât de mare e minciuna? De fapt tocmai de la aceste elemente trebuie pornită analiza.” – un alt sfert din datorie e pe mina chinezilor…

  13. Greu al naibii de inteles pentru unii .Datoriile sunt doar bani pe hirtie aflati undeva in niste scripte .Acesti bani nu exista .Ei au fost obtinuti prin cumpararea unor titluri de stat sau prin oferirea directa din partea unor institutii bancare. Aceste asa zise datorii nu fac altceva decit sa impiedice inceperea unor mari conflicte mondiale asa cum Rusia isi doreste acum .Undeva , la momentul potrivit , aceste datorii vor disparea si totul se va relua de la zero .Exista doar doua solutii . Razboiul total sau digitalizarea totala .Cu cit datoriile sunt mai mari cu atit ambitiile unor dictatori dispar .

  14. @esop, intr-o Romanie comunista care deborda de industrie, agricultura, industrie usoara adica haine si incaltamninte, magazinele erau goale pentru ca „baietii destepti” doreau sa-l puna jos pe Ceausescu…In loc sa facem o tranzitie lenta spre socialismul european, trei ani post ’89 am fost „fezandati” in frig si lipsuri. Rezultatul se vede. Hotia, ca-i americana, ca-i chineza, tot hotie este! Nu exista „economie” inalta in ce se intampla acum. Sa nu uitam ca Pelosi a vizitat Taiwanul cu baietelul ei dupa ea ca sa-si cumpere niste actiuni legate de faimoasele cipuri/semiconductori, ca si Biden cu fiul in alte furaciuni. Garantez ca actiunile vor creste dupa doi ani de scadere…Furaciuni si iar furaciuni in timp ce camioanele de munitie se plimba goale spre Ucraina cu asa zisele arme vandute de SUA platite de prostii de romani, etc. Ceva de genul reactoarelor SUA care exista doar pe hartie dar Romania le-a cumparat deja.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.