Mistreții, mai ceva ca salvatorii pe plajele spaniole

Corespondență din Spania pentru cotidianul.ro de la Manuel Ostos Lopez

Până acum, plajele spaniole erau în general locuri liniștite în care locuitorii și turiștii se puteau bucura de soare, acoperindu-se cu creme solare, pentru că soarele din Spania în această vară este mai periculos ca niciodată, cu temperaturi care ajungeau la 45 de grade Celsius, și cu riscul melanoame pe pielea bronzata.
Dar de o lună există un alt pericol sau, dacă preferați, o „nouă atracție turistică”: multe sălbăticiuni care trăiesc în pădurile din apropierea plajelor coboară aproape de mal și se plimbă pe nisip în căutarea hranei. Nu ezită să caute chiar în gențile turiștilor sau să mănânce o parte din sandvișul pe care unul dintre ei îl are în mână în timp ce se află într-un șezlong.
Turiștii sunt împărțiți în două. Cei care nu sunt deranjați de apropierea mistreților atâta timp cât aceștia nu par periculoși. Îi observă fără teamă și, cel mult, le aruncă o sticlă de sifon ca să plece. Pleacă, da, dar se întorc după câteva minute.
Și apoi, sunt turiștii, cei mai mulți din Marea Britanie, cărora le este frică de animalele care, în ciuda tuturor, sunt sălbatice.
Pentru biologul Juan Ortiz de la Universitatea din Salamanca, această conviețuire între animale sălbatice și călători este firească. Mistreții nu găsesc hrană în păduri și zonele împădurite și merg la containerele de gunoi pentru a-și lua prânzul.
Și tot e noroc, pentru că în România cei care coboară la sate să scotocească prin gunoaie sunt urșii, care în principiu sunt mai periculoși decât mistreții. În Spania, unele familii cumpără chiar pui de mistreți ca animale de companie. Este strict interzis să le prinzi și să le vinzi, dar continuă să o facă.

Pe plajele spaniole, se mai pot vedea fotografi care poartă în spate un pui de leopard (se presupune că ar fi fost drogat) pentru a oferi o fotografie cu animalul. Există, așadar, o piață clandestină a animalelor sălbatice: vulpi, cimpanzei, broaște țestoase; acestea călătoresc în străinătate în interiorul valizelor unor turiști sau persoane care se dedică acelui trafic.

În unele localităţi, autorităţile permit vânătoarea de mistreţi câteva săptămâni pe an. Dar este evident că, în ciuda acestui fapt, mistreții sunt, în fiecare an, mai numeroși.
Unii mistreți împușcați de  vânători sunt vânduți către restaurante unde sunt tăiați și pregătiți în sosuri, grătar sau cârnați. În principiu, un animal sălbatic nu poate fi gătit fără să fi trecut de controalele veterinare autorizate de departamentul guvernamental al animalelor de pădure, dar sunt puțini bucătari care obțin actele.
Mistrețul este ruda cea mai apropiată a porcului, iar după cum se știe, în Spania, se produc în fiecare an mii de șunci.  Acestea se vând sub formă de „tapas”, în sandvișuri, la grătare, sau preparate cu sare ani de zile până la obținerea unei arome intense. Că spaniolilor le place.

Și la chinezi! Șunca spaniolă este exportată în China cu tonele, după ce au fost trimise unele mostre. Desigur, „Huǒtuǐ” (șuncă) nu va detrona niciodată rața în China, dar chinezii nu o mai privesc de sus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. In Spania turistii sint speriati pe plaje de mistreti ,in Romania turistii sint speriati pe plaje de mizeria care exista .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.