Toate conductele merg la Roma

Italia se luptă să devină hub-ul de gaze naturale al Europei, preluând conducte și cisterne în centrul Mediteranei. Acest lucru poate fi exact ceea ce Algeria are nevoie, deoarece relațiile cu Spania se înrăutățesc; în același timp, Rusia încetează să mai fie principalul furnizor de energie al Europei, relatează Forbes.
După războiul din Ucraina și înrăutățirea relațiilor cu Spania, industria energetică a Algeriei ar putea fi într-o poziție strategică similară sau chiar mai bună. Dacă proiectele de infrastructură sunt finalizate, exporturile ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est prin Italia și ar putea prelua piața dominată cândva de Rusia.
Sancțiunile asupra economiei rusești elimină cel mai mare furnizor unic de gaze naturale în Europa. La doar 170 de mile de mare, Algeria este bine plasată pentru a interveni. Chiar dacă țările est-mediteraneene și Libia au un mare potențial pentru producția de combustibili fosili, acestea sunt sfâșiate de conflicte.

Viziunea lui Meloni

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni și-a declarat recent intenția de a-și transforma țara în centrul energetic al Europei. În centrul Mediteranei, Italia a construit o infrastructură extinsă pentru a importa combustibili fosili și, mai recent, pentru a-i exporta în restul Europei. La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Meloni l-a vizitat pe președintele Abdelmajid Tebboune la Alger pentru a extinde parteneriatul dintre cele două țări.
Până la războiul din Ucraina, Rusia a fost cea mai mare sursă de gaz pentru Italia. În 2021, Rusia a fost cel mai mare importator de gaze naturale, cu o cotă de 29,2 %. Cu toate acestea, pentru 2022, Algeria a crescut pentru a ajunge la o cotă de 34,3 %, în timp ce Rusia a scăzut la 16%. Importurile din Azerbaidjan (14,8%) și Marea Nordului (10,3%) sunt, de asemenea, demne de remarcat.
Compania energetică multinațională italiană Eni este un actor-cheie în modelarea ambițiilor Romei. Este una dintre cele mai importante șapte companii petroliere din lume. Guvernul italian are o cotă de 30 %. Are cea mai mare parte experiență în relațiile cu țările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu și Africa. De la invazia Rusiei în Ucraina, Italia a avut o serie de întâlniri cu producătorii africani de combustibili fosili pentru a obține acorduri, din Algeria până în Angola și Mozambic.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1085 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Si noi care am avut petrol, gaza,platforma de foraj, petroliere si industrie.Acum avem nimic.
    Hoții si tradatorii au distrus totul!

  2. O sa mai curga multa apa pe Dunare pana cind sa se poata realiza ce spune palavragioaica asta de macaroneasa.Mai tineti minte inainte de a fi votata ce promisiuni facea italienilor in legatura cu neamestecul Italiei in conflictul dintre Rusia si Ukraina ? Dupa care ,atunci cind sa vazut cu sacii in caruta a schimbat placa ,asa ca in aceasta femeie nu trebuie sa aibe prea multa incredere italienii si nici noi .

  3. Elena Popa spune:
    9 august 2023 la 17:49 ——-Esti convinsa de ce spui ? Deocamdata nu prea este asa si asta o arata situatia actuala din intreaga Europa.Pe vorbe sau promisiuni cred ca nici dumneata nu poti crede, avind atitea exemple la noi in tara in parcursul anilor.

  4. Nu înțeleg de ce palavragii infantili ,gen Radu și alții, se dau de ceasul morții,…vai,să vedeți că nu-i chiar așa,…că depindem de gazul rusesc,…că Evropa ,ajutând Ucraina, va îngheța la iarna fără importurile de gaze rusesc Uite că se poate și fără gazul rusesc,si se va putea tot mai mult pe măsură ce se caută,se construiesc alte infrastructuri,alte surse .Bravo acestei Meloni,…la in inceput crezusem că-i o Soșoacă mai parfumata,o extremistă de genul Orban din Ungaria sau Putin.Ma bucur că Meloni îi dă peste bot criminalului de la Kremlin,spre disperarea tăietorilor de frunza la câini,cum îmi place să-i numesc pe trolii proruși.Oameni buni,se poate și fără gaz rusesc.Gazul lui Putin sa ardă acolo la el în gol și fără să aducă venit mașinăriei de război.Vine vremea,cum!!!????…nu va duce mintea sa înțelegeți asta?…vine vremea când mastodontul rus nazist se va sparge in bucăți,in hălci mai mici,conduse de oameni mai zdraveni la cap și de la care să cumpărăm gaz.Nu de la Putin,neghiobilor.Federatia rusă va exista numai in mintea retardată a trolilor, sub forma întreaga.Bravo Meloni!Da-le peste bot tuturor susținătorilor putinasi simbriași de pe la noi.Eu le dau,pe spinare ,cu vâna de bou,mai mult decât pot duce simbriașii cu conștiința mânjită cu sânge.

  5. pa conducta vin migrantzii,
    „aurul negru” a capatat alt inteles…..

  6. Păi italianca a dat se pare lovitura,. așa pe sub preș dar eficientă.. Probabil știa de izbucnirea rebeliuni Nigeriene.. Zona este foarte vitală pentru uraniul,. pentru franța, germania, spania, anglia,.. ca și pentru energia exportată de franța in europa. Plus zona este foarte plină de gaz și petrol..Marocul a rupt frăția cu spaniolul.. Italia intră pe fir cu conducta trans sahariană, care vine direct la italian ca hab de distribuție pentru westul europei. Ceea ce saltă italia din mocirlă și dă pondere vocii Melonei,..

  7. Citez:” În 2021, Rusia a fost cel mai mare importator de gaze naturale, cu o cotă de 29,2 %.” De cand a ajuns Rusia din postura de exportaror la importator de gaze naturale?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.